[ccpw id="136103"]

Η εικόνα στην αγορά ελληνικών ομολόγων έχει ξεκάθαρα επιδεινωθεί, έχοντας βάλει την ευφορία και το ράλι του τελευταίου διαστήματος στο… συρτάρι πλέον, με τις ρευστοποιήσεις να μην τελειώνουν, γεγονός που υπογραμμίζει πως τα ελληνικά ομόλογα τα οποία παραμένουν σε κατηγορία μη επενδυτικού βαθμού, είναι μία επένδυση με υψηλό ρίσκο.


Η έκδοση του νέου 7ετούς ομολόγου το απέδειξε πλήρως αυτό, αφού ενώ το ελληνικό Δημόσιο κατάφερε να αντλήσει το ποσό που στόχευε και μάλιστα με ένα ελκυστικό επιτόκιο της τάξης του 3,5%, μέσα σε ελάχιστες ημέρες διαπραγμάτευσης στη δευτερογενή αγορά αλλά και μετά την εκκίνηση της διαπραγμάτευσής του στο χρηματιστήριο, η απόδοσή του έχει εκτοξευθεί πάνω από το 4% και δεν λέει να υποχωρήσει, ζημιώνοντας όλους όσους επέλεξαν να επενδύσουν σε αυτό.

Έτσι, σήμερα η απόδοση στο ελληνικό 10ετές ελληνικό ομόλογο κινείται κοντά στα υψηλά έτους και στο 4,445% με άνοδο άνω του 1,5% από χθες, τη στιγμή που το yield στο 10ετές πορτογαλικό ομόλογο διαμορφώνεται στο 2,04%.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το ράλι που ξεκίνησε στα τέλη του Νοεμβρίου και πάτησε… φρένο στα τέλη του περασμένου μήνα, είχε στείλει τις αποδόσεις στα 10ετή ελληνικά ομόλογα από το 5,5% κοντά στο 3,60% και στα χαμηλότερα επίπεδα των 12 τελευταίων ετών.

Από τότε η αναταραχή που προκάλεσε η βίαιη διόρθωση στις διεθνείς αγορές σε συνδυασμό με την πολιτική αστάθεια που προκαλεί η υπόθεση Novartis, την αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου που προκαλεί ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και το “στοπ” του Eurogroup στην εκταμίευση της δόση των 5,7 δισ. ευρώ, τα οποία έφεραν στο μυαλό των επενδυτών και πάλι τη λέξη αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η απόδοση του 10ετούς έχει εκτοξευθεί κατά 23,5%.

Η απόδοση στο ελληνικό 5ετές ομόλογο κινείται στο 3,6891% με άνοδο 3,3% από χθες και έχει εκτοξευθεί κατά 41% από το 2,6% και τα (σχεδόν) ιστορικά χαμηλά στα οποία είχε βρεθεί στα τέλη Ιανουαρίου.

Αρνητική συνεχίζει να είναι η εικόνα στο νέο 7ετές, με την απόδοση να εκτοξεύεται εκ νέου πάνω από το 4% μετά από μία μικρή “ηρεμία” στις αρχές της εβδομάδας ( λόγω Fitch), και πλέον αγγίζει το 4,0362%, έχοντας αυξηθεί κατά 15,32% από την ημέρα της έκδοσης, ενώ αποτελεί το πρώτο κοινοπρακτικό ομόλογο που έχει τόσο άσχημη επίδοση αυτήν τη χρονιά στην Ευρώπη.

Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, ο παράγοντας αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα επέστρεψε, με την εκτόξευση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων να αυξάνει τις ανησυχίες των επενδυτών για το κόστος δανεισμού το οποίο θα έχει η Ελλάδα όταν καταλήξει να βγει από το τρίτο πρόγραμμα και χρειαστεί να δανειστεί εξ ολοκλήρου από τις αγορές, αφού η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην καθαρή έξοδο και ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο γύρω από το “αύριο” της Ελλάδας μετά τον Αύγουστο. 

“Όσο η πιστοληπτική της αξιολόγηση είναι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει κάτω από ένα οικονομικό πρόγραμμα προκειμένου να διατηρεί πρόσβαση στη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας”, αναφέρει η Societe Generale.

Της Ελευθερίας Κούρταλη
capital.gr

Πηγή