[ccpw id="136103"]

Αν και η κυβέρνηση συνεχίζει να ορκίζεται σε όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας ανεπίσημα έχει κηρύξει την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.


Μετά την υπόθεση της Novartis το σκάνδαλο της οποίας διαχειρίστηκε ως “λάστιχο” προκειμένου να στοχοποιήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους, “ξαφνικά” προέκυψε στο τραπέζι και το σκάνδαλο του Μετρό, όταν σε τυχαία χρονική στιγμή κάποιος Γερμανός θυμήθηκε πως την περίοδο 2002-2007 είχε “λαδώσει” και Έλληνες πολιτικούς.

Στην πιάτσα εν τω μεταξύ ακούγονται και άλλα σκάνδαλα που αναμένεται να αποκαλυφθούν προσεχώς και ποιοι κινδυνεύουν ή ποιοι έχουν πετύχει κάποια πολιτική συμφωνία να μείνουν στο απυρόβλητο.

Στην περίοδο σκανδαλολογίας που έχουμε εισέλθει είναι αναμενόμενο πως μεταξύ των διεφθαρμένων πολιτικών δεν θα είναι κανένας από όσους έκαναν “μετάσταση” από τα παλιά και φθαρμένα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οι οποίοι με τον τρόπο αυτό αναδεικνύονται κολυμβήθρα του Σιλωάμ του μεταπολιτευτικού πελατειακού συνδικαλιστικού παρακράτους.

Κατά πληροφορίες λοιπόν, το σώου θα έχει και συνέχεια καθώς όλα τα σκάνδαλα έχουν επιμελώς ταξινομηθεί και θα παρελάσουν τους επόμενους μήνες από τις οθόνες ως αντιστροφή του δυσμενούς κλίματος που υπάρχει για την κυβέρνηση στις δημοσκοπήσεις.

Αν το ένα σκέλος της κυβερνητικής στρατηγικής για την αναστροφή του πολιτικού κλίματος και εξάλειψης της διαφοράς με την Ν.Δ. είναι η στοχοποίηση των αντιπάλων με την σκανδαλολογία, το άλλο είναι το επικοινωνιακό κατασκεύασμα της “καθαρής εξόδου” και της ανάπτυξης…

Η “καθαρή έξοδος” από τα μνημόνια σε αυτήν την φάση της διεθνούς “φούσκας” ρευστότητας που έχουν δημιουργήσει τα αλλεπάλληλα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης είναι εφικτή, αν και με κάποιο κόστος…

Φυσικά αν υπάρξει κάποια διεθνής αναταραχή (κάτι που είναι αναμενόμενο αλλά δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο ακριβής χρόνος) η Ελλάδα ενδέχεται να βρεθεί σε καταστάσεις ανάλογες με εκείνες του 2010, 2012 και 2015 να εκλιπαρεί για νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης με επιπλέον μνημονιακές υποχρεώσεις από αυτές που έχει αναλάβει μέχρι το 2022 και κατ’ επέκταση το 2060.

Προβλήματα θα μπορούσαν να προκύψουν και πριν από μια διεθνή αναταραχή μέσω μιας ξαφνικής επιδείνωσης της εικόνας των εσόδων τα οποία ήδη παρουσιάζουν έντονα σημάδια κόπωσης.

2) Μην το ψάχνετε έχουμε μπλέξει 2

Η προεκλογική διττή στρατηγική που εγκαινιάζει η κυβέρνηση, εξόντωσης των αντιπάλων και ηρωποίησης των ημετέρων, δεν αποτελεί κάτι καινούργιο για τον πρωτόγονο και αυταρχικό αριστερό τρόπο σκέψης. Μάλιστα αποτελεί δομικό στοιχείο του πολιτικού DNA της ελληνικής αριστεράς.

Ο προεκλογικός στρατηγικός σχεδιασμός που εγκαινίασε η κυβέρνηση θυμίζει τη γραμμή του Νίκου Ζαχαριάδη στις αρχές της δεκαετίας του ‘50 όταν για να συσπειρώσει και να εξασφαλίσει την επιβίωση του Κόμματος προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τα θυμικά και φοβικά συναισθήματα των οπαδών του. Έτσι σκαρφίστηκε τη δημιουργία ενός προδότη και ενός ήρωα.

Τον ρόλο του προδότη τότε τον ανέθεσε στον επικεφαλής του Κόμματος Νίκο Πλουμπίδη και τον ρόλο του ήρωα στον απεσταλμένο παράνομα από τη Μόσχα Νίκο Μπελογιάννη. Ακόμη και όταν ο Νίκος Πλουμπίδης συνελήφθη και εκτελέσθηκε, ο Ζαχαριάδης υποστήριξε πως η εκτέλεση ήταν ψεύτικη όπως και οι φωτογραφίες και πως ο “προδότης” είχε φυγαδευτεί στο εξωτερικό από μυστικές υπηρεσίες.

Μην το ψάχνετε έχουμε μπλέξει…

3) Μην το ψάχνετε έχουμε μπλέξει 3

Ο πρόεδρος Τραμπ την περασμένη Πέμπτη τελικά τράβηξε τη σκανδάλη και επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές χαλυβουργικών προϊόντων, ο πρόεδρος Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ απάντησε πως η Ε.Ε. θα επιβάλει δασμούς στα μπέρμπον και τις Χάρλευ Ντάβιτσον και την επόμενη μέρα ο Τράμπ αντέτεινε πως θα επιβάλει δασμούς και στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων…

Η κατάσταση αυτή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη γιατί μοιάζει με μια κλιμάκωση που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε έναν εμπορικό πόλεμο. Οι εμπορικοί πόλεμοι πολύ εύκολα εξελίσσονται σε φορολογικούς, νομισματικούς και πραγματικούς πολέμους.

Από τους δασμούς στα χαλυβουργικά προϊόντα θα ευνοηθούν αμερικάνικες επιχειρήσεις και οι 203 χιλ. εργαζόμενοι στον κλάδο χάλυβα και αλουμινίου.

Οι δασμοί θα αυξήσουν το κόστος του χάλυβα και του αλουμινίου και αυτό θα πλήξει το κόστος των εταιριών που χρησιμοποιούν τέτοια υλικά όπως η αυτοκινητοβιομηχανία. Στις εταιρείες που χρησιμοποιούν χάλυβα και αλουμίνιο σαν πρώτη ύλη για την παραγωγή προϊόντων υπολογίζονται πως απασχολούνται στις ΗΠΑ περί τα 6,5 εκατ. εργαζόμενοι.

Οι εταιρείες αυτές θα πρέπει είτε να περάσουν την αύξηση του κόστους στον τελικό καταναλωτή, είναι να συμπιέσουν τα κόστη τους μεταξύ των οποίων και το μισθολογικό.

Προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ W. Ross πήγε την περασμένη Παρασκευή σε μια εκπομπή του CNBC με ένα κουτάκι σούπας της εταιρείας Campbell Soup.

Είπε πως το κουτάκι αυτό περιείχε χάλυβα αξίας 2,6 σεντς και πως μια αύξηση της τάξης του 25% θα προσέθετε 0,65 σεντς σε ένα προϊόν τελικής αξίας 1,99 δολ.

Πράγματι, η ανατίμηση είναι μικρή, αλλά αυτό δεν διευκολύνει την Campbell να αντιστρέψει την πορεία συρρίκνωσης της κερδοφορίας που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια.

4) Μην το ψάχνετε έχουμε μπλέξει 4

Παρά τα συμπτώματα κόπωσης και ταλαιπωρίας που εμφανίζει το ελληνικό χρηματιστήριο τις τελευταίες εβδομάδες η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική ενώ η βραχυπρόθεσμη θα κριθεί στις πρώτες συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας.

Η εκτίμηση της στήλης από το περασμένο Καλοκαίρι είναι πως το στοίχημα της αγοράς να προλάβει να κινηθεί πάνω από τις 1.000 μονάδες συναρτάται από τον χρόνο των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα και το αποτέλεσμα αυτών.

Εκλογές πριν το Καλοκαίρι ή το Φθινόπωρο που θα αναδείξουν σταθερή κυβέρνηση με μια δυνητική πλειοψηφία πάνω από 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου, θα οδηγούσε την αγορά ψηλότερα.

Αυτό βέβαια μόνο στην περίπτωση που το διεθνές Κραχ που ελάχιστοι περιμένουν δεν θα λάβει χώρα νωρίτερα από τις παραπάνω χρονικές περιόδους και δεν θα προκύψει κάποια γεωπολιτική έκπληξη εγγύτερα ή μακρύτερα…

Κ.Στούπας
capital.gr

Πηγή