Εμπλεξε η κυβέρνηση στα σοβαρά για πρώτη φορά μετά το «ιστορικό αμάρτημα» του πρώτου εξαμήνου διακυβέρνησης, που κόστισε μεν στη χώρα πολλά δισ. ευρώ, αλλά τουλάχιστον δεν έφτασε το κακό ως το τέλος, δηλαδή δεν βγήκαμε από το ευρώ.


Εμπλεξε με τα δύο πιο σοβαρά ζητήματα που μπορεί να συμβούν στην Ελλάδα: την ασφάλειά της καταρχάς, αλλά και την οικονομία κατ’ επέκταση.

Αν οι Τούρκοι συνεχίσουν τα μικρά ή μεγάλα -όπως αυτό των Ιμίων- θερμά επεισόδια ή παρατραβήξουν το νέο περιστατικό με τους δύο Ελληνες στρατιώτες είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι κάποιο απ’ όλα, κάτι απ’ όλα, κάποια στιγμή θα εξελιχθεί. 

Ανταλλαγές πυρών ή μικρή ή μεσαία πολεμική σύρραξη;

Διόλου απίθανο πλέον. Εξάλλου, αυτό φοβούνται όλοι, ξένοι και Ελληνες παράγοντες, κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Ενα τέτοιο θερμό επεισόδιο, ακόμα κι αν λήξει χωρίς εθνική απώλεια, θα επιφέρει τεράστια οικονομική ζημιά για την Ελλάδα, αφού θα παγώσει το μόνο σοβαρό και αυξανόμενο έσοδο που προέρχεται από τον τουρισμό.

Ποιος τουρίστας θα έρθει αν γίνει έστω και μια ανταλλαγή πυρών σε ένα νησί ή σε μια βραχονησίδα όταν ξέρουν ότι απέναντί μας βρίσκεται ένας παντελώς απρόβλεπτος αρχηγός κράτους που δεν δίστασε να ρίξει ρωσικό αεροπλάνο προ τριετίας;

Μια μικρή, έστω και στιγμιαία, ανάφλεξη λοιπόν μπορεί να ανατρέψει τα πάντα και αυτό συμβαίνει μόνο σε θέματα εθνικά, στην εθνική ασφάλεια της χώρας.

Μετά θα παρακαλάμε όχι για καθαρή έξοδο ή για προληπτική γραμμή, αλλά για ένα νέο μνημόνιο που θα προβλέπει χρηματοδότηση γιατί φυσικά οι αγορές δεν θα θέλουν ούτε να ακούσουν τα πρώτα γράμματα της λέξης Ελλάδα.

Δεν γίνομαι μάντης κακών, αλλά ο κίνδυνος είναι κάτι παραπάνω από ορατός μετά από 15 χρόνια και όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι το ενδεχόμενο ανάφλεξης με υπαιτιότητα της Τουρκίας -και όχι δική μας- είναι πια μεγάλος.

Ας το λάβουν υπόψη τους λοιπόν οι… αρχάγγελοι της επιλεκτικής κάθαρσης εδώ στην Αθήνα.

Της κάθαρσης όσων δεν «κάθονται» στο καθεστώς Τσίπρα, γιατί όσοι συνεργάζονται περνάνε μια χαρά – επιχειρηματίες, δικαστές, πολιτικοί και δημοσιογράφοι.

Δεν είναι ώρα για όξυνση και διχασμούς όταν οι Τούρκοι ψάχνονται να μας καταστρέψουν μέσα σε 2 λεπτά με δυο κανονιές και μόνο, όταν μπορούν να μας αφαιρέσουν τον μισό τουρισμό με μια… απλή προβοκάτσια – για να χρησιμοποιήσω μια από τις αγαπημένες λέξεις των κυβερνώντων.

Και να γυρίσουν το ΑΕΠ και την οικονομία τρία χρόνια πίσω.

Ας κάτσουν, λοιπόν, όλοι μαζί να σχεδιάσουν -όσο μπορούν και όσο γίνεται- την άμυνα της χώρας με όλους τους τρόπους αντί να ασχολούνται όλη μέρα με τους μπάφους και την υπεράσπιση κάτι τύπων που καταστρέφουν την περιουσία κάποιων άλλων.

Ελεος πια με τη… μακριά γαϊδούρα!

Τάσος Καραμήτσος
protothema

Πηγή

Share.