Το τελευταίο δωδεκάμηνο γενικότερα -ειδικότερα το τελευταίο εξάμηνο- τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και η κυβέρνηση έκαναν φιλότιμες προσπάθειες να “πουλήσουν” το πολιτικό αφήγημα της επιστροφής στην κανονικότητα.


Με τις “ευλογίες” (αλλά και τα στραβά μάτια) των δανειστών προσπαθούσαν να εμπεδώσουν στην κοινή γνώμη το αφήγημα της κυβέρνησης που έβαλε τέλος στα μνημόνια και επανέφερε τη χώρα στην κανονικότητα μιας λιγότερο αυστηρής επιτήρησης.

Με αυξημένη ένταση συνέχισαν να προβάλουν τις προβλέψεις πως οσονούπω επίκειται δυναμική ανάπτυξη και πλήθος επενδύσεων τόσο ισχυρό που ο κ. Τσακαλώτος και λοιποί μαθητευόμενοι “δρυίδες” της οικονομίας, θα αναγκαστούν να βάλουν φίλτρα επιλογής, προκειμένου να απορρίπτουν τις λιγότερο αποδοτικές και περισσότερο οχληρές για την κοινωνία και τις αριστερές της “ευαισθησίες” επενδύσεις…

Καλή η προσπάθεια να πουλήσουν αδιάβροχα στη Σαχάρα για να πείσουν πως βρέχει αλλά ακόμη δεν έχουμε δει ούτε σταγόνα βροχής…

Από την αρχή της διακυβέρνησης το 2015, κάθε 2-3 μήνες οι κυβερνητικοί κύκλοι εξαπολύουν μια τέτοια επικοινωνιακή ομοβροντία περί επερχόμενων επενδύσεων αλλά ουδέν αξιοσημείωτο έχουμε διαπιστώσει πέραν του ενδιαφέροντος για κάποια κρατικά μονοπώλια που μπορούν να μετεξελιχθούν σε ιδιωτικά.

Τουτέστιν, αντί να απομυζούν με αθέμιτους τρόπους την κοινωνία κάποιοι συνδικαλιστές να την απομυζούν κάποιοι ιδιώτες προφυλαγμένοι από τον ανταγωνισμό.

Αυτό δεν ονομάζεται ακριβώς ελεύθερη αγορά αλλά παρεοκρατικός καπιταλισμός.

Στα πλαίσια αυτά λοιπόν η κυβέρνηση είχε αρχίσει να προβάλει ένα αφήγημα Κεντροαριστερής, φιλοευρωπαϊκής και φιλοατλαντικής μετεξέλιξης με τρόπο που οι “ΜενουμεΕυρώπηδες” της αντιπολίτευσης έτειναν να μοιάζουν σε ευρωσκεπτικιστές.

Το αφήγημα δεν έμοιαζε αρκούντως πειστικό προς τους δανειστές καθώς κατάφερνε να περνά μέτρα με πολύ λιγότερες αντιδράσεις σε σχέση με προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η ανατροπή

Το αφήγημα της επιστροφής στην κανονικότητα όμως φαίνεται πως δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα στην κοινή γνώμη. Οι δημοσκοπήσεις μετά το Καλοκαίρι του 2017 άρχισαν μεν να δείχνουν μείωση της διαφοράς με την προπορευόμενη Νέα Δημοκρατία αλλά όχι ανατροπή ή κάποια απόσταση ασφαλείας…

Καθώς προέκυψε το ζήτημα του Μακεδονικού με πιεστικό τρόπο από ΗΠΑ και Ε.Ε. που επιθυμούν να ανακόψουν τη ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια και ενώ υπό ομαλές συνθήκες θα είχε έστω τη διακριτική στήριξη της αντιπολίτευσης να κλείσει το θέμα, τα συλλαλητήρια για το “Μακεδονικό” δημιούργησαν νέα δεδομένα.

Η αντιπολίτευση δεν είχε κανένα λόγο να μην αφεθεί στο διακριτικό “ψάρεμα” στα θολά νερά του ισχυρού ρεύματος που αποκαλύφθηκε εξ αιτίας του “Μακεδονικού”. Η ίδια η κυβέρνηση παλιότερα έκανε μακροβούτια στο κίνημα των “αγανακτισμένων” και ήταν αυτό που την έβαλε στο εφαλτήριο που την εκτίναξε στην εξουσία όπως εκτόξευσε και τη ΧΑ στη Βουλή.

Προφανώς λόγω της προηγούμενης εμπειρίας στις δυναμικές του πεζοδρομίου, η κυβέρνηση πανικοβλήθηκε και προσπάθησε να αλλάξει τη δημόσια συζήτηση ρίχνοντας άρον-αρον το σκάνδαλο της Novartis στην αρένα με μια εκδοχή όμως φανερά “πειραγμένη” από κάποιο μακρύ της χέρι στη δικαιοσύνη.

Αφρόνως θεώρησαν πως μπορούν να στοχοποιήσουν όλους τους βασικούς πολιτικούς αντιπάλους με κάποιες ανώνυμες διηγήσεις και εικασίες “προστατευόμενων” μαρτύρων και να προφυλάξουν άλλους για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας.

Πρόκειται για σχεδιασμούς δεκαπενταμελούς μαθητικού συμβουλίου…

Καθώς οι αφηγήσεις μιλάνε για μετρητά είναι δύσκολο να τεκμηριωθούν ακόμη και κάποιες κατηγορίες που υπό άλλες προϋποθέσεις θα μπορούσαν να έχουν κάποια βάση. Ο χειρισμός της υπόθεσης μοιάζει με “κουκούλωμα” του σκανδάλου προκειμένου κάποιοι πολιτικοί αντίπαλοι να μείνουν με “λεκέδες” της λάσπης που ρίχτηκε στον ανεμιστήρα…

Πολιτικά όμως με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση απομονώθηκε και κατέστρεψε κάποιες διόδους που είχε ανοίξει με την Κεντροαριστερά και ένα πολιτικό σύμφυρμα που αυθαιρέτως αυτοπροσδιορίζεται σαν Καραμανλικό μπλοκ.

Επί της ουσίας πρόκειται για κάποιους φθαρμένους πολιτικούς που προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια θέση στην επόμενη Βουλή μέσω της εκβίασης της ηγεσίας της Ν.Δ.

Απ΄ όλο αυτό το “λασπόλουτρο” πληγωμένη βγαίνει η δικαιοσύνη και το πολιτικό σύστημα και πόντους κερδίζει μόνο η μηδενιστική αντισυστημική ρητορική που ενδυναμώνει τα άκρα του πολιτικού φάσματος.

Ακόμη και κάποιες “φθισικές” αναλαμπές που παρουσίαζε η οικονομία τους τελευταίους μήνες φαίνεται να ατονούν. Τα μηνύματα από την πραγματική οικονομία τους πρώτους μήνες του 2018 είναι εξαιρετικά αρνητικά…

Τόσο αρνητικά που ακόμη και ο επιφυλακτικός κ. Στουρνάρας μπορεί να αποδειχτεί υπεραισιόδοξος.

Η υπόθεση της Novartis ανασύρθηκε πρόχειρα προκειμένου να αποπροσανατολιστεί και να αναχαιτιστεί το ρεύμα για το “Μακεδονικό”.

Η τροπή των γεγονότων δείχνει πως η Novartis μπορεί να προκαλέσει στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης μεγαλύτερη ζημιά απ’ ό,τι το Μακεδονικό και οι πλειστηριασμοί μαζί…

Η Αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης παραμένει η οικονομία και αυτό το καταγράφουν οι καθηλωμένες πέριξ του μηδενός τραπεζικές μετοχές…

Η οριακή βελτίωση είναι συγκυριακή και επιδερμική. Το πλήγμα του 2015 φαίνεται ανεπανόρθωτο…

2)Γιατί υπάρχει αγορά…

Αξιότιμε κ. Στούπα,

Την Παρασκευή 16/2 δημοσιεύθηκε στις οικονομικές σελίδες της εφημερίδας “Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”, μια σημαντική είδηση.

Ένας Ιταλός διαχειριστής μεγάλης επενδυτικής εταιρείας, μάλλον αντιστάθμισης κεφαλαίων (hedge fund), επένδυσε ένα σημαντικότατο ποσό στην πτώση των αγορών.

Σύμφωνα με την άποψή του, όταν η οικονομία πλησιάζει στο μέγιστο της απόδοσής της, τα χρηματιστήρια αντιδρούν πλέον πτωτικά. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο Ιταλός αυτός στοιχηματίζει εκ του ασφαλούς διότι η άποψή του είναι σωστή. Ωστόσο το timing είναι αυτό που θα μπορούσε να τον “κάψει”. Κανείς δεν γνωρίζει την στιγμή που “θα γυρίσουν” τα χρηματιστήρια.

Το ερώτημά μου προς εσάς που είστε πεπειραμένος δημοσιογράφος περί τα οικονομικά είναι αν ο συγκεκριμένος επενδυτής (μαζί με άλλους που συμμερίζονται τις απόψεις του) δει ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται ευνοϊκά γι’αυτόν να προκάλεσει κάποιου είδους κρίση ώστε να του βγει το στοίχημα. Άλλωστε τα κεφάλαια που διαχειρίζονται αυτός & οι όμοιοι του είναι ιλιγγιώδη. Σας ευχαριστώ

Με εκτίμηση. Βασίλειος Χαλκιάς.

Απάντηση: Υπάρχουν χιλιάδες διαχειριστές κεφαλαίων που κάνουν τις αντίθετες κινήσεις. Γι’ αυτό υπάρχει αγορά…

3) Επιδότηση ενοικίου…

Κε Στούπα καλή σας μέρα.

Είναι απίστευτη πρόκληση υπουργός με δηλωθέντα απίστευτα εισοδήματα και καταθέσεις μαζί με το σύζυγό της να λαμβάνει κρατική επιδότηση για ενοίκιο κατοικίας της στην Αθήνα. Νόμιμο ίσως είναι, ΗΘΙΚΟ όμως;;; 

Υ.Γ.: παρακαλώ να τηρηθεί η ανωνυμία μου, για ευνόητους λόγους.

Με εκτίμηση,

Δ.Γ.

Απάντηση: Δεν είναι ζήτημα ηθικής. Οι υπουργοί αμείβονται και στην αμοιβή τους περιλαμβάνονται και οι δαπάνες διαβίωσης.

Του Κώστα Στούπα
capital.gr

Το δίκαιο είναι και ηθικό!

Αντωνοπούλου-Παπαδημητρίου: Το ζευγάρι των πιο πλούσιων υπουργών με εισόδημα €530.000 και $ 3εκατ. χαρτοφυλάκιο

Πηγή

Share.