Όταν μια φαρμακευτική εταιρία θέλει να αυξήσει το τζίρο της, πάει στην πηγή: τους γιατρούς. Εκείνους δηλαδή που συνταγογραφούν τα φάρμακά της για τους ασθενείς που τα χρειάζονται για να θεραπευτούν.


Το νόμιμο καλόπιασμα των γιατρών γίνεται με ταξιδάκια σε συνέδρια με όλα τα έξοδα πληρωμένα, το οποίο είναι σύννομο σε ολόκληρο τον κόσμο (ριπορτάρεται τόσο στο νοσοκομείο-εργοδότη του γιατρού, όσο και στη μητρική εταιρεία).

Το παράνομο λάδωμα γίνεται με παροχή χρημάτων μαύρων και πρόσθετων υπηρεσιών όπως πρόσβαση σε πόρνες ή ξέρω ‘γω τί άλλο.

Ο λόγος που δίνουν τις μίζες στους γιατρούς είναι κατά κανόνα για να επιλέξουν το δικό τους φάρμακο έναντι κάποιου ισοδύναμου φαρμάκου ενός ανταγωνιστή. 

Άρα λογικά δεν χρειάζεται να μιζώσουν κανένα γιατρό για τα φαρμακευτικά προϊόντα στα οποία υπάρχουν ενεργές πατέντες. Αυτά δεν μπορεί κανείς να τα αντιγράψει.

Το θέμα αντιστρέφεται όταν υπάρχουν ισοδύναμα γενόσημα ή διαφορετικά φάρμακα που κάνουν την ίδια δουλειά. 

Τότε μια φαρμακευτική έχει οικονομικό όφελος αν το φάρμακο της συνταγογραφηθεί από έναν γιατρό έναντι ενός πολύ φθηνότερου γενόσημου φαρμάκου.

Πάμε λίγο πίσω τώρα στις μέρες όταν ήταν να νομοθετηθεί η συνταγογράφηση με τη δραστική ουσία.

Θυμάστε ποιός εναντιωνόταν σε αυτή την εξέλιξη προφασιζόμενος τη σημασία των δευτερευόντων ουσιών που δεν ήταν φαρμακευτικά ενέργειες μέσα στα φάρμακα;

Για όσους έχουμε στοιχειώδη μνήμη θα θυμηθούμε τις αντιδράσεις της τότε αντιπολιτεύσεως κόμμα του ΣυΡιζΑ, για να μην επιβληθεί η συνταγογράφηση με τη δραστική ουσία ώστε να μπορούν να συνεχίσουν οι δοσοληψίες ανάμεσα σε διεφθαρμένες φαρμακευτικές και διεφθαρμένους γιατρούς και φαρμακοποιούς οι οποίοι ήταν δεκτικοί στις σειρήνες της μίζας από τις πρώτες.

Για όσους έχουμε στοιχειώδη μνήμη παραμένει ένα τεράστιο αίνιγμα η εξέλιξη της υπόθεσης των μιζών μεγάλης εταιρίας ορθοπεδικών από τη Νέα Υερσέη η οποία έδωσε πριν 5-6 χρόνια στο FBI τα ονόματα και τις συναλλαγές της με 7-8 Έλληνες γιατρούς για να χρησιμοποιούν τα προϊόντα της. Πάλι στα πλαίσια της αυτομολογίας προς τις αμερικανικές αρχές του νόμου Sarbanes-Oxley.

Αυτά τα στοιχεία μετά διαβιβάστηκαν στις ελληνικές αρχές.

Έχετε μάθει κάτι για την εξέλιξη με τους γιατρούς αυτούς; Ούτε κι εγώ.

Τώρα συζητάμε για αστείες ομολογίες κουκουλοφόρων, δήθεν μαρτύρων, οι οποίοι “νομίζουν”, “πιστεύουν”, πως “άκουσαν” ή “σκέφτηκαν” πως κάποιος πολιτικός προϊστάμενος “λογικά” (με τη λογική τους) θα έπρεπε να είχε πάρει μίζα από την Χ-Ψ-Ω Φαρμακευτική.

Όσοι έχουν στοιχειώδη αντίληψη του πώς ορίζονται οι τιμές του φαρμάκου στην Ελλάδα ξέρουν ότι οι τιμές βγαίνουν από επιτροπή με τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης. 

Ο υπουργός ούτε απέξω δεν περνάει από τις πολυμελείς επιτροπές αυτές, στις οποίες συμμετέχουν και εκπρόσωποι των εταιριών.

Το FBI όπως και την προηγούμενη φορά με τα ορθοπεδικά έδωσε μόνο ονόματα γιατρών. Για τον απλούστατο λόγο ότι μια διεφθαρμένη φαρμακευτική μόνο γιατρούς αξίζει τον κόπο να μιζώσει!

Όμως ο τρόπος που έχει στοχεύσει η κυβέρνηση τους πολιτικούς της αντιπάλους αναγάγει το θέμα σε απόπειρα μαδουροποίησης της πολιτικής στην Ελλάδα.

Για παράδειγμα οι ανώνυμες μαρτυρίες των ανωνύμων μαρτύρων κουκουλοφόρων, δεν περιέχουν κανένα στοιχείο το οποίο θα μπορούσε να υποστηριχθεί με τεκμήρια σε κάποιο δικαστήριο.

Οι μαρτυρίες αυτές αποτελούν άποψη. Δηλαδή βασίζονται στην αντίληψη Ανώνυμων μαρτύρων.

Καθώς δεν υπάρχει κανένα άλλο τεκμήριο, ή ούτε καν κίνητρο για την τέλεση αξιόποινης πράξης από κάποιο από τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκουν με τις ψευδομαρτυρίες τους, καθώς κανείς εξ αυτών δεν συνταγογραφεί ούτε συνταγογραφούσε φάρμακα σε ασθενείς στο παρελθόν.

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι εκείνοι οι οποίοι είδαν τις έγγραφες μαρτυρίες, τεκμηριώνουν πως οι μαρτυρίες αυτές δεν φέρουν υπογραφή εισαγγελέα, και άρα είναι άκυρες και δεν είναι αποδεκτές σε κανένα δικαστήριο, ακόμα και αν είχαν κάποιο στοιχείο, που δεν έχουν.

Δεν θα ήσαν αποδεκτές χωρίς υπογραφή εισαγγελέα ούτε καν αν επρόκειτο για δικαστήριο σχετικό με την τρομοκρατία.

Το αστείο είναι πως κατηγορούνται οι πολιτικοί που επέβαλαν τη συνταγογράφηση με δραστική ουσία που έβαλε μορατόριουμ στις μίζες.

Οι συνθήκες που στήθηκε η σκευωρία με την Novartis σιγά σιγά βγαίνουν στην επιφάνεια.

-Πώς ήξεραν μέλη της κυβέρνησης τη δικογραφία πριν αυτή πάει στη Βουλή;

-Πώς ήξερε γνωστός φιλοκυβερνητικός δημοσιογράφος λεπτομέρειες της δικογραφίας;

-Πώς ξέρει ένας τουλάχιστον υπουργός τα ονόματα των ανώνυμων, κουκουλοφόρων μαρτύρων;

-Γιατί δεν ζητήθηκε η σύμφωνη γνώμη του Αντισαγγελέα του Αρείου Πάγου ως ο νόμος ορίζει;

Αυτά τα ερωτήματα δείχνουν ότι ασκείται κατευθυνόμενη πολιτική δίωξη και μάλιστα άτσαλη και χοντροκομμένη.

Αυτά τα ερωτήματα δείχνουν ότι πάμε σύντομα στις κάλπες.

Του Άγη Βερούτη
capital.gr

Πηγή

Share.