Τουρκία και Αίγυπτος μας “κλέβουν” τουρίστες. Ρουμάνοι και Πολωνοί βιομηχανικές επενδύσεις. Εμείς πέρα βρέχει. Θα τρίβουμε τα μάτια μας το 2018.


Σήκωσε κεφάλι ο τουρισμός μας το 2017; Πυρ ομαδόν… με φόρους. 

Τι μας ξέφυγε; Τι δεν βουτήξαμε για να πληρώσουμε αυτούς που χώσαμε στο κράτος, να μας ψηφίζουν;

Φόρους διανυκτέρευσης… Επάνω τους. Ρημάξτε τους.

Και ας γκρινιάξουν . Το ξέρετε το παραμύθι σύντροφοι. Μα, αυτά με τους φόρους γίνονται παντού… Γιατί να το χάσουμε το χαράτσι…

Το αν είμαστε σε κρίση και η ιδιωτική οικονομία τα κουτσοβολεύει (κάπως) με τον τουρισμό και τα καταλύματα, είναι ψιλοπράγματα για τον κρατισμό μας. Για τους Καρανίκες…

Θα σωθούν οι επιχειρηματίες τουρισμού της ιδιωτικής οικονομίας αν πάψουμε να βάζουμε φόρους στις διανυκτερεύσεις; Ίσως όχι. Αλλά ποια είναι η παρουσία και η συνεργασία της Πολιτείας είναι το θέμα.

Πως ενισχύει τις δυνάμεις της ιδιωτικής οικονομίας και στον τουρισμό τώρα που τις τοποθετήσαμε σε θέσεις “εμπροσθοφυλακής” μήπως και σταθούμε όρθιοι. Μπας και δώσουν ένα χεράκι στην ανεργία. Έστω και με τετράωρη ή ολιγοήμερη απασχόληση.

Φόροι και μόνο φόροι. Εισφορές και μόνο εισφορές. Τι και αν μας προειδοποιούν οι μεγαλύτεροι διεθνείς ταξιδιωτικοί Οργανισμοί πως τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα και για τον ελληνικό τουρισμό στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε αποκαλυπτική ανάλυση της “Καθημερινής” διαβάζω “…η βελτίωση της τουριστικής κίνησης στην Τουρκία και στην Αίγυπτο το 2017 αποτελούν ισχυρή ένδειξη ότι ο ανταγωνισμός αναμένεται να ενταθεί το προσεχές χρονικό διάστημα.

Ο ταξιδιωτικός κολοσσός Thomas Cook ανακοίνωσε χθες ότι το 2018 η ζήτηση για τα πακέτα των διακοπών που προορίζονται για χώρες όπως η Τουρκία θα αυξηθούν, εκτιμώντας παράλληλα ότι σε δημοφιλείς προορισμούς όπως η Ισπανία η ζήτηση θα μειωθεί. Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Πίτερ Φανκχόσερ στην Ισπανία η ζήτηση επιστρέφει σε σχετικά πιο χαμηλά επίπεδα”.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η χώρα εξελίσσεται σε αρκετά ακριβό προορισμό, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, οι οποίες προωθούν τουριστικά προϊόντα σε καλύτερες τιμές. Όσον αφορά την Ελλάδα, ο κ. Φανκχόσερ επισήμανε ότι “η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να την ξεπεράσει.

Εκτός της Τουρκίας σημαντική είναι η ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου και στην Αίγυπτο. Το σύνολο των τουριστικών εσόδων αυξήθηκε το 2017 κατά 123,5%, στα 7,6 δισ. δολ., σε σύγκριση με το 2016 σύμφωνα με όσα δηλώθηκαν στο Reuters επισήμως από την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Είμαστε συνεπώς σε τουριστικές ανακατατάξεις, από εκεί που δεν το περιμένεις. Η Αίγυπτος και η Τουρκία (που είχαν πάψει, για τους γνωστούς λόγους να αποτελούν πόλο έλξης τουριστών) παρουσιάζουν έντονα σημάδια ανάκαμψης. Με φθηνά πακέτα για όλο το 2018.

Ιδρώνει το αυτί μας; Κατά την άποψή μου όχι. Μπροστά στα Novartis και τα βλήματα… του Πάνου Καμμένου ας πάει να πνιγεί ο τουρισμός… Η κυβέρνηση και η εξουσία μας νοιάζει…

Έλα όμως που ουδέν νεώτερο και από το μέτωπο… της βιομηχανίας και των βιομηχανικών επενδύσεων;

Όσο και αν “ακτινογραφήσουμε” αυτά που σερβίρει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για βιομηχανικές επενδύσεις ευρήματα δεν υπάρχουν. Αποτέλεσμα μηδέν. Ας μας διαψεύσουν αν μπορούν.

Εκτός από κάποιες ανανεώσεις σε επιχειρήσεις και υπηρεσίες που πάλι έχουν να κάνουν με τον τουρισμό, τις μεταφορές (που συνδέονται με τουρισμό) και κάποιες υπηρεσίες επενδύσεις στην βιομηχανία (αυτές που έχει ανάγκη) δεν γίνονται.

Πάρτε μια πρώτη γεύση με την “Πίτσος” (Πίτσος: αύξηση παραγωγής πριν τις οριστικές ανακοινώσεις) όπου ενώ παραμένουν στο “συρτάρι” (για το 2019) τα σχέδιά της για την Ελλάδα, στην Πολωνία μπαίνει σε λειτουργία το νέο εργοστάσιο του Γερμανικού ομίλου, το οποίο θα παράγει τα μοντέλα φούρνων που παράγει σήμερα το εργοστάσιο των Αθηνών.

Θέλετε κι άλλη; Η Ρουμανία τράβηξε (τελικά) δύο Ιαπωνικές και μια Γερμανική επενδύσεις χημικών και ανταλλακτικών που ξεκίνησαν, ψάχνοντας από την Ελλάδα αλλά η οικονομική και η πολιτική αστάθεια τους απομάκρυνε.

Τα γνωρίζουν, πολύ καλά, αυτά στην κυβέρνηση. Αντίδραση δεν υπάρχει.

Στην Ελλάδα τον “χορό” τον σέρνουν το φορολογικό και ο φτηνός κρατικίστικος πολιτικαντισμός με “ασέλγειες” στο “πτώμα” της ιδιωτικής οικονομίας.

Γι’ αυτό και η αδιαφορία (στην πράξη) προς το 1.000.000 ανέργων που αδυνατεί να απορροφήσει η βιομηχανία (ως ο μεγαλύτερος εργοδότης –μέχρι την κρίση–) παραδίδοντας την “σκυτάλη” στον τουρισμό… Από δω παν κι άλλοι…, σύντροφοι.

Του Γιώργου Κράλογλου
capital.gr

Πηγή

Share.