[ccpw id="136103"]

Αναδημοσίευση από: newsbomb.gr

Κώστας Τσιτούνας

ΓΙΑΤΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΠΕΛΕΞΕ ΤΟΝ ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΚΑΜΜΕΝΟ; ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΤΟΥΝΑΣ

Η τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν είναι καθόλου τυχαία – Ο Κώστας Τσιτούνας γράφει πώς και γιατί αλλάζουν οι ισορροπίες της «συμμαχίας» ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. με την είσοδο του πρώην προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ. – Τι κερδίζει και τι χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ από την επιστροφή Κουβέλη;

Με τις υπόλοιπες επιλογές του Αλέξη Τσίπρα στο μίνι ανασχηματισμό, δεν θα ασχοληθώ. Είναι μάλλον επιλογές σταθερότητας από πρόσωπα που ο πρωθυπουργός εμπιστεύεται αρκετά.

Η επιλογή που έχει προκαλέσει σάλο, για λάθος λόγους κατά τη γνώμη μου, είναι του Φώτη Κουβέλη.

Και για να εξηγούμαστε, όλοι τον κατηγορούν ότι ενώ είχε αποστρατευτεί μετά την προσπάθειά του να φτάσει στο ανώτατο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, τώρα κακώς επιστρέφει ως «βοηθός» του Πάνου Καμμένου, ρίχνοντας χαμηλά την πολιτική του καριέρα…

Πέραν του χιούμορ και της πλάκας που έχει αναπτυχθεί στα social media, η ουσία της τοποθέτησής του είναι πολύ σοβαρότερη.

Η εκπληξη δεν είναι ότι επιστρέφει ο Κουβέλης στο πολιτικό γίγνεσθαι.

Η έκπληξη είναι ότι ο Κουβέλης μπαίνει «σφήνα» στον Καμμένο.

Και για να εξηγούμαστε:

Ο πρωθυπουργός επιλέγει να βάλει έναν μετριοπαθή αριστερό, δίπλα σε έναν πολεμοχαρή δεξιό. Γιατί άραγε; Δεν γνωρίζει που θα καταλήξει η συμβίωση;

Προφανώς και γνωρίζει, διότι ο Κουβέλης είναι ένας εγκρατής άνθρωπος με τεράστια υπομονή που δύσκολα θα εγκαταλείψει ένα τόσο κρίσιμο πόστο εθνικής ευθύνης, σε αντίθεση με τον κύριο Καμμένο ο οποίος διακρίνεται για την οξυθυμία και τον παρορμητισμό του.

Πόσες κόντρες λέτε να αντέξει ο Καμμένος με τον Κουβέλη;

Είναι όμως και κάτι άλλο. Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότι στην επόμενη διαφωνία για εθνικά ζητήματα (για παράδειγμα μια συμφωνία για την ονομασία των Σκοπίων), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι αποφασισμένοι να διαταράξουν την κυβερνητική συνοχή, κάτι που είχαμε επισημάνει εδώ και πολύ καιρό από το Newsbomb.gr

Όπως είχαμε αποκαλύψει, ο Καμμένος και οι υπουργοί του ήταν έτοιμοι να εγκαταλείψουν τις πρωθυπουργικές καρέκλες για το θέμα με τα Σκόπια και δήθεν θα στήριζαν την κυβέρνηση στα υπόλοιπα νομοσχέδια.

Υπό το βάρος αυτής της πολιτικής αστάθειας ο Αλέξης Τσίπρας με μια κίνηση πολιτικής τακτικής θέλει να δείξει στον Πάνο Καμμένο «ποιος είναι το αφεντικό».

Άλλωστε είναι γνωστό στην πολιτική πιάτσα ότι του Αλέξη δεν του αρέσουν καθόλου οι «εκβιασμοί», ούτε άμεσοι, ούτε έμμεσοι.

Κρατήστε . πίσω μέρος του μυαλού σας την εξής επισήμανση: Όσο κι αν κάποιοι επιμένουν ότι ο Κουβέλης έχει τελειώσει πολιτικά, ο Τσίπρας θεωρεί ότι ο πρώην συντροφός του έχει κατά κοινή ομολογία συμπαθητικά ερίσματα στο χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς λόγω των πολιτικών του καταβολών και της μακρόχρονης εμπειρίας του.

Αυτό κρατήστε το. Θα το χρειαστούμε στο μέλλον, όταν θα έρθει η ώρα της ανασύνταξης στην κεντροαριστερά. 

Η ποσόστωση με τους ΑΝ.ΕΛ. πάει περίπτατο

Για τους παραπάνω λόγους γίνεται σαφές γιατί ο Τσίπρας επιλέγει να ψαλιδίσει και την ποσόστωση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. στο κυβερνητικό σχήμα.

Ήδη είμαστε στο μειον 2 για τον Πάνο Καμμένο, αφού ουδέποτε αντικαταστάθηκε ο αντιπρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης μετά την παραίτησή του από την κυβέρνηση και κατά τον ίδιο τρόπο δεν αντικαταστάθηκε με κάποιον από τους ΑΝ.ΕΛ. ούτε ο Ζουράρις. Ούτε με τον θορυβώδη Παπαχριστόπουλο που κάποιοι τον είχαν σίγουρο για το υφυπουργείο Παιδείας!!!

Ο πρωθυπουργός προτίμησε ως αντικαταστάτη του κυρίου Ζουράρι, μία βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ την Μερόπη Τζούφη, μέλος της ομάδας των «53» αποκαθιστώντας μερικώς και κάποιες ισορροπίες με την εσωκομματική αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ.

Μη βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα ότι ο Τσίπρας θα «φάει» τον Καμμένο και διάφορα άλλα σενάρια τρόμου…

Ο Τσίπρας δεν «πουλάει» ευκολά αυτούς που τον στήριξαν, αλλά με το ζόρι δεν κρατάει κανέναν…

Πηγή