Δεν πρόλαβε να κατασιγάσει ο απόηχος των συλλαλητηρίων και ένα καινούργιο, αποκαλυπτικό κεφάλαιο ήρθε να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της πολιτικής μας ζωής.

Tο αποτύπωμα αυτής της αλλαγής ατζέντας με τον φάκελο «Νοvartis» είχε την αντανάκλασή του, πού αλλού, στις αναρτήσεις στα social media, όπου μπορεί να παρακολουθήσει κανείς το χρονικό της υπόθεσης και τα προβληματικά της σημεία. 

Δεν έμεινε ασχολίαστος ο τρόπος που η κυβέρνηση την «άνοιξε» με μια σειρά από χειρισμούς που θέτουν ζητήματα νομιμότητας, κάνοντας παράλληλα λόγο διά μέσω του αν. υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους».

Ή μήπως πρόκειται για μια υπόθεση σε μεγάλο βαθμό κατασκευασμένη, όπως καταγγέλλεται, προκειμένου να στρέψει το θυμό της κοινής γνώμης στο παλιό πολιτικό σύστημα μια χρονική στιγμή που η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη και έχει ανάγκη να επικαλεστεί ξανά το «ηθικό» της πλεονέκτημα;

Με δεδομένα ασάφειες και αντιφάσεις στις καταθέσεις των τριών προστατευόμενων μαρτύρων που περιέχονται στη δικογραφία η οποία διαβιβάστηκε στη Βουλή και ενώ επιχειρείται να χαμηλώσουν οι τόνοι, έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε το παζλ της υπόθεσης Νοvartis όπως αυτό συμπληρώνεται από τις αναρτήσεις δημοσιογράφων και αναλυτών της μεγάλης σχολιαστικής κοινότητας του Facebook. 

Η χρονική συγκυρία που βγαίνει η υπόθεση

Kostas Resvanis

Και εκεί που περνούσε εντελώς τυχαία μια μέρα μετά το συλλαλητήριο από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας ο Τζανακόπουλος, βρέθηκε στο παράθυρο του κτιρίου η εισαγγελέας του Α.Π. Ξένη Δημητρίου και τον φώναξε να τον κεράσει ένα καφέ.
Καμία σχέση η Novartis, συνομωσιολόγοι.

Tο μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του κράτους;

Yiannis Papadogiannis

Αμφιβάλω ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του κράτους αν και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το πάρτι και οι μίζες στο χώρο του φαρμάκου και της υγείας ήταν από τις βασικές αιτίες της χρεοκοπίας της χώρας. Μου φαίνεται αστείο το να εμφανίζεται το όνομα του κ. Πικραμμένου -ο άνθρωπος ήταν υπηρεσιακός πρωθυπουργός για λίγες εβδομάδες- αντίστοιχο του ότι ο κ. Γεωργίου χρεοκόπησε τη χώρα. Τέλος, να μην ξεχνάμε ότι η αποκάλυψη του σκανδάλου και τα κύρια στοιχεία είναι αποτέλεσμα κυρίως των ερευνών των αμερικανικών αρχών. Όπως και ότι άλλο σκάνδαλο έχει απoκαλυφθεί στη χώρα είναι αποτέλεσμα ερευνών άλλων. Εδώ η Ελληνική Δικαιοσύνη κάνει υπερωρίες για να “καθαρογράφει” αποφάσεις που έχουν ληφθεί πριν μήνες, από δικαστήρια που χρειάζονται δεκαετίες και βάλε να διεκπεραιώσουν υποθέσεις. Α, και φυσικά με τον κύριο Γεωργίου που εξαιτίας του ήρθαν τα μνημόνια! Δημοκρατία χωρίς κράτος δικαίου δεν μπορεί να υπάρξει και αυτή τη στιγμή αυτό που λέγεται “Ελληνική Δικαιοσύνη” είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, η μεγαλύτερη αδυναμία, της χώρας.

Πώς θα μπορούσε να κινηθεί η αντιπολίτευση

Antypas Karipoglou

Τρία απλά πράγματα για την προαναγγελθείσα αλητεία “υπόθεση Novartis”.

1. Όλα τα αδικήματα που μπορεί να συνδέονται με την άσκηση των καθηκόντων υπουργών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν παραγραφεί, με την εξαίρεση της περίπτωσης που θα βρεθούν στην κατοχή κάποιου εξ αυτών χρήματα από την συγκεκριμένη παράνομη δραστηριότητα. Ανεξαρτήτως, όμως, παραγραφής, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πρέπει να υπερψηφίσουν κάθε πρόταση παραπομπής που δεν θα είναι προδήλως αβάσιμη, χωρίς να επικαλεστούν την παραγραφή, την οποία πρέπει να αφησουν στην κρίση του Ειδικού Δικαστηρίου, και να “θέσουν σε διαθεσιμότητα” τα στελέχη τους για τα οποία τυχόν υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ενοχής.

2. Αν η δίωξη που αφορά την υπόθεση δεν περατωθεί, λόγω παραγραφής ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, οι εμπλεκόμενοι να δηλώσουν από τώρα ότι θα ζητήσουν την σύσταση της ειδικής επιτροπής της παρ. 5 του άρθρου 86 του Συντάγματος, για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, και ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να δεσμευτούν ότι θα την υπερψηφίσουν.

3. Αύριο κιόλας η ΝΔ να δηλώσει ότι θα ζητήσει, στον κατάλληλο χρόνο, την διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των κκ. (λέμε τώρα) Τσίπρα, Τζανακόπουλου, Κοντονή και Παπαγγελλόπουλου για την ήδη διαφαινόμενη ανάμιξή τους στην ανακριτική διαδικασία.

Περί πολιτικών σκοπιμοτήτων

Theodoros Panagos

Το θεμιτό και πρέπον σε όσα αφορούν στην υπόθεση #Novartis είναι η δικαιοσύνη να εξετάσει αδέσμευτη και απερίσπαστη με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διαδικασίες, και το κοινό συμφέρον, και την συνοχή της χώρας, τα στοιχεία της δικογραφίας και τις μαρτυρίες και στην απευκταία περίπτωση που οι εχθροί της χώρας κατηγορούμενοι είναι αθώοι να γίνει ένα δημοψήφισμα αν θέλουμε να τους εκτελέσουμε με φλογοβόλο έτσι κι αλλιώς.

Ενδεχόμενα σενάρια

Apostolos Doxiadis

ΑΝ ΙΣΧΥΕΙ, ΕΙΝΑΙ ΣΑΤΑΝΙΚΟ–ΜΕ ΤΗ ΔΙΠΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ

Από ό,τι διαβάζω και καταλαβαίνω, είναι ενδεχόμενο να έχουμε μια άκρως ενδιαφέρουσα περιπλοκή στην υπόθεση Novartis, πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε δικαστική διαδικασία:

1. Για να παραπεμφθούν πολιτικοί, εφ᾽ όσον προστατεύονται από το Νόμο, πρέπει να συναινέσει η Βουλή.

2. Για να συναινέσει η Βουλή πρέπει να εξετάσει τα στοιχεία.

3. Εν προκειμένω τα στοιχεία είναι οι καταθέσεις τριών προστατευόμενων μαρτύρων.

4. Αλλά οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι ανώνυμοι, και ο νόμος απαγορεύει να μάθουν τα στοιχεία τους άλλοι εκτός των δικαστών, όταν γίνει η δίκη. Άρα απαγορεύει να τα μάθουν και οι βουλευτές.

Οπότε, εικάζω, είναι πιθανό να μη μπορεί να κρίνει η Βουλή την παραπομπή, άρα να μη γίνει, πάντως όχι σε οποιοδήποτε κοντινό χρόνο.

Αν αυτά ισχύουν, σημαίνει ότι α) τα πρόσωπα των πολιτικών που ανακοινώθηκαν χθες θα έχουν σπιλωθεί στο ακέραιο, β) δε θα έχουν για μεγάλο διάστημα–καί πιθανότατα πριν τις εκλoγές–καμία μέθοδο να υπερασπισθούν την αθωότητά τους, και γ) η κυβέρνηση θα παραμένει πλήρως χωρίς έλεγχο που τους σπίλωσε πριν μπορεί κανείς να τους εξετάσει με νόμιμο τρόπο και, αν προκύπτουν σοβαρά στοιχεία, να τους παραπέμψει σε δίκη.

Α, και όλο βγαίνει στη δημοσιότητα τη μέρα μετά το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, προκαλώντας μάλιστα δυσφορία στο FBI, καθώς τους δυσχεραίνει τη διεθνή έρευνα. Αλλά το τελευταίο ας το απόδώσουμε σε απλή σύμπτωση. Όπως άλλωστε και ο Τζανακόπουλος είπε ότι από σύμπτωση ήταν στον όροφο του Αρείου Πάγου όπου συνεδρίαζαν οι εισαγγελείς για την υπόθεση, την ώρα ακριβώς που συνεδρίαζαν.

YΓ. Φυσικά πάντα υπάρχει η περίπτωση να τους παραπέμψει η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ χωρίς να έχουν στοιχεία. Πράγμα φυσικά διόλου απίθανο με αυτά που έχουμε δει.

Ποιο είναι το σκάνδαλο που (δεν) μας απασχολεί

Aristos Doxiadis

Τώρα που θα πίασουμε το θέμα των φαρμάκων: το μεγάλο σκάνδαλο ήταν (και είναι) ότι καταναλώνουμε υπερβολικά πολλά πρωτότυπα φάρμακα αντί για γενόσημα. Από αυτή την επιλογη βγάζουν τα μεγάλα κέρδη οι πολυεθνικές όπως η Novartis, και χάνουν οι ασθενείς και τα ταμεία.

Η στροφή προς γενόσημα ήταν σημαντική επιταγή των μνημονίων, και πολεμήθηκε από το αντιμνημονιακό μέτωπο με απίθανα επιχειρήματα. Για να ξέρουμε πού είναι οι ευθύνες.

Ηλίας Μόσιαλος

Παρουσίασα τα στοιχεία της εξέλιξης της φαρμακευτικής δαπάνης για πρώτη φορά στη Βουλή τον Νοέμβριο του 2009. Τον Ιανουάριο του 2010 κατέθεσα σε κοινοβουλευτικές διαδικασίες δυο σχετικές μελέτες. Η αντίδραση ορισμένων συμφερόντων ειναι γνωστή και έπεσε αρκετή λάσπη μέσω φιλικών τους ΜΜΕ η πληρωμένων καταχωρίσεων στον τύπο. Σχεδόν κανεις δεν αντέδρασε σε αυτές τις πρακτικές τότε. Όμως από τα μέσα του 2010 ξεκίνησε μια προσπάθεια μείωσης της δαπάνης που είχε σημαντικά αποτελέσματα. Η μείωση της δαπάνης έγινε κυρίως λόγω μείωσης των τιμών και όχι της κατανάλωσης. Είμαστε ακόμη πρωταθλητές στην Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών. Αν η κυβέρνηση και τα κόμματα ενδιαφέρονται πραγματικά να διερευνήσουν τα αιτία της κρίσης στον χώρο του φαρμάκου, θα πρέπει να μελετήσουν συστηματικά την έκρηξη στις φαρμακευτικές δαπάνες την δεκαετία πριν την έναρξη της κρίσης. Μέχρι το 2009 κανείς δεν είχε θέσει θέμα σε κυβερνητικό η κοινοβουλευτικό επίπεδο. Όσον αφορά στις πρόσφατες εξελίξεις αυτό που προέχει είναι η απόλυτη διαφάνεια, η αποφυγή σπίλωσης ανθρώπων που δεν έχουν σχέση και υφίστανται αδικαιολόγητες επιθεσεις και η τήρηση ορθών θεσμικών διαδικασιών. Μόνο η ορθή τήρηση θεσμικών διαδικασιών θα διασφαλίσει τη σωστή προσέγγιση του θέματος. Η μεγάλη έκρηξη της δαπάνης έγινε πριν το 2010. Θα προσπαθήσει κανείς να διερευνήσει την έκρηξη της δαπάνης πριν το 2010;

Οι δύο του ΠΑΣΟΚ που στοχοποιούνται

Thanassis Chimonas

Έχει ενδιαφέρον το ότι τα δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ που εμπλεκει ο ΣΥΡΙΖΑ στο “σκάνδαλο” Novartis είναι ακριβώς εκείνα τα δύο που έχει εδώ και χρόνια στοχοποιησει αποκαλώντας τα “βαρίδια” της παράταξης

Το ερώτημα για την εμπλοκή του Πικραμένου

Theodoros Skylakakis B

Δεν θα μπω στην υπόθεση Novartis χωρίς να έχω δει τα στοιχεία. Οφείλω όμως να επισημάνω την ακραία πράξη της εμπλοκής Πικραμένου, ενός υπηρεσιακού πρωθυπουργού 35 ημερών που κατά την Καθημερινή σύμφωνα με την Εισαγγελία Διαφθοράς “το όνομά του περιελήφθη στη δικογραφία, χωρίς ειδικότερα στοιχεία για αυτόν, απλά στη λογική της «αμελητί» διαβίβασης”. Πέραν του γεγονότος ότι πρόκειται για έναν εξαίρετο και κατά γεγική ομολογία αμέμπτο κορυφαίο δικαστή με θητεία δεκαετιών έχω την εξής απλή απορία. Ο πρωθυπουργός -ακόμα και υπηρεσιακός- πέραν του διορισμού των υπουργών και των Γενικών Γραμματέων, δεν υπογράφει συγκεκριμένες πράξεις κυβερνητικής πολιτικής που εκτελούνται όλες από τους υπουργούς με εξαίρεση κάποια συλλογικά όργανα, όπου πάλι η ευθύνη ανήκει και στους υπουργούς, ειδικά τους αρμόδιους. Πως λοιπόν και γιατί εμπλέκεται το όνομα του κ. Πικραμένου χωρίς να υπάρχει όνομα του αρμόδιου υπηρεσιακού υπουργού του;

Ο φάκελος διαβιβάστηκε στη Βουλή με εντολή του πρωθυπουργού

Giorgos Floridis

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής, δήλωσε ότι “με εντολή του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα, ο φάκελλος της υπόθεσης Novartis, θα διαβιβαστεί στη Βουλή”.

Το άρθρο 86 παρ. 2 του Συντάγματος αναφέρει:

“Αν στο πλαίσιο ανάκρισης, προανάκρισης, προκαταρκτικής εξέτασης ή διοικητικής εξέτασης προκύψουν στοιχεία, τα οποία σχετίζονται με τα πρόσωπα και τα αδικήματα της προηγούμενης παραγράφου (μέλη της Κυβέρνησης), αυτά διαβιβάζονται αμελλητί στη Βουλή ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΡΙΣΗ, ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΣΗ ή ΕΞΕΤΑΣΗ”.
Σύμφωνα λοιπόν με τη δήλωση Κοντονή την ανάκριση, προανάκριση ή διοικητική εξέταση την πραγματοποίησε ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, ο οποίος στέλνει αμελλητί τα στοιχεία στη Βουλή.
Κρατάω για άλλο σχόλιο την ωμή παραβίαση της μυστικότητας της προανακριτικής διαδικασίας, η οποία σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, πραγματοποιήθηκε με τη συνέργεια Δικαστικών Λειτουργών, και οι οποίοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση Κοντονή, συνέδραμαν τον Ανακριτή-Πρωθυπουργό στα δικαστικά του καθήκοντα.
Κάποια ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος, ίσως μπορούσε να μας διαφωτίσει σχετικά.
Είναι προφανές ότι τίποτα δεν έχει απομείνει όρθιο σε οποιαδήποτε θεσμική λειτουργία της χώρας.

Το τεκμήριο της αθωότητας και ο ευτελισμός των θεσμών

Aristides Hatzis

Δεν ξέρω τι θα βγάλει το σκάνδαλο της Novartis, φαίνεται πολύ σοβαρή υπόθεση. Αλλά να θυμίσω εδώ με την ευκαιρία το τεκμήριο αθωότητας που δεν είναι ένας άχαρος νομικισμός, είναι πυλώνας του κράτους δικαίου, είναι κατάκτηση, είναι ο τρόπος που είμαστε υποχρεωμένοι να σκεφτόμαστε σε κάθε παρόμοια περίπτωση.
Θα μου πείτε, για ποιο κράτος δικαίου μας μιλάς. Εδώ έχουν εξευτελιστεί τα πάντα. Η χθεσινή ημέρα, ιδίως, αποτελεί ντροπή για πολλούς θεσμικούς παράγοντες της χώρας μας.
Θα μου πείτε επίσης ότι βρήκαν στα φάρμακα της Novartis το αντίδοτο για τα συλλαλητήρια.
Σωστά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κλείσουμε τα μάτια και τ’ αυτιά μας αλλά ούτε βέβαια ότι πρέπει να πέσουμε θύματα των καιροσκόπων που μας κυβερνούν.

Δύο πράγματα πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα:
(α) Να διερευνηθεί το σκάνδαλο σε βάθος, να μην κουκουλωθεί, να μην συμψηφιστεί, να μην ξεχαστεί.
Αλλά και
(β) Να τηρηθούν οι βασικοί, οι θεμελιώδεις κανόνες του κράτους δικαίου, να μην γίνει κι αυτή η δικαστική υπόθεση μπαλαντέρ στο πολιτικό παιχνίδι. Γιατί τότε θα είμαστε εμείς και πάλι οι (διπλά) χαμένοι.

Θα μου πείτε, πολύ αισιόδοξος είσαι. Δεν έμαθες τίποτε τόσα χρόνια;
Ναι, έμαθα αρκετά. Αλλά το σημαντικότερο που έμαθα είναι το εξής: Μην σταματήσεις να φωνάζεις, ακόμα κι αν φαινομενικά δεν σ’ ακούει κανείς.

Η ευθύνη των δικαστικών λειτουργών για τη διαρροή της δικογραφίας στην κυβέρνηση

Panagiotis Kostoulas

Ο υπουργός δικαιοσύνης δηλώνει επισήμως ότι ο φάκελος Novartis πηγαίνει στη βουλή με εντολή πρωθυπουργού, ο οποίος μάλιστα ενημερώνεται και επισήμως για το περιεχόμενο δικογραφίας!
Θεωρώ αδιανόητο ότι μια τέτοια πρωτοφανής δήλωση που κουρελιάζει το σύνταγμα της χώρας θα περάσει στο ντούκου.
Αν υπάρχουν δικαστικοί που ενήργησαν με εντολή πρωθυπουργού ή αποκάλυψαν περιεχόμενο δικογραφίας σε πολιτικά πρόσωπα είναι υπόλογοι πειθαρχικά και ποινικά.
Πρέπει να κατατεθεί άμεσα μηνυτήρια αναφορά προκειμένου να ερευνηθεί αυτό το συγκλονιστικό σκάνδαλο.

Ως προς τα ψευδώνυμα των προστατευόμενων μαρτύρων

Apostolos Doxiadis

Εντυπωσιάζει το ψευδώνυμο «Μάξιμος Σαράφης», για έναν από τους προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis. Φαντάζομαι ο τρίτος, που δεν ανακοινώθηκε θα λέγεται «Αβραάμ Βελουχιώτης», ή έστω «Άρης Mπεναρόγιας». (Ειλικρινά αναρωτιέμαι: ποιος το διάλεξε; Όχι το FBI πάντως.)

ΥΓ. Όλοι γνωρίζουν ότι Σαράφης ήταν ο στρατιωτικός αρχηγός του ΕΛΑΣ. Λιγότεροι μάλλον ότι ο Μάξιμος είναι ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, εκ των ιδρυτών του ΣΕΚΕ–που μετονομάστηκε σε ΚΚΕ–και ο πρώτος αρχηγός κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ, στη δεκαετία του 1920.

Η ελληνική ιδιαιτερότητα σκάνδαλο Novartis

George J. Prokopakis

Βοήθεια του κοινού για το σκάνδαλο Novartis

Χτες έψαξα στο διαδίκτυο για τα σκάνδαλα Novartis. Σε πολλές χώρες οι αρχές κυνήγησαν την εταιρεία. Για διαφορετικούς λόγους και διαφορετικές πρακτικές σε κάθε χώρα. Για μανιπουλάρισμα των επιστημονικών δημοσιεύσεων που εξασφάλισαν είτε την αδειοδότηση φαρμάκων είτε την εμπορική επιτυχία, για δωροδοκία επαγγελματιών του τομέα υγείας για συνταγογράφηση, για διάφορα άλλα, ως και πονηριές σε αδειοδότηση κτηρίου. Σε καμιά περίπτωση δεν φαίνεται εμπλοκή του πολιτικού συστήματος της χώρας. Δεν υπονοώ πως δεν υπήρξε, ιδίως σε δεύτερο χρόνο (συγκάλυψη), όμως δεν στοιχειοθετήθηκε ή ήταν ασήμαντη. Δεν βρήκα σε τι συνίσταται το ελληνικό σκάνδαλο Novartis.

Υποψιάζομαι. Όταν η τιμή ενός φαρμάκου καθορίζεται κεντρικά, η απόφαση συμπερίληψης στα καλυπτόμενα από ασφαλιστικά ταμεία επίσης, όπως και τα clawbacks, αναμενόμενη η προσπάθεια επηρεασμού των σχετικών αποφάσεων. Όμως για να φθάσει η ευθύνη σε πολιτικό πρόσωπο, πρέπει να έχει διερευνηθεί η ευθύνη ολόκληρης της ιεραρχίας του μηχανισμού. Κυρίως όμως πρέπει να έχει διερευνηθεί η εμπλοκή των επαγγελματιών υγείας – γιατρών, φαρμακοποιών κυρίως. Τα ζήσαμε με τις ανοησίες για τα γενόσημα και τα μη συνταγογραφούμενα.

Το ελληνικό σκάνδαλο Novartis, αν υπάρχει, είναι ευκαιρία για συνολικό εξορθολογισμό του “φαρμάκου” και των επαγγελμάτων υγείας – συμπεριλαμβανομένης ενδεχομένως και της ανανέωσης των ιατρικών σχολών με την απομάκρυνση των δωροληπτών.

Διάβασα πρωί-πρωί εφημερίδες. Πουθενά δεν βρήκα την απάντηση στο ερώτημα “σε τι συνίσταται το ελληνικό σκάνδαλο Novartis;”. Η κοινωνία πορεύεται με ένα σκάνδαλο που πλασσάρεται από την κυβέρνηση όπως το φοβερό των ΑΜΑΝ “έχει αθηναϊκές πινακίδες”. Η δημοσιογραφία δεν ασχολείται με καθαυτό το σκάνδαλο. Θα κάνουμε τον πολυετή κύκλο, δεν θα έχει βγει τίποτε, δεν θα έχει αλλάξει τίποτε.

Βοήθεια του κοινού, λοιπόν: ξέρει κανείς σε τι συνίσταται το ελληνικό σκάνδαλο Novartis;

Ένα σύντομο χρονικό

Antonis Kakoseos

Γινεται ολο και καλύτερο.

Ο τελευταίος ανώνυμος και προστατευόμενος μάρτυρας καταθέτει το Σάββατο το βράδυ, μια μερα πριν το συλλαλητήριο.
Την Κυριακή ο Βαξεβανης το κρεμάει στα μανταλάκια.
Την Δευτέρα ο Τζανακοπουλος παει στην εισαγγελία για να ενημερωθεί “επειδή το θεμα ειναι πολύ σοβαρό”.
Η εισαγγελέας το αρνείται, “διασταυρωθήκαμε τυχαία στους διαδρόμους”.
Η ιδια η εισαγγελέας, λενε οι πληροφορίες, ειχε παραστεί σε σύσκεψη στο Μαξίμου με άγνωστο το περιεχόμενο των συσκέψεων.
Ολες οι καταθέσεις για βαλίτσες που πηγαινοέρχονται
ΔΕΝ ειναι απο το FBI. Ειναι απο άγνωστους μάρτυρες.

Θα γελάσουμε πολυ με αυτη την υπόθεση.
Κρατήστε αυτο που ειπα το πρωι.
Ολα τα καλα με το Συριζα κρατάνε 3 μέρες, μετα του γυρνάνε μπούμερανγκ.

Μια απουσία

Manos Voularinos

Ο πρωθυπουργός κατα τη θητεία του οποίου ξαφνικά υπερδιπλασιάστηκε η φαρμακευτική δαπάνη δεν κατηγορείται για τίποτα. Είναι μια παρηγοριά να διαπιστώνεις ότι, σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς, ο Αλέκσης παραμένει σταθερά καραμανλικός και ο Καραμανλής σταθερά συριζαίος.

Για τη σχέση της Κεντροαριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ

Alexandros Michas

Η κυβερνητική διαρροή για την υπόθεση Novartis έρχεται ακριβώς την ώρα που πολλοί ειλικρινείς κεντρώοι είχαν αρχίσει να αμφιβάλλουν για το πόσο κυνικοί πρέπει να είμαστε απέναντι στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ευχαριστούμε τον Αλέξη Τσίπρα για την ευγενική προσφορά. Συνεχίζουμε.

Leo Kastanas

Ρε κεντροαριστεραίοι δεν σας θέλουν ούτε για τέταρτους σε ξερή. Αν σας ήθελαν δεν θα σας έμπλεκαν και καλά με το σκάνδαλο novartis. Οπότε……

Για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

Γιώργος Καμίνης

Η κυβέρνηση εντελώς απροκάλυπτα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τον υπουργό και τον υφυπουργό Δικαιοσύνης, τον υφυπουργό Υγείας και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος εμφανίζεται να δίνει σχετική εντολή, συζητούν, αξιολογούν, προαναγγέλλουν και οιονεί δικάζουν για την υπόθεση Novartis.
Πρόκειται για πρωτοφανή περιφρόνηση των θεσμών και για άθλια καταπάτηση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και της διάκρισης των εξουσιών.
Αυτό είναι το πρώτο σκάνδαλο στην υπόθεση Novartis. Χωρίς αρχές, χωρίς προσήλωση στη νομιμότητα, η διαφωνία γίνεται πόλεμος και η κοινωνία ζούγκλα. Η κυβέρνηση χειρίζεται ένα σοβαρότατο θέμα ανεύθυνα και με μικροκομματικές βλέψεις. Ζητώ την άμεση παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για την προστασία της δικαστικής διαδικασίας, της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και των δικαιωμάτων όλων ανεξαιρέτως των εμπλεκομένων”.

Κενά στις καταθέσεις των μαρτύρων

Παντελής Καψής

Ο μάρτυρας, στην πρώτη κατάθεσή του, υποστήριξε ότι δωροδοκήθηκε ο κ. Λυκουρέντζος και μετά από 22 ημέρες, σε νέα κατάθεση, θυμήθηκε ότι δωροδοκήθηκε και ο κ. Σαμαράς! Πέραν του ζητήματος αξιοπιστίας έχω μια πραγματική απορία. Αφού ο νόμος λέει ότι αν εμπλακεί πολιτικό πρόσωπο, η δικογραφία αποστέλλεται “αμελητί” στη Βουλή, γιατί περίμεναν τόσες μέρες; Πάσα ερμηνεία δεκτή…

Λάθος σε έγγραφο των Αμερικανικών αρχών (FBI); Δημήτρης Αλικάκος

Αυτή είναι η “επίσημη ελληνική μετάφραση” ενός εγγράφου των Αμερικανικών αρχών (FBI) σύμφωνα με την εφημερίδα Documento. https://archive.is/URbGC

«Ο Στουρνάρας ήταν ο κεντρικός τραπεζίτης στην Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2012 έως το τέλος του 2013. Ο Στουρνάρας ίδρυσε τον ΙΟΒΕ, που ήταν ινστιτούτο που ανέλυε τις οικονομικές τάσεις…».
Ο Στουρνάρας, ως γνωστόν, ΔΕΝ ήταν κεντρικός τραπεζίτης εκείνη την περίοδο και βέβαια ΔΕΝ υπήρξε ιδρυτής του ΙΟΒΕ.

Είναι δυνατόν οι Αμερικάνοι να έκαναν τέτοιο -και μάλιστα διπλό- λάθος;

Ο βασικός φερόμενος ως ενόχος μια τόσο σοβαρή υπόθεση δεν έχει κληθεί να καταθέσει – Apostolos Doxiadis

Τώρα συνειδητοποίησα ότι στη δικογραφία που παραδόθηκε στη Βουλή για τη Novartis αναφέρεται μόνο το τι λένε οι τρεις ανώνυμοι μάρτυρες, που κατηγορούν τον κ. Κωνσταντίνο Φρουζή, επώνυμο πρώην αντιπρόεδρο της Novartis, ότι πήγαινε πακέτα με λεφτά σε πολιτικούς. 

Τον κατηγορούν δηλαδή για ενεργητική δωροδοκία, και είναι ο μόνος που κατηγορείται γι᾽ αυτό απ᾽ ό,τι κατάλαβα, αφού οι πολιτικοί κατηγορούνται για παθητική δωροδοκία. 
Και, υπ᾽ όψιν, μόνο αυτόν έχουν δει να διαπράττει αδίκημα, λένε οι μάρτυρες, όχι άλλους. Όλη η αλήθεια ή μη των ισχυρισμών τους, δηλαδή, κρίνεται από το τι ισχυρίζονται για τον κ. Φρουζή.

Ωραία. Οι μεν πολιτικοί δε μπορούσαν να κληθούν να καταθέσουν πριν πάει η υπόθεση στη Βουλή, γιατί το απαγορεύει το Σύνταγμα. Αλλά τον κ. Φρουζή δεν τον προστατεύει το Σύνταγμα. 

Πως είναι δυνατόν λοιπόν, σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση, όχι μόνο να μην έχει συμπεριληφθεί η κατάθεση του βασικού φερομένου ως ενόχου στη δικογραφία, αλλά να μην έχει κληθεί καν –όπως δεν έχει κληθεί καν– ο ίδιος να καταθέσει. (Αντικειμενικό κώλυμμα δεν υπήρχε: ο άνθρωπος είναι στην Ελλάδα και δεν κρύβεται).

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως και σε αντίστοιχες άλλες, οι βουλευτές θα κληθούν να λειτουργήσουν ως οιονεί εισαγγελείς, αποφασίζοντας αν η υπόθεση θα πάει στη Δικαιοσύνη. 

Πως όμως θα κρίνουν οι βουλευτές αν στοιχειοθετείται σοβαρή ένδειξη ενοχής για τους εμπλεκομένους; 
Μόνο από τις καταθέσεις των ανωνύμων ματύρων, για το τι έκανε κάποιος που δεν κλήθηκε να καταθέσει για να υπερασπιστεί τον εαυτό του;

Έχω πάει πολλές φορές σε αστυνομικά τμήματα στη ζωή μου, για γνήσιο υπογραφής, και πάντα με εντυπωσιάζει εκείνο το ωραίο «Μηδενί δίκην δικάσεις, πριν αμφοίν μύθον ακούσεις» στον τοίχο, πίσω από τόν Αξιωματικό Υπηρεσίας. Δε φταίω λοιπόν εγώ που το θυμάμαι και τώρα. 

Το κράτος φταίει: ας μην το έβαζε σε τόσους τοίχους, να το ξέχναγα.

Το κοινωνικό μίσος προσκαλείται στη σκηνή – Nicolas Sevastakis

Αν υπάρχει κάτι που ενθαρρύνει και διεγείρει μια ισοπεδωτική, μηδενιστική, αντι-πολιτική κοινή γνώμη, μια λαϊκότητα αντιδραστική και μνησίκακη η οποία δικαιώνεται στην απορριπτική απέχθειά της για το ”παλιό” υπέρ κάποιου απροσδιόριστου νέου (που μπορεί να πάρει τη μορφή Ελλήνων Γκρίλο, αποστράτων ή μεταμοντέρνων δημαγωγών)- αυτό ακριβώς είναι που ζούμε γύρω από το σκάνδαλο νοβάρτις.

Το κοινωνικό μίσος προσκαλείται στη σκηνή για να αποσπάσει την ικανοποίηση των ”μαζών”- που έχουν σαστίσει και κουραστεί, βρίζοντας και πενθώντας.

Δήμητρα Γκρους
athensvoice.gr

Πηγή

Share.