[ccpw id="136103"]

Κατ’ αρχήν τα βασικά. Ο υπουργός διαστημικής πολιτικής ήταν σαφής. Η υπόθεση Novartis δεν είναι σκευωρία. Ουφ. Ησυχάσαμε.

Τώρα πώς του ήρθε του Νίκου Παππά ότι το “σκάνδαλο” μπορεί να είναι σκευωρία, θα σας γελάσω. Και δεν το θέλω. Κάνει τέτοια πράγματα η ΕΥΠ; Δεν το πιστεύω…

Υπάρχει όμως σίγουρα ένα σκάνδαλο πίσω από το “σκάνδαλο” Novartis και επ’ αυτού ακόμα ο Νίκος Παππάς δεν έχει αποφανθεί. Ίσως περιμένει τον Αντώναρο. Αλλά κι αυτός τι να προλάβει; Το βράδυ βλέπει στο you tube νεανικές ομιλίες του Τσίπρα, το πρωί “τουιτάρει” κατά του Άδωνι. Πότε να προλάβει; Δυο χέρια είναι αυτά. Έλεος.

Και το σκάνδαλο πίσω από το “σκάνδαλο” Novartis (που δεν είναι σκευωρία), είναι η θλιβερή και ύποπτη ιστορία της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα.

Για να δούμε τα στοιχεία.. Η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα έφθασε από το 1,2 δισ. ευρώ το 2000, στα 5,1 δισ. το 2009!! Και σε αυτά τα ποσά δεν συμπεριλαμβάνονται τα νοσοκομειακά φάρμακα, η συμμετοχή των πολιτών και τα σκευάσματα που αγοράζονται χωρίς συνταγή γιατρού παρακαλώ. Σκάνδαλο; Σκάνδαλο.

Και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε 36,5% μόνο στο διάστημα 2006-2007. Μάλιστα. Και ποιος ήταν πρωθυπουργός το διάστημα 2006-2007; Ποιος ήταν πρωθυπουργός το 2009, όταν η φαρμακευτική δαπάνη έκανε peak στα 5,1 δισ. ευρώ. Ο Κώστας Καραμανλής; Bingo. Σωστά το μαντέψατε. Ο οποίος φυσικά σύμφωνα με την φίλη μου την “Αικατερίνη” προφανώς παρασύρθηκε, αφού βρισκόταν σε άγνοια. Προφανώς.

Και πότε η φαρμακευτική δαπάνη αρχίζει και μειώνεται; Ήδη από το 2010 που πιάνουν δουλειά οι θλιβεροί μνημονιακοί. Και πότε πιάνει πάτο; Το 2014, όταν από το “τερατώδες” 5,1 δισ., πέφτει στα 2,01 δισ. ευρώ. Και ποιος ήταν πρωθυπουργός το 2014; Ο Α. Σαμαράς. Ποιος ήταν υπουργός Οικονομικών; Ο Γ. Στουρνάρας. Και ποιος ήταν υπουργός Υγείας; Ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Κάτι δεν πάει καλά με το σενάριο Novartis. Ή όχι; Αυτοί οι τύποι λάδωναν για να πέφτει δραστικά η φαρμακευτική δαπάνη; Λάδωναν αυτούς που μείωναν δραστικά τους τζίρους τους και τα κέρδη τους; Περίεργο. Δηλαδή αυτούς που τους εκτόξευσαν στα ύψη, τι τους έκαναν; Μούτρα; (Αυτά ούτε ο Αντώναρος…)

Υπάρχει ομως και μια άλλη στατιστική που μου έστειλε η φίλη μου η “Αικατερίνη”. Είναι τα στοιχεία για τα κέρδη της Novartis τα χρόνια, που όπως απεφάνθη ο Πρωθυπουργός, γινόταν πάρτυ. Πάρτυ προς τα κάτω όμως…

Έχουμε και λέμε. Το 2009 ο τζίρος της εταιρείας είναι 440 εκατ. ευρώ. Πρωθυπουργός; Ο Κώστας Καραμανλής. Το 2014 οι πωλήσεις πέφτουν στα 337 εκατ. ευρώ. Σχεδόν 100 εκατ. ζημιά. Και ποιος είναι πρωθυπουργός; Ο Α. Σαμαράς. Ποιος είναι υπουργός Οικονομικών; Ο Γ. Στουρνάρας. Ποιος είναι υπουργός Υγείας; Ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Τι έγινε ρε παιδιά; Αυτοί λάδωναν για να πέφτουν οι τζίροι τους και τα κέρδη τους; Και στους άλλους, τους πριν, τι έκαναν τότε; Άσεμνες Χειρονομίες; Κάπου πάσχει το σενάριο Novartis ή μου φαίνεται;

Υ.Γ. Σημειώστε ότι κάποιοι μάρτυρες φέρονται να υποστηρίζουν διαφορά περίεργα του τύπου ότι ο Γ. Στουρνάρας υπέγραψε “τον συμψηφισμό των χρεών του Δημοσίου με τις υποχρεωτικές επιστροφές προς το Δημόσιο (rebate, clawback)”, με συνέπεια να ωφεληθούν οι φαρμακευτικές εταιρείες. Επειδή όσο το έψαξα τέτοια υπογραφή Στουρνάρα δεν υπάρχει, μήπως κάποιος μπορεί να εξηγήσει πως του ήρθε του μάρτυρα η ιδέα; Γιατί ότι του ήρθε, σίγουρα. Από ποιον είναι το ερώτημα..

Του Μανόλη Καψή
capital.gr

Πηγή