Τα παίζουν όλα για όλα, όπως κάνουν πάντα οι τζογαδόροι. Επειδή δεν πιστεύουν ότι υπάρχει έστω και μία πιθανότητα να χάσουν.

Δεν περνάει από το μυαλό τους η σκέψη ότι αυτή η κακοστημένη παράσταση μπορεί να κατέβει από την σκηνή σε χρόνο ρεκόρ. 

Νομίζουν ότι τα έχουν όλα καλά καμωμένα. Τα έχουν;

Δεν έχουμε αμφιβολία ότι κάθε μέρα θα βγάζουν κι από κάτι, στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν “ζωντανό” το θέμα. Έτσι θα πιάσει τόπο και η μεγάλη “επένδυση” που έκαναν στον χώρο του Τύπου. Τι να τα κάνεις τα έντυπα και τις τηλεοράσεις, αν δεν μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις στον σωστό χρόνο;

Πολλές από τις μαρτυρίες των κουκουλοφόρων δεν στέκονται σε μία κανονική δίκη. Αλλά το ζητούμενο δεν φαίνεται να είναι αυτό!

Αν τους ένοιαζε, δεν θα τολμούσαν να παρουσιάσουν ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο του αιώνα μια υπόθεση που σε πολλά σημεία της θυμίζει κωμωδία τύπου “παρά πέντε”.

Ο στόχος τους είναι φανερός: Να κυλήσουν στον βούρκο τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Να φτάσουμε στις κάλπες μέσα σε αυτό το αρρωστημένο κλίμα. Νομίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα κερδίσουν.

Δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει μία σοβαρή συζήτηση σε αυτή την βάση. Τι να πει, δηλαδή, κανείς, όταν φτάνει μία δικογραφία στην Βουλή με μαρτυρίες όπως αυτές που διαβάσαμε;

Να υποθέτει ο μάρτυρας το ύψος μιας συναλλαγής σαν να πρόκειται για μάντη που εξετάζει τα κόκαλα ζώων;

Να πέφτει ένας μάρτυρας σε τόσες πολλές αντιφάσεις και να μην δέχεται καν τις παρατηρήσεις του ανακριτή;

Μία μερίδα του κόσμου είναι πεπεισμένη ότι οι πολιτικοί είναι μπλεγμένοι σε κάθε είδους συναλλαγή και παρανομία. Αυτός ο κόσμος νιώθει δικαιωμένος, καθώς μία δικογραφία που φτάνει στην Βουλή ενισχύει την πεποίθηση που ήδη έχει.

Είναι αυτό αρκετό για να αποκομίσει η κυβέρνηση πολιτικά οφέλη;

Στο Μαξίμου έτσι πιστεύουν. Κινούνται στην ίδια λογική που έχουν κινηθεί και σε άλλες περιπτώσεις.

Δεν τους νοιάζει αν τα επιχειρήματα τους είναι λογικά. Τους ενδιαφέρει μόνο να ικανοποιήσουν τον αρχικό τους στόχο.

Θυμηθείτε το Ινστιτούτο της Φλωρεντίας. Ήταν φανερό από την πρώτη στιγμή ότι η ιστορία εκείνη δεν έστεκε! Ήταν όμως απαραίτητη για να στηρίξουν το αφήγημά τους. Για να δώσουν ένα επιχείρημα σε όποιον ήταν έτσι ή αλλιώς αποφασισμένος να τους στηρίξει.

Το ίδιο κάνουν και σήμερα. Οι μαρτυρίες δεν έχουν βγει για να καταδικαστούν οι πολιτικοί τους αντίπαλοι. Όχι γιατί δεν θα το ήθελαν, αλλά επειδή είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτό να συμβεί. Με αυτές τις μαρτυρίες που έχουμε δει.

Αλλά ακόμη κι έτσι θα έχουν καταφέρει δύο πράγματα:

Να κολλήσουν την ρετσινιά στους αντιπάλους τους και να συσπειρώσουν ένα κομμάτι των δικών τους οπαδών. Όσων θέλουν ακόμη να πιστεύουν ότι έχει να τους δώσει κάτι ο Αλέξης Τσίπρας.

Ξέρουν ότι τα ξύλα που έριξαν στην φωτιά με αυτή την υπόθεση δεν είναι αρκετά για να την κρατήσουν την φωτιά μέχρι τις κάλπες. Γι’ αυτό και θα ρίξουν κι άλλα!

Ας ετοιμαστούμε, λοιπόν, για μερικές ακόμη δικογραφίες. Για νέα σκάνδαλα, για νέα κατηγορητήρια. Έτσι θα πάμε.

Πιστεύουν στα αλήθεια ότι με αυτό τον τρόπο θα σωθούν;

Μήπως είναι η πρώτη φορά που παίζουν τα ίδια και τα ίδια σενάρια;

Πόσες φορές τα φιλικά τους μέσα ενημέρωσης έχουν δημοσιεύσει τις ίδιες αυτές τις μαρτυρίες των κουκουλοφόρων πριν ακόμη οι τελευταίοι θυμηθούν να τις… εκμυστηρευτούν στον ανακριτή;

Έχουν υπάρξει σκευωρίες και σκευωρίες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Όχι όμως τόσο χοντροκομμένες όσο αυτή.

Αλλά ποτέ να μην λέει κανείς ποτέ.

Δεν έχει υπάρξει άλλη τόσο χοντροκομμένη σκευωρία. Μέχρι την επόμενη…

Θανάσης Μαυρίδης
liberal.gr

Πηγή

Share.