Διορία δύο εβδομάδων δίνουν στην Ελλάδα οι θεσμοί δηλαδή μέχρι το επερχόμενο Euroworking Group προκειμένου να έχουν υλοποιηθεί και τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα – ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και Ελληνικό- προκειμένου να δοθεί η έγκριση για την εκταμίευση της δόσης, μεταδίδει ο skai.


Αναφορικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς τους οποίους οι θεσμοί θεωρούν και το βασικότερο από τα προαπαιτούμενα σημειώνεται πως υπάρχει σταδιακή πρόοδος αλλά η γεωγραφική κάλυψη είναι μέτρια.

Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν πως τα ανοικτά μέτωπα θα έχουν κλείσει μέχρι την επιστροφή των δανειστών στις 26 Φεβρουαρίου, σημειώνει το πρακτορείο.

Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Bloomberg πως η νέα δόση μπορεί να μην είναι διαθέσιμη μέχρι τα μέσα Μαρτίου, κυρίως λόγω των περιορισμών προγραμματισμού μιας γερμανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που πρέπει να δώσει πράσινο φως στην εκταμίευση.

Νωρίτερα:
Η Ελλάδα δεν αναμένεται να λάβει σήμερα την έγκριση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, καθώς παραμένουν σε εκκρεμότητα δύο βασικά προαπαιτούμενα που συνδέονται με το πρόγραμμα διάσωσης, σύμφωνα με report που έχει στην κατοχή του το Bloomberg.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι καθυστερήσεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο που η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει επενδυτές και πιστωτές πως σύντομα θα είναι σε θέση να αναχρηματοδοτείται μόνη της από τις αγορές χωρίς την βοήθεια των εταίρων της.

Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, η τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας ύψους 86 δις. ευρώ αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα τον Φεβρουάριο, λιγότερο από έξι μήνες πριν τελειώσει το πρόγραμμα τον Αύγουστο.

Ενώ η Αθήνα πρέπει να ολοκληρώσει δύο εκκρεμότητες – κλειδιά για να λάβει την επόμενη δόση, οι αξιωματούχοι ελπίζουν πως η Ελλάδα θα καταφέρει να πάρει τα χρήματα τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι συζητήσεις επικεντρώνονται τώρα στους όρους εξόδου της Ελλάδα από την οκταετή επιτήρηση.

Όπως αναφέρεται στο report που αποκαλύπτει το Bloomberg, οι δύο εκκρεμότητες που μπλοκάρουν την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δις. προς την Ελλάδα αφορούν

  • το Ελληνικό – όπου αναμένεται η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ – και 
  • τους πλειστηριασμούς .

Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν πως τα ανοικτά μέτωπα θα έχουν κλείσει μέχρι την επιστροφή των δανειστών στις 26 Φεβρουαρίου, σημειώνει το πρακτορείο.

Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως η νέα δόση μπορεί να μην είναι διαθέσιμη μέχρι τα μέσα Μαρτίου, κυρίως λόγω των περιορισμών προγραμματισμού μιας γερμανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που πρέπει να δώσει πράσινο φως στην εκταμίευση.
 

Πηγή

Share.