Αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι ημέρα για βαθιές αναλύσεις, αφού όλοι συμπάσχουμε στο δράμα της Ράνιας, που έχασε την υπουργική θέση για ένα “ψωροεπίδομα ενοικίου” (για τα δικά της εννοείται εισοδηματικά δεδομένα…), αλλά πρέπει να πω ότι η χθεσινή ημέρα ήταν από πολλές απόψεις διδακτική.

Exit από την κυβέρνηση η Ράνια, intro στην υπόθεση Νοβάρτις, με φόρα μάλιστα, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Γιατί μπορεί ο Δημ. Τζανακόπουλος να μην έχει δει το έγγραφο με τις πολύ συγκεκριμένες καταγγελίες σε βάρος του πρώην υπουργού Υγείας -για το πώς δηλαδή με διαφορά “κόλπα” βοήθησε τις φαρμακευτικές εταιρείες να διατηρήσουν τις υψηλές τιμές των φαρμάκων, εν μέσω οξύτατης κρίσης και κυβέρνησης Πρώτη Φορά Αριστεράς…- αλλά το είχε δει η Ράικου.

 
Η πρώην εισαγγελέας διαφθοράς που αναγκάστηκε σε παραίτηση ύστερα από τον πόλεμο που εξαπέλυσε εναντίον της η εφημερίδα Ντοκουμέντο. (Τυχαίο; Προφανώς…)

Και επειδή το είδε και το διάβασε το έγγραφο η Ράικου -και όποιος το διαβάσει αντιλαμβάνεται ότι τα στοιχεία είναι πολυ-πολύ συγκεκριμένα…- το έστειλε στον αρμόδιο εισαγγελέα. Υποθέτω όχι για να το βάλει στο συρτάρι. Για να το ερευνήσει. Το έκανε; (Άγνωστο…)

Γι’ αυτό δεν είναι να έχεις τυφλή εμπιστοσύνη στον Δημ. Τζανακόπουλο. Εδώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ακόμα δεν έχει πειστεί για τις δηλώσεις Πάιατ περί της έρευνας του FBI στην υπόθεση Νοβάρτις. Κι ας έκανε retweet ο αμερικανός πρέσβης τις δηλώσεις του, έτσι όπως τις μετέδωσαν τα ελληνικά ΜΜΕ.

Άπιστος Θωμάς ο εκπρόσωπος. “Κρατείστε μικρό καλάθι” μας συμβούλευσε. Διαρροές από τη Νέα Δημοκρατία είναι αυτές…

Αλλά τον καταλαβαίνω. Οι αναφορές Πάιατ περί την έρευνα του FBI στην υπόθεση Νοβάρτις, δημιουργούν ένα θεματάκι. Ίσως και δυο. Ίσως και περισσότερα.

Γιατί όλοι ξέρουμε ότι το σκάνδαλο Νοβάρτις προέκυψε από τις καταθέσεις 2 αρχικά, τριών μετά “προστατευόμενων μαρτύρων” (υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας), που κατέθεσαν ό,τι γνώριζαν για τις “αθέμιτες πρακτικές” της Νοβάρτις, στις αμερικανικές αρχές. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη εδώ και πολλά χρόνια.

Και τι είπε ο αμερικανός πρέσβης; Ότι δεν υπάρχει έρευνα, άρα δεν υπάρχουν και στοιχεία, για κανένα πολιτικό πρόσωπο.

Ώπα… Μας κακομαθαίνετε, κ. Πρέσβη.

Καλά δεν άκουσε αυτός την ιστορική αγόρευση του Δημ. Παπαγγελόπουλου στη Βουλή;

Καλά δεν άκουσε τον ακούραστο λειτουργό της Δικαιοσύνης, να απαντά στις καταγγελίες του Αν. Σαμαρά περί σκευωρίας, με το ατράνταχτο επιχείρημα: Σιγά “μήπως και το FBI μετέχει της σκευωρίας;”

Το επιχείρημα ήταν ομολογουμένως ακλόνητο. Μέχρι να σκάσει μύτη ο Πάιατ. Αλλά υπάρχουν και άλλα θεματάκια.

Γιατί όλοι ξέρουμε ότι η έρευνα της ελληνικής δικαιοσύνης βασίστηκε στα στοιχεία που έστειλε το FBI στους Έλληνες δικαστές.

Αφού λοιπόν το Ομοσπονδιακό Γραφείο δεν έστειλε στοιχεία για Έλληνες πολιτικούς, πως και πήρε αυτόν τον “ερευνητικό δρόμο” η ελληνική δικαιοσύνη; Συνέβη κάτι, εκτός από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία; (Τυχαίο; Προφανώς…)

Και αφού δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία στη δικογραφία που εστάλη από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, πως και τα “λαγωνικά της ελληνικής δημοσιογραφίας”, έγραφαν πριν ακόμα καταθέσουν οι εγχώριοι κουκουλοφόροι μάρτυρες, περί εμπλοκής πολιτικών προσώπων στην υπόθεση; (Μυστήριο…) Αλλά υπάρχουν και άλλα θεματάκια…

Δηλαδή ενώ η εταιρεία γνώριζε ότι γίνεται έρευνα σε βάρος της από το FBI, αποφάσισε να χοντρύνει και άλλο το παιχνίδι και να λαδώσει και πολιτικούς; Και πρωθυπουργούς; Τέτοια άγνοια κινδύνου; Άλλο μυστήριο κι αυτό.

Και τα υψηλόβαθμα στελέχη που κατέθεσαν στις ΗΠΑ για τις αθέμιτες πρακτικές της εταιρείας, δεν ήξεραν για τα λαδώματα των πολιτικών και τα ήξερε ο “Μάξιμος” που τελικά μαθαίνουμε ότι κυκλοφορούσε στην εταιρεία με το ψευδώνυμο “Κοκκινοσκουφίτσα;” Είναι δυνατόν; Θα την βρει ο Αδωνις από μια Κοκκινοσκουφίτσα;

Υπάρχει όμως ακόμα ένα θεματάκι που καλά θα κάνει να το λάβει υπόψιν, ακόμα και ο άπιστος Θωμάς Δημ. Τζανακοπουλος.

Απ’ ό,τι γνωρίζω ο κ. Πάιατ είναι επαγγελματίας διπλωμάτης. Ούτε εκπρόσωπος του FBI είναι, ούτε κάνει έρευνες για την αγορά φαρμάκου.

Κάτι μου λέει λοιπόν, το γεγονός ότι έκανε δήλωση για το αν υπάρχουν πολιτικοί μπλεγμένοι στο σκάνδαλο. Μου λέει δηλαδή, ότι “την είπε” στον Σύριζα.

Σαν να έστειλε ένα σήμα αποδοκιμασίας. Ότι με αυτά που κάνετε, τις συνωμοσίες και τις σκευωρίες, δεν θα γίνετε ποτέ κανονική χώρα. Δεν θα βγείτε από την κρίση που απαιτεί ένα μίνιμουμ εθνικής ομοψυχίας και ενότητας. Ότι η πόλωση και η σκανδαλολογία που επιδιώκει πάσΗ θυσία ο Σύριζα, κάνει κακό στη χώρα και στην οικονομία.

Και ότι αυτό το μήνυμα έστειλε ο πρέσβης των ΗΠΑ, δημιουργεί ένα θεματάκι. Ίσως και περισσότερα…

Του Μανόλη Καψή
capital.gr

Πηγή

Share.