Αναδημοσίευση από: ysterografa.gr

Του Φρίξου Παλαιολόγου

Στα χρόνια που ακολούθησαν την εκλογή του στην ηγεσία του Συνασπισμού, πριν από περίπου 10 χρόνια, ο Αλέξης Τσίπρας διέγραψε γεωμετρική πορεία προόδου, ως προς τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, αλλά και τα μειονεκτήματά του. Δούλεψε τη σκηνική παρουσία του. Έμαθε… απ’ έξω φράσεις αλλά και τα χαρακτηριστικά της φωνής του Ανδρέα Παπανδρέου. Ακόμη και… αγγλικά έμαθε να μιλάει καλύτερα.

Αυτά, ανεξαρτήτως της εκτίμησης που έχει κάποιος για τον σημερινό Πρωθυπουργό, ως πολιτικό προϊόν. Δεν μπορεί, ακόμη και μισητός εχθρός του να είναι, να μην αναγνωρίσει ότι κατάφερε να εξελιχτεί σε έναν από τους πιο “δουλεμένους” πολιτικούς των τελευταίων ετών. Κάτι που εξηγεί τις εμφανίσεις του στη Βουλή, που του χαρίζουν… πολιτικό οξυγόνο.

Εκκινώντας από την παραπάνω διαπίστωση, είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι… του ξέφυγε η αποστροφή κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την Προκαταρκτική την οποία πρότεινε η Νέα Δημοκρατία, περί του χρόνου των εκλογών, και της… σύμπτωσής τους με τη διερεύνηση σκανδάλων όπως της Novartis.

“Πάντως μην αγχώνεστε. Διότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στη καθορισμένη από το Σύνταγμα ημερομηνία τον Σεπτέμβριο του 2019 και μέχρι τότε δεν θα υπάρχει σκανδαλολογία.Θα υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις και θα έχει ολοκληρωθεί η έρευνα. Και οι αθώοι θα είναι αθώοι και οι ένοχοι θα πληρώσουν τις ευθύνες τους, κύριε Μητσοτάκη. Υπάρχει πολύς χρόνος ακόμη μπροστά”, ήταν η επίμαχη αποστροφή του Πρωθυπουργού προς τον σημερινό πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Είναι προφανές ότι ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου έχει ξεκάθαρα χαρακτηριστικά: Οι εκλογές θα πάνε… όσο πιο πίσω γίνεται, με δεδομένη και τη σταθερή και αυξανόμενη μείωση της ψαλίδας που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία. Ιδανικά, θα γίνουν στο καθορισμένο τέλος της τετραετίας, μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ώστε οι… τριπλές κάλπες (βουλευτικές, δημοτικές, περιφερειακές) να λειτουργήσουν υπέρ των νέων ισορροπιών τις οποίες θέλει να χαράξει ο Αλέξης Τσίπρας, με φόντο την προεδρική εκλογή του 2020, και τις πιθανές νέες βουλευτικές εκλογές, με τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής.

Και σε αυτές τις… πρώτες εκλογές, του φθινοπώρου του 2019, το Μαξίμου προσδοκά ότι η δαιμονοποίηση της Νέας Δημοκρατίας, και δι αυτής του “παλαιού πολιτικού συστήματος”, θα έχει περάσει από το σκέλος της… υποψίας, για το σκάνδαλο της Novartis, στο σκέλος των νομικών διώξεων, ακόμη και αν πρόκειται για συνεργάτες ή πολιτικά στελέχη που βρέθηκαν κοντά στους 10 πολιτικούς για τους οποίους συγκροτήθηκε η Προκαταρκτική Επιτροπή.

Και όλοι… υποψιάζονται τι θα ζήσουμε, αν οδηγηθούμε σε εκλογές με τέτοιο πλαίσιο αντιπαράθεσης.

Πηγή

Share.