[ccpw id="136103"]

Είναι 29 Ιανουαρίου και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ δίνει συνέντευξη στον Σκάι. Πέραν τον άλλων ο κ. Πάιατ λέει αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά:

«Η ανησυχία μου, ο φόβος μου, είναι το ατύχημα… Όσο έχετε αυτά τα φονικά περίπλοκα στρατιωτικά συστήματα που λειτουργούν σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο υπάρχει πάντα φοβερός κίνδυνος ατυχήματος, το οποίο φυσικά θα προκαλέσει μεγάλες επιπλοκές στη σχέση σας».

Καλά λένε πως όσα ξέρουν οι Αμερικανοί δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος. Είναι φανερό ότι στην Ουάσιγκτον, και στην εδώ πρεσβεία βεβαίως, έχουν γνώση των όσων συμβαίνουν ή θα συμβούν. Γνωρίζουν γιατί οι Τούρκοι έχουν ξεσαλώσει, γιατί προκαλούν με τέτοιο τρόπο, αν όλα αυτά είναι απλές κραυγές ή αν κρύβεται κάτι χειρότερο.

Οι ΗΠΑ ξέρουν ότι τα πράγματα στη Συρία με τους Κούρδους δεν πάνε τόσο καλά και ότι ο Ερντογάν αργά ή γρήγορα θα έστρεφε την κοινή γνώμη της χώρας του στο Αιγαίο με ένα θερμό επεισόδιο.

Τα όσα έγιναν χθες είναι προεόρτια και δυστυχώς όπως λέει ο πρέσβης με τόσα πλοία σε τόσο μικρή απόσταση είναι θέμα χρόνου το ατύχημα. Το τουρκικό σκάφος χθες εμβόλισε ένα ελληνικό και πιθανότατα να είχαμε τραυματισμούς αν δεν γίνονταν οι απαραίτητοι ελιγμοί.

Και σίγουρα όλα αυτά συνδέονται με την επιδείνωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων και την επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Ρ. Τίλερσον την Πέμπτη στην Άγκυρα.

Το θέμα είναι τι πρέπει να περιμένουμε από εδώ . εξής και τι θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα. Το να έχουμε μια ακόμη σύγκρουση πλοίων είναι ένα πιθανό σενάριο. Τι θα γίνει, όμως, αν οι Τούρκοι στείλουν στρατό στα… Καρντάκ που τα θεωρούν δικά τους; Τι θα γίνει αν υψώσουν καμιά σημαία στις… γκρίζες ζώνες του Αιγαίου, όπως αυτές παγιώθηκαν από την εγκληματική στάση της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το 1996; Τότε που ο άνεμος πήρε τη σημαία;

Κι αν δεν έχει άνεμο εκείνη την ημέρα τι θα κάνουν οι Έλληνες στρατιώτες; Θα έχουμε μια ακόμη ταπεινωτική εθνική ήττα; Θα έχουμε μάθει από τα παθήματα του παρελθόντος;

Δυστυχώς τις τελευταίες ώρες αντιληφθήκαμε ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είναι επιεικώς απαράδεκτη. Φοβισμένοι, αδιάφοροι, χωρίς έμπνευση, με καθυστερημένες αντιδράσεις και με μια διάθεση να αφήνουν τα πράγματα να εξελίσσονται ερήμην τους.

Εντάξει, δεν είπαμε να πάρουμε τα όπλα κάθε φορά που ο Σουλτάνος λέει τις παρόλες του. Όμως, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι και κυρίως αποφασιστικοί σε κάθε δύσκολη στιγμή.

Και τώρα το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου: Πόσοι εμπιστεύεστε την κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα; Πόσοι με απλά λόγια βάζουν το χέρι τους στη φωτιά ή θα έδιναν το παιδί τους στον πόλεμο με στρατηλάτη τον Τσίπρα;

Δυστυχώς, πέρα από το αν και η ΝΔ έχει άξιους πολιτικούς για να χειριστούν τόσο λεπτές υποθέσεις, η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι αυτή που κυβερνά και κανείς δεν εμπιστεύεται. Ξεπουλάει το όνομα της Μακεδονίας, επιδίδεται σε μυστική διπλωματία με τα Σκόπια και με την Αλβανία, δεν ξέρουμε ακόμη τι ειπώθηκε όταν ήρθε ο Ερντογάν στην Αθήνα και τα έκανε όλα Γης Μαδιάμ.

Για να μη θυμηθούμε τις ανοησίες με τα δις που θα έρχονταν από το ξανθό γένος ή τα ανοίγματα στους Κινέζους.

Όχι, λοιπόν. Δεν τους έχουμε εμπιστοσύνη, δεν μπορούμε να τους αφήσουμε την πατρίδα στα χέρια τους. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα υπερασπιστούν τα δίκαια της χώρας αυτοί που επί χρόνια δεν ήξεραν τι είναι πατρίδα και δεν αναγνώριζαν τα σύνορα. Είναι επικίνδυνοι κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Πηγή