Χαμένο για τις τράπεζες και το στόχο για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων μέσω των πλειστηριασμών, θα είναι το πρώτο εξάμηνο του 2018. 

Η εξέλιξη αυτή θα ρίξει αναπόφευκτα ακόμη μεγαλύτερο βάρος στις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι οποίες για φέτος δεν αποκλείεται να φτάσουν και τα 15 δισ. ευρώ, δηλαδή 2 δισ. ευρώ περισσότερα από αυτά που έχουν σχεδιάσει μέχρι στιγμής οι τράπεζες.

Ενώ σήμερα κάνουν πρεμιέρα οι αποκλειστικώς ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι όσο και να “τρέξουν” εφεξής οι πλειστηριασμοί, θα είναι ανέφικτο να πιαστούν οι στόχοι για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μέσω ρευστοποιήσεων.

Όπως αναφέρουν τραπεζίτες μιλώντας στο Capital.gr, η δυνατότητα μεταφοράς ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που παρακωλύονται στην περιφέρεια σε συμβολαιογράφους της Αθήνας, θα πρέπει να περάσει πρώτα από το στάδιο της εξακρίβωσης ότι δεν υπάρχει τοπικός πιστοποιημένος συμβολαιογράφος. 

Επιπλέον, ακόμη και εφόσον διεξαχθεί ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός, θα περάσουν 2-3 μήνες μέχρι το ακίνητο να κατακυρωθεί στην τράπεζα (σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ακινήτων που θα βγουν σε πλειστηριασμό, θα αγοραστούν από τις τράπεζες) και αυτή να εμφανίσει ανάκτηση ενεχύρων στον ισολογισμό της.

Όπως έχει γράψει το Capital.gr, ενόψει της έναρξης αποκλειστικά των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τις 21 Φεβρουαρίου, ΕΚΤ και SSΜ είχαν ζητήσει από τις τράπεζες συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους για το τρέχον έτος, καταλήγοντας ότι θα πρέπει να υλοποιηθούν τουλάχιστον 4.000 – 6.000 προγράμματα πλειστηριασμών. Με το δεδομένο ότι το κάθε πρόγραμμα πλειστηριασμού δεν αφορά μόνο σε ένα ακίνητο, αλλά συνήθως περιλαμβάνει 2-3 ή και περισσότερα ακίνητα, ένας μέσος όρος στην “κατεύθυνση” που έδωσε ο SSM στις τράπεζες τον Ιανουάριο, όταν οι Έλληνες τραπεζίτες είχαν μεταβεί στη Φρανκφούρτη, μεταφράζεται σε τουλάχιστον 15.000 – 18.000 ακίνητα που θα έπρεπε να βγουν φέτος σε πλειστηριασμό.

Η προοπτική αυτή αποδεικνύεται ανεδαφική, αφού και η Κομισιόν, στην πρόσφατη Έκθεση Συμμόρφωσης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, θεωρούσε φιλόδοξο τον στόχο που είχαν θέσει οι ίδιες οι τράπεζες για πλειστηριασμούς περίπου 10.000 ακινήτων εντός του 2018.

“Αυτός είναι ένας φιλόδοξος στόχος δεδομένου ότι δεν έχουν διεξαχθεί περισσότερες από 30 ηλεκτρονικές δημοπρασίες τον τελευταίο μήνα του 2017”, ανέφερε στην έκθεσή της η Κομισιόν, συμπληρώνοντας ότι για τον Ιανουάριο προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν 500 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί (οι οποίοι τελικώς δεν έγιναν), ενώ ο αριθμός τους θα πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω από τον Μάρτιο του 2018 και μετά, σε 1.000 πλειστηριασμούς ανά μήνα, φτάνοντας τις 2.000 δημοπρασίες το μήνα στο τελευταίο τρίμηνο του 2018.

Σημειώνεται ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό δεν είναι τυχαίο, αλλά αυτό που αποσκοπεί στην επίτευξη των στόχων που υπέβαλαν οι τράπεζες στον SSM για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους το 2018. Οι πλειστηριασμοί αποτελούν κεντρικό σημείο των προσπαθειών για τη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ο στόχος για μείωση των NPEs μέσω ρευστοποιήσεων ανέρχεται σε 13,5 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2019. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό της συμβολής των πλειστηριασμών στην επίτευξη του στόχου μείωσης των κόκκινων δανείων μέχρι τα τέλη του 2019 ανέρχεται σε 30%.

Τα παραπάνω, και χωρίς να υπολογίζεται το γεγονός ότι ο SSM, όπως είχε γράψει το Capital.gr, ζητούσε δείγμα γραφής τουλάχιστον 2.000 – 3.000 πλειστηριασμών ενόψει των stress tests στις ελληνικές τράπεζες, δικαιολογούν τον εκνευρισμό Ντράγκι στο προχθεσινό Eurogroup και την επισήμανση στον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο για την ανάγκη εύρυθμου και αποτελεσματικού πλαισίου υλοποίησης των πλειστηριασμών.

Αν η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί, η εύρυθμη και αποτελεσματική διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα κριθεί από τη σημερινή αποκλειστική πρεμιέρα τους. 

Χωρίς, βεβαίως, να μπορεί να καλύψει το εξάμηνο που χάθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2017, όταν θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, και με στοίχημα να μη χαθεί το α΄ εξάμηνο του 2018, όπως φοβούνται οι τραπεζίτες.

Της Νένας Μαλλιάρα
capital.gr

Πηγή

Share.