[ccpw id="136103"]

Αναδημοσίευση από: real.gr

Εν αναμονή ανασχηματισμού της κυβέρνησης από τον Αλ. Τσίπρα, μετά την παραίτηση του Δ. Παπαδημητρίου και την απομάκρυνση της Ρ. Αντωνοπούλου, τα σενάρια για τους ενδεχόμενους αντικαταστάτες έχουν φουντώσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε στον realfm 97.8, ο διευθυντής σύνταξης της Realnews και του Real.gr, Βασίλης Σκουρής, είναι δύσκολο να γίνει ανασχηματισμός σήμερα, πιθανότερη ημέρα θεωρείται η Τετάρτη, ενώ θα είναι ένας ανασχηματισμός στοχευμένος και διορθωτικός.

Τα ονόματα που ακούγονται και θεωρείται ότι βρίσκονται στις σκέψεις του πρωθυπουργού είναι αρχικά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλας.

Τα πρόσωπα που έχουν ακουστεί ως πιθανοί αντικαταστάτες του είναι του Δ. Βίτσα, του Ν. Τόσκα και μιας γυναίκας υποστρατήγου.

Αυτά τα τρία ονόματα πιθανότατα δεν θα προχωρήσουν, καθώς έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικοί στα παρόντα πόστα τους.

Για τη θέση του κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος παραιτήθηκε, δύο είναι τα φαβορί, οι υφιστάμενοι του στο υπουργείο μέχρι τώρα, ο κ. Χαρίτσης και ο κ. Πιτσιόρλας.

Έχουν δημιουργηθεί δύο κενές υπουργικές θέσεις από την απομάκρυνση της κ. Αντωνοπούλου, αλλά και του κ. Ζουράρι που άφησε κενή τη θέση του ως υφυπουργός Παιδείας.

Δύο ακόμα πρόσωπα παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Πρόκειται για την υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει προβληματισμός για την αποτελεσματικότητα της και ενδεχομένως να υπάρξει και εκεί μια αλλαγή.

Επίσης, υπήρχε θέμα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου, αλλά δεν υπήρξαν μεγάλα προβλήματα με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, οπότε θεωρείται δύσκολο να προχωρήσει η αντικατάσταση του.

Το θερμό παρασκήνιο της αποπομπής Αντωνοπούλου από την κυβέρνηση

Ως μια προαναγγελθείσα παραίτηση, η οποία εξελίχθηκε τελικώς σε… αποπομπή, θα μπορούσε να περιγραφεί η χθεσινή απομάκρυνση της αναπληρωτού υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου, από το κυβερνητικό σχήμα.

Γιατί την αποχώρησή της, είχε επί της ουσίας προεξοφλήσει από νωρίς το πρωί με δημόσια τοποθέτησή του στον realfm 97,8 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός όχι μόνο διαφωνούσε με το γεγονός ότι η κυρία Αντωνοπούλου έκανε χρήση της διάταξης για την επιδότηση ενοικίου, αλλά το είχε πει και στην ίδια σε συνομιλία που είχε μαζί της.

Παραπέμποντας μάλιστα σε «επικείμενη δική της τοποθέτηση» ο κ. Τζανακόπουλος επί της ουσίας προανήγγειλε την δήλωση παραίτησης της υπουργού.

Η εξέλιξη ωστόσο δεν ήταν αυτή που περίμενε το Μαξίμου. Η… χλιαρή ανακοίνωση της υπουργού, η οποία έφθασε στα δημοσιογραφικά γραφεία, λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, καθώς η γενικόλογη αναφορά «παραμένω στη διάθεση του πρωθυπουργού», σε καμία περίπτωση δεν παρέπεμπε σε μια σαφή δήλωση παραίτησης, που της είχε ζητηθεί!

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, μετά την αρχική αμηχανία, υπήρξε νέα επικοινωνία από το Μαξίμου με την κυρία Αντωνοπούλου, όπου και της επικοινωνήθηκε η δυσαρέσκεια που δημιούργησε με τη στάση της, ενώ της κατέστη σαφές ότι η μόνη ενδεδειγμένη λύση ήταν η αποχώρησή της από την κυβέρνηση.

Λίγο αργότερα από το πρωθυπουργικό γραφείο, έμπαιναν οι «τίτλοι τέλους» με την αποδοχή μιας παραίτησης που ουδέποτε είχε υποβληθεί επισήμως!

Στη σχετική ανακοίνωση αναφερόταν ότι ο Αλέξης Τσίπρας κάνει δεκτή την παραίτηση της υπουργού την οποία και ευχαρίστησε για την τριετή σημαντική προσφορά της.

Οι αντιδράσεις

«Έπρεπε να περάσουν 3 ολόκληρες ημέρες έντονης αντίδρασης για να δηλώσει ο κ. Τσίπρας αρχικά ενοχλημένος και στη συνέχεια να απομακρύνει την κ. Αντωνοπούλου. Η αλήθεια όμως είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που ψήφισε το νόμο που επέτρεψε στην κ. Αντωνοπούλου και τον σύζυγό της να παίρνουν επίδομα. Αυτή μάλιστα δεν ήταν μια αυτόματη διαδικασία. Η κ. Αντωνοπούλου έκανε αίτηση κάθε μήνα. Η διάταξη αυτή ψηφίστηκε το 2015. η χώρα χανόταν και η κ. Αντωνοπούλου έπαιρνε επίδομα. Δεν υπήρξε ποτέ ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Ολομέλεια.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας,Μαρία Σπυράκη, είπε αναφερόμενη στο ζήτημα της επιδότησης ενοικίου για την αν, υπουργό Εργασίας; «Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε παραίτηση, αλλά κάτι τέτοιο σε αυτήν την Κυβέρνηση δεν συνηθίζεται ακόμη και αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι. Εδώ όμως χάθηκε και το φιλότιμο».

Ο Κώστας Πουλάκης, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον Σκάι, τόνισε πως «αυτή η κίνηση, αυτή η αποδοχή θολώνει ένα έργο το οποίο κάνει η ίδια υπουργός και αυτό με στεναχωρεί».

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος είπε πως «είναι καθαρό ότι υπάρχει ζήτημα» και πρόσθεσε πως «δεν είναι μόνο το ζήτημα το εισοδηματικό, είναι και ζήτημα αρχής».

Πηγή