Τη δεκαετία του ’80, ο Μάνος Χατζιδάκις ήρθε σε αντιπαράθεση με την εφημερίδα «Αυριανή». Κάποιοι προλάβαμε, ώστε να γνωρίζουμε τι σήμαινε Αυριανή. Ας μην εξηγούμε και μακρυγορούμε.

Στο αποκορύφωμα αυτής της αντιπαράθεσης, τον Σεπτέμβριο του 1987 ο Μάνος Χατζιδάκις σε ένα διάλλειμα συναυλίας στο Καλλιμάρμαρο πήρε το μικρόφωνο και είπε

«Να καταγγείλω δημόσια την επί χρόνια ανενδοίαστη ύπαρξη και κυκλοφορία της πιο βρωμερής, φασιστικής φυλλάδας που γνώρισε ο τόπος, της “Αυριανής”. Της φυλλάδας που μολύνει τον ελλαδικό χώρο με αναίδεια, χυδαιότητα, τραμπουκισμό και κολακεία συμπολιτών μας χαμηλής νοημοσύνης. Που με την ανοχή μας, από μια, έγινε δύο, έγινε τρεις, έγινε τέσσερις, και έτσι, επί του ασφαλούς, ρυπαίνει ψυχικά την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου».

«Η “Αυριανή”», φώναξε στο τέλος ο Χατζιδάκις, «πρέπει να κλείσει».

Η απάντηση της εφημερίδας, μέσω του συντάκτη της, ήταν η εξής «Χθες εμφανίστηκε ένας χαμερπής ομοφυλόφιλος, ένας κίναιδος ολκής, να σε αποκαλέσει φίλε αναγνώστη φασίστα! Μπροστά σε χιλιάδες ανθρώπους και με μια εμπάθεια που διακρίνει τους παθητικούς ανώμαλους, εδήλωσε ότι η εφημερίδα που διαβάζεις είναι φασιστική και συνεπώς εσύ, ο αναγνώστης, φασίστας! Και τα εδηλωσε δημόσια τα θηλυκά του εμέσματα, ένα κνώδαλο που γλείφει* από τότε που υπάρχει τις πατούσες του φασισμού! Πως είναι δυνατόν ένα τέτοιο κάθαρμα να αφήνεται ελεύθερο με λύσσα και πάθος όλους αυτούς τους πολίτες να βρίζει με τη χυδαιότητα* των οίκων ανοχής. Ποιος έδωσε το δικαίωμα στον απαίσιο εκμαυλιστή νέων, που ακούει στο ονόματα, Μανια, Μανωλια, Μινου Χατζηδου, ποιος επέτρεψε σʼαυτο το απόβρασμα να παίρνει το μικρόφωνο στα χέρια του και να εκθέτει οργανωτές μιας φιλανθρωπικής εκδήλωσης. Αυτό το σκουληκιασμένο τομάρι αποτελεί στίγμα για την σημερινή ελληνική κοινωνία. Να προστατεύουμε τα παιδία μας από το ηθικό ΑIDS αυτού του βρωμερού υποκειμένου. Αρκετοί νέοι πλήρωσαν ακριβά τη γνωριμία μαζί του. Όχι αλλά θύματα…».

Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε.

Το ενδιαφέρον είναι πως στο ίδιο φύλλο, η «Αυριανή» φιλοξενούσε και τις δηλώσεις συμπαράστασης από πολιτικούς της εποχής.

Μεταξύ αυτών ήταν και ο σημερινός υφυπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης (μπορείτε να βρείτε τους υπόλοιπους) ο οποίος έγραψε

«Το αίτημα είναι η ελευθεροτυπία και η διαρκής διεκδίκηση της δεοντολογίας που υπηρετεί το ευρύτερο δημοκρατικό συμφέρον… Η Αυριανή καταξιώθηκε σαν έπαλξη του ελεύθερου Τύπου με τους αγώνες της μέσα στην οντολογία του πολιτικού και του κοινωνικού μας «γίγνεσθαι»».

Ο Φώτης Κουβέλης, που επιλέχθηκε απο το «νέο», να αντιπροσωπεύσει το «ηθικό πλεονέκτημα».
Καληνύχτα Κεμάλ…

tozizanio
Το Παρατηρητήριο

Πηγή

Share.