Ασφαλή και ίσως «συντηρητική» χαρακτήρισε ο Τόμας Βίζερ την εκτίμηση ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015, την πρώτη περίοδο δηλαδή της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης, η ελληνική οικονομία υπέστη ζημίες που υπολογίζονται σε 200 δισ. ευρώ.


Μιλώντας στο φόρουμ των Δελφών, ο κ. Βίζερ επιβεβαίωσε την εκτίμηση που είχε εκφράσει και πρόσφατα ότι δηλαδή λόγω της μεθόδου των διαπραγματεύσεων από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 μέχρι να συμφωνηθεί το 3ο μνημόνιο, η ελληνική οικονομία έχασε 200 δισ. ευρώ, σε διάλογο που είχε με τον διευθυντή της Καθημερινής Αλέξη Παπαχελά.

Στη διάρκεια της συζήτησης ο Τόμας Βίζερ, τέως πρόεδρος του Euroworking Group, παραδέχτηκε ότι το 2010 «η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε ότι χρειαζόμασταν να έχουμε και το ΔΝΤ στο σχήμα (onboard)» και εξήγησε ότι ο βασικός λόγος ήταν ότι δεν υπήρχε τεχνογνωσία στην Ευρωζώνη για τέτοιου είδους προγράμματα βοήθειας όπως το πρώτο μνημόνιο της Ελλάδας.

Ο κ. Βίζερ περιέγραψε δύο περιστάσεις που η Ελλάδα βρέθηκε κοντά στο Grexit το 2012 αλλά κυρίως το καλοκαίρι του 2015. 
Σημείωσε μάλιστα ότι η τακτική ενός τμήματος της ελληνικής κυβέρνησης από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2015 ήταν να «προκαλεί» το Grexit.

Πηγή

Share.