[ccpw id="136103"]

Αναδημοσίευση από: thecaller.gr

Σοβαρές πολιτικές εξελίξεις προμηνύει μια παρατεταμένη κράτηση στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Τουρκίας, των δυο στρατιωτικών μας. Ήδη τα σημάδια φάνηκαν από την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή, που ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε, παρά την αλαζονική στάση του απέναντι στην αντιπολίτευση, αδύναμος να στηρίξει μια πολιτική λύσης του συγκεκριμένου προβλήματος. Στο σύνολο της η κυβέρνηση, αλλά και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται αμήχανοι στο δημόσιο λόγο τους, κρυπτόμενοι πίσω από την τακτική του πρωθυπουργού περί «χαμηλών τόνων».

Γράφει ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Στη ΝΔ πιστεύουν πως ο Αλέξης Τσίπρας τα έχει χαμένα από το φιάσκο του Έβρου και σημειώνουν: «Έχουμε έναν πρωθυπουργό που δεν τολμά να σηκώσει το τηλέφωνο να μιλήσει απ ευθείας με τον Ερντογάν, γιατί του είχε υποσχεθεί, παράνομα, την απελευθέρωση των «οκτώ» Tούρκων αξιωματικών, έναν πρωθυπουργό που δρα φοβικά και χαρακτηρίζει «σύνηθες περιστατικό» την πρωτόγνωρη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει; Eλληνες στρατιωτικοί να είναι φυλακισμένοι στην Τουρκία σε καιρό ειρήνης τη στιγμή που ο περιφερόμενος, στις νατοϊκές αυλές υπουργός Άμυνας, ζητά βοήθεια και αποκαλεί τους δυο στρατιωτικούς μας “ομήρους”.

Η μόνη λύση που έχει ο πρωθυπουργός είναι η αναμονή, έως ότου «μιλήσουν» τα δικαστήρια της Τουρκίας η υπάρξει κάποιου είδους μεσολάβηση ξένων δυνάμεων. Αυτή η αναμονή όμως, μπορεί να πάρει πολλούς μήνες και να του ανατρέψει το βασικό σχέδιο του στην εσωτερική πολιτική για εξουδετέρωση της ΝΔ και διάσπασης του «Κινήματος Αλλαγής». Γι αυτό προσπαθεί να στήσει την άμυνα του, αρχικά με την εξουδετέρωση της κριτικής από την αντιπολίτευση.Την καλεί καθημερινά, όπως και όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να κρατήσει χαμηλούς τόνους.

Παράλληλα ο κ.Τσίπρας, προσπαθεί να βρει «συμμάχους» στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Γι’ αυτό κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Σταύρο Θεοδωράκη να μιλήσουν για τη σύσταση συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, πρόταση που είχε κάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης .Όμως η κίνηση του πρωθυπουργού να τηλεφωνήσει αποκλειστικά στον κ Θεοδωράκη προκάλεσε την ενόχληση της κας Γεννηματά, η οποία διαβλέπει «υπόγειες διαδρομές» του συνεταίρου της με το Μαξίμου.

Είναι σαφές πως ο κ. Τσίπρας θέλει να διεμβολίσει την αντιπολίτευση που εμφανίζεται αρκετά συντονισμένη το τελευταίο διάστημα και να βρει «σανίδα σωτηρίας» στη… φουρτούνα που έρχεται στον Σταύρο Θεοδωράκη.

Ωστόσο τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για να ωραιοποιούνται η να κρύβονται πίσω από την αναγκαιότητα της σύστασης ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που θα συνεδριάζει μόνο όποτε θέλει ο πρωθυπουργός .

Όσο περνούν οι μέρες τόσο αποκαλύπτονται τα λάθη, οι παραλείψεις και οι ευθύνες της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και στη ΝΔ πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως το κόμμα θα πρέπει να τα αναδείξει.

Κομβικό σημείο, λένε, υπήρξε ο εμβολισμός του λιμενικού σκάφους μας στα Ίμια, με πρόθεση της βύθιση του. Το σημαντικό αυτό γεγονός, αντί να αποτελέσει ένα μήνυμα συναγερμού, η κυβέρνηση με κάθε τρόπο το υποβάθμισε σε απλό συνηθισμένο ατύχημα, με αποτέλεσμα όταν η Τουρκία «χτύπησε» στον Έβρο, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, να πιαστούν στον ύπνο.

Στρατιωτικές πηγές επεσήμαναν πως εάν τα μέτρα που έλαβε το αρχηγείο μετά τη σύλληψη των δυο στρατιωτικών, δηλαδή ετοιμότητα, επισήμανση κινδύνου προβοκάτσιας εκ μέρους της Τουρκίας ενίσχυση των περιπολιών με μικτές ομάδες των επτά ατόμων και όχι των δυο, τα είχαμε αποφύγει τα χειρότερα.

Στη ΝΔ, ορισμένοι, απορούν πως, τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και η στρατιωτική δεν είχαν αναλύσει άρθρα και εξειδικευμένες πληροφορίες, για τη νέα πολιτική «ομηρείας» της Τουρκίας που θα μπορούσαν επιπροσθέτως, να τους αφυπνίσουν και να λάβουν ανάλογα μέτρα για τους στρατιώτες μας στον Έβρο.

Σημειώνουν τις ευθύνες πρωθυπουργού, ο οποίος χωρίς σχέδιο, ικανοποίησε την σφοδρή επιθυμία του κ. Ερντογάν να επισκεφτεί τη χώρα μας σε μια εποχή που άλλες χώρες, του είχαν κλείσει κατάμουτρα την πόρτα και έκανε μυστική διαπραγμάτευση μαζί του για την απελευθέρωση των «οκτώ» Τούρκων αξιωματικών, ενέργειες που επιδείνωσαν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ευθύνες επιρρίπτουν .ν «κρυπτόμενο» τελευταία, υπουργό άμυνας ο οποίος ακόμα και όταν τουρκικά σκάφη τον εμπόδισαν να πλησιάσει τα Ίμια, δεν αντιλήφθηκε την αλλαγή στάσης της Τουρκίας και ακολούθησε πολιτική εφησυχασμού και υποτίμησης της.

Οι εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο θα γιγαντώνονται όσο οι στρατιωτικοί μας παραμένουν στη φυλακή και μπορεί να ανοίξουν ακόμα και το δρόμο προς τις εκλογές. Άλλωστε όπως σημειώνουν έμπειροι πολιτικοί, κυβερνήσεις έπεσαν για πολύ λιγότερα.

Πηγή