«Πολύ μίζερη η αναφορά στο όνομά μου. Η προσθήκη έγινε μάλλον από συνήθεια. Σας ευχαριστώ, γιατί με τον τρόπο αυτό με τοποθετήσατε στην πρώτη γραμμή της μάχης για την Δημοκρατία και το κράτος δικαίου» ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του στη βουλή.

«Γιατί αυτό έγινε τώρα; Μήπως τώρα έτυχε να εμφανιστούν κάποιοι πρόθυμοι μάρτυρες, την επομένη του συλλαλητηρίου; Πολύ καλό για να είναι αληθινό» αναρωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος και απάντησε:

«Την υπόθεση Novartis την προαναγγέλλετε και την επωάζετε εδώ και ενάμιση χρόνο».

«Από εκφραστές του αντισυστημισμού γίνατε τα καλύτερα παιδιά των Ευρωπαίων» συνέχισε ο κ. Βενιζέλος απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

«Στην οικονομία γλύφετε εκεί που φτύνατε».

«Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις ότι δεν υπάρχει καθαρή έξοδος. Σήμερα ο κ. Σεντένο, η κυρία Λαγκάρντ, ο κ. Ντράγκι» ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε:

«Θυμάστε ότι εγώ πριν από καιρό σας είπα πάρτε την προληπτική γραμμή στήριξης και θυμάστε την επηρμένη απάντηση Τσακαλώτου;».

«Ξαφνικά άνοιξαν όλα τα μέτωπα στην εξωτερική πολιτική με τον χειρότερο τρόπο» ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και έκανε ειδική αναφορά στα Ίμια.

«Τα Ίμια 2 είναι δυστυχώς πολύ χειρότερα από τα Ίμια 1 γιατί τώρα γνωρίζαμε τα πάντα. Είναι η πρώτη φορά στα 15 χρόνια Ερντογάν που έχουμε θερμό επεισόδιο και επανέφεραν τη θεωρία των γκρίζων ζωνών ως θεωρία τουρκοποίησης των Ιμίων» ήταν η ανάγνωση των τελευταίων γεγονότων από τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση αναζητάει την εύκολη διαφυγή, τόνισε, συνδέοντας τα ανοιχτά μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής με την υπόθεση της Novartis.

Σε ό,τι αφορά στην ουσία της υπόθεσης, σημείωσε τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνης και στηλίτευσε τον ρόλο της κυρίας Θάνου, κάνοντας αναφορά και στην ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Κατέθεσε μάλιστα δηλώσεις της, που παραβιάζουν την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και έστειλε μήνυμα στους δικαστικούς λειτουργούς, ζητώντας τους να αντισταθούν.

Το φάντασμα του Κόλλια ζωντανεύει, το βαθύ κράτος στεγάζεται και πάλι στη Δικαιοσύνη και το έχει αναλάβει η τρίτη συνιστώσα της κυβέρνησης», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Στο πλαίσιο αυτό έκανε λόγο για σκευωρία, επισημαίνοντας ότι σε καμία άλλη χώρα το σκάνδαλο Novartis δεν έχει πάρει πολιτικές διαστάσεις και περιέγραψε την επιχειρηματική σύγκρουση.

«Προσχωρήσατε στη γραμμή μας και αυτό δεν το αντέχετε, δεν μπορείτε να το δικαιολογήσετε στο ακροατήριό σας», είπε ο κ. Βενιζέλος, απευθυνόμενος στους βουλευτές της συμπολίτευσης, αναφέροντας ότι επελέγησαν ως στόχοι οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης -ο ίδιος και ο Αντώνης Σαμαράς.

«Με επιλέξατε γιατί είμαι καρφί στα μάτια σας», είπε και έκανε λόγο για στοχοποίηση όσων ενοχλούν την κυβέρνηση. «Έχετε βαλθεί να διώξετε τον κ. Στουρνάρα από την ΤτΕ, θέλετε τη θέση του επιτρόπου από τον κ. Αβραμόπουλο», σημείωσε.

Οι επιλογές προσώπων είναι το ένα ζήτημα, η απουσία προσώπων είναι το άλλο, υποστήριξε και ανέπτυξε τη θέση ότι στόχος για τη ΝΔ είναι ο διεμβολισμός της και για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο αποκλεισμός των ανθρώπων που είναι κατά του φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η παραίτηση Ράικου δεν έγινε όπως την παρουσίασε ο κ. Παπαγγελόπουλος, αλλά πιεζόμενη από την εφημερίδα Documento, υπενθύμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και κατέθεσε στα πρακτικά επιθέσεις της εφημερίδας και δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.

«Το όνομά μου προστέθηκε στις 15 Ιανουαρίου», επισήμανε και υποστήριξε ότι υπήρξε καθυστέρηση στη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή.

Κατέθεσε στα πρακτικά και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Documento», που περιλαμβάνει και κατάθεση που δόθηκε την Κυριακή, που η εφημερίδα κυκλοφορούσε.

Οι κύριοι Κοντονής και Παπαγγελόπουλος έχουν μελετήσει τη δικογραφία, παραβιάζοντας τον νόμο, ενώ ο κ. Πολάκης δήλωσε ότι ήξερε τους μάρτυρες, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και επανέλαβε ότι προκύπτει αντιποίηση εισαγγελικής αρχής.

Σε ό,τι αφορά στην καταγγελία Σαράφη, είπε ότι αφορά περίοδο που δεν ήταν υπουργός Οικονομικών (σ.σ. Μάιος 2012). Είχε παραιτηθεί, καθώς είχε εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Αναφορικά με την εμπλοκή Λιντζέρη, επισήμανε ότι συμπίπτει με το κούρεμα των ομολόγων των φαρμακευτικών εταιρειών, που ξεκίνησαν πόλεμο εναντίον του. Θα μου δίνανε και μπουρμπουάρ επειδή του έκοψα 2,5 δισ. ευρώ, είπε χαρακτηριστικά.

Καταθέτοντας τη μήνυσή του, έκανε λόγο για σφετερισμό δημόσιας ιδιότητας, με στόχο το κράτος δικαίου. Εκ των υστέρων δεν θεραπεύεται η ακυρότητα της προδικασίας, ανέφερε για το θέμα της εκ των καθυστερημένης ανακήρυξης των μαρτύρων σε μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος.

Το θέμα των μαρτύρων είναι τίποτα, μπροστά στο colpo grosso της προανακριτικής επιτροπής, συνέχισε σχετικά με το θέμα της παραγραφής.

Στόχος να μην καταθέσουν οι μάρτυρες και να μείνει η λάσπη. Το τέλειο έγκλημα, τόνισε.

Εμείς δεν θέλουμε παραγραφή, δεν θέλουμε κόλπο, θέλουμε έρευνα επί της ουσίας, ξεκαθάρισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αναρωτήθηκε αν υπάρχει πιο νοσηρή αντίληψη και μεγαλύτερη αθλιότητα από αυτό.

Περιέγραψε την όλη κατάσταση ως «καφκικό πλαίσιο».

Θέλουν να παρεμποδίσουν τις μηνύσεις μας, γιατί ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος μπορεί να έχει το ακαταδίωκτο. 

Αυτό δεν αφορά όμως τους συνεργούς και την κατάχρηση εξουσίας με στόχο την αλλοίωση των θεσμών του πολιτεύματος, σημείωσε.

Κλείνοντας την υψηλών τόνων ομιλία του ο πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για εσχάτη προδοσία και ζήτησε εκλογές με το δίλημμα Δημοκρατία ή αυταρχισμός, ευρωπαϊκή προοπτική ή περιπέτεια, κράτος Δικαίου ή βαθύ κράτος.

«Η επόμενη Βουλή σηκώνει μεγάλο θεσμικό βάρος για την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και την αποκάλυψη της μεγαλύτερης και πιο πρόχειρης σκευωρίας στην περίοδο της μεταπολίτευσης» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Θα κατηγορηθείτε για εσχάτη προδοσία για σφετερισμό της ιδιότητας του κρατικού λειτουργού για να αλλοιωθούν θεμελιώδεις θεσμοί του του πολιτεύματος οπως η διάκριση των εξουσιών, προειδοποίησε τα μέλη της κυβέρνησης ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

Δείτε το VIDEO

Πηγή

Share.