Όταν καταρρέουν όλες οι εναλλακτικές, καταφεύγεις στην πεπατημένη.

Ο πρωθυπουργός με την υπόθεση Novartis είδε ότι σε κάποιο τμήμα της κοινωνίας, το οποίο δεν… χαραμίζει το χρόνο του να μάθει τις πτυχές της υπόθεσης, το τι λένε π.χ. οι προστατευόμενοι μάρτυρες, πόσο τεκμηριώνουν τις καταγγελίες τους, και άλλα βαρετά… δικολαβίστικα.

Του αρκεί ότι έμαθε πως κάποιοι «πιάστηκαν» με τη γίδα στην πλάτη, και με μοχθηρή χαρά πίστεψε ότι βρέθηκε ο αποδιοπομπαίος τράγος, στον οποίο θα φορτώσουν τη δυστοκία και δυστυχία των τελευταίων χρόνων.

Το κοινό αυτό έχει αποφασίσει. Θεωρεί ότι η προανακριτική επιτροπή είναι ήδη η… δίκαιη τιμωρία για τους άρπαγες του δημοσίου πλούτου!

Σε αυτό το κοινό, και δεν είναι λίγο ούτε περιστασιακό αλλά μόνιμο, απευθύνεται ο Πρωθυπουργός.

Αναδεύει την κοινωνική οργή, μεγιστοποιεί και επικαιροποιεί παλιές ιστορίες, για να αναζωπυρώσει τα ένστικτα οργής και εκδίκησης.

Τώρα, μετά από 15 χρόνια, στα ξαφνικά αναβιώνει κάποιο σκάνδαλο(;) του 2003- 2007, σύμφωνα με τη μαρτυρία Γερμανού, ότι εταιρία που ανέλαβε το metro έδωσε σε μίζες το υπέρογκο ποσό των 370.000!

Σαφώς να ερευνηθεί και αν υπάρχουν ένοχοι, να πάνε φυλακή.

Αλλά είναι αναντίστοιχο κοτζάμ πρωθυπουργός να δηλώνει ότι «δεν χωράει σήμερα καμιά αμφιβολία, μετά τα εξοπλιστικά, τη Siemens, τη Novartis, και τις μίζες του μετρό, ότι σε ανώτατο κρατικό και πολιτικό επίπεδο είχε απλώσει τα πλοκάμια της μια συμμορία διαφθοράς».

Μα η Προανακριτική για τη Novartis δεν έχει συνεδριάσει ακόμη, ώστε να ξέρουμε αν πέραν των γιατρών και ίσως κρατικών αξιωματούχων, ενέχονται και πολιτικά πρόσωπα. Πως το γνωρίζει ο πρωθυπουργός και το καταγγέλλει;

Επίσης οι μίζες των 370.000 για το μετρό έγιναν προ δεκαπενταετίας, και Κύριος οίδε, πως ανέκυψαν τώρα. Είναι το στάδιο μιας καταγγελίας και μόνο. Πως γνωρίζει ο πρωθυπουργός και προεξοφλεί ότι διεπράχθη σκάνδαλο;

Παράλληλα καταγγέλλει τις μηνύσεις κατά των ανώνυμων μαρτύρων ενώ μιλάει και για εμφυλιοπολεμική ρητορική!

Ποιος; Ο αρχηγός αυτών που έφεραν στο δημόσιο λόγο των πλατειών την ρητορική του εμφυλίου και μιλούσαν για προδότες.

Το πλέον εμβληματικό στη δήλωσή του ήταν η φράση: «Με το σκοτάδι τελειώσαμε».

Οι αξέχαστες εποχές του Μένιου Κουτσόγιωργα με τον κόσμο του φωτός (ΠΑΣΟΚ) και του σκότους (Δεξιά), αναβίωσαν εν έτει 2018 χάρις σε μια εξουσία που δεν έχει κανένα όραμα για το μέλλον και μηρυκάζει τα παλιά και σκοτεινά, για να επιβιώσει. Το ωραίο είναι ότι τότε είχε αγανακτήσει η Ανανεωτική Αριστερά για το μανιχαϊστικό του Κουτσογιωργικού λόγου. 

Παράλληλα αρπάζεται από τον μύθο του Αντρέα του 81 (πάλι 35 χρόνια πίσω για πρόσωπα που πλέον ανήκουν στη δικαιοδοσία των ιστορικών). «Ηταν ο Αντρέας ψεύτης» είχε αναρωτηθεί αρθρογραφικώς ο κ. Τσίπρας κατά την εμβληματική για το ΠΑΣΟΚ «3η του Σεπτέμβρη».

Βέβαια για να μην αδικήσουμε το πρωθυπουργό, στους Δελφούς, σε άλλο περιβάλλον, προσπάθησε να μιλήσει για το μέλλον. Είπε ότι η Ελλάδα θα γίνει The next big thing στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη.

Όμως δεν γνωρίζουμε πόσο έπεισε, καθότι μίλησε για την Ελλάδα των συνεχόμενων χρόνων τεράστιας ύφεσης που επέστρεψε από το 2017 στην Ανάπτυξη και μάλιστα με δυναμικούς ρυθμούς, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα υπερβαίνουν σταθερά το 2% από φέτος και για τα επόμενα έτη.

Ωραία ομιλία για το ντόπιο ακροατήριο. 

Όμως πόσο έπεισε, καθώς αυτοί στους οποίους μιλούσε, παίζουν στα δάκτυλα τους οικονομικούς αριθμούς, τους γνωρίζουν καλύτερα και από τον αριθμό… του τηλεφώνου τους. Και γνωρίζουν ότι δεν είχαμε συνεχόμενους χρόνους «τεράστιας ύφεσης» όπως είπε, γιατί το 2014 είχαμε ασθενική ανάπτυξη, την οποία ανέκοψε η κυβέρνησή του. 
Γνωρίζουν επίσης ότι την εκτίμηση περί του 2% της ανάπτυξης, την είχε ξαναπροβλέψει τον Οκτώβριο στη Λάρισα για το 2017, κατά την ομιλία του στο Περιφερειακό Συνέδριο Θεσσαλίας. Αλλά φευ τον Δεκέμβριο η Εθνική Τράπεζα την προσδιόριζε στο 1,5%. Την ίδια εποχή η Ευρωζώνη απογειωνόταν με ανάπτυξη 3,1%. 
Ο κ. Τσίπρας πέραν της σκανδαλολογίας και της αλχημείας των αριθμών, δείχνει να στερεύει επιχειρημάτων. 
Και επειδή μίλησε στους Δελφούς, αν… λειτουργούσε ακόμη το Μαντείο, ίσως να του επαναλάμβανε την παραγγελιά στον Ιουλιανό «χαμαί πέσε δαίδαλος αυλά… απέσβετο και λάλον ύδωρ».

Του Γιάννη Σιδέρη
liberal.gr

Πηγή

Share.