Η απόγνωση είναι κακός σύμβουλος. Επηρεάζει, θολώνει, την κρίση του ανθρώπου. Δεν του επιτρέπει να δει με ψυχρή και καθαρή ματιά την κατάσταση και να πάρει την σωστή απόφαση. 
 
Είναι γνωστό πως στην πολιτική υπάρχουν εκτός από τις νίκες και οι ήττες, οι οποίες διακρίνονται σε στρατηγικές και σε λιγότερο επώδυνες.

Το ποια μορφή θα λάβει η ήττα εξαρτάται από τις επιλογές των παικτών.

Στην προκειμένη περίπτωση, η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προέκρινε πως έπρεπε να «κάψει» ένα ισχυρό, επικοινωνιακά, χαρτί που το προόριζε για την προεκλογική περίοδο, για να αλλάξει άμεσα την πολιτική ατζέντα των συλλαλητηρίων.

Αυτή η αγωνιώδης προσπάθεια οδήγησε τους αρμόδιους υπουργούς σε άστοχους, χοντροκομμένους και ποινικά κολάσιμους χειρισμούς.

Εμφανίσθηκε ένας φάκελος γεμάτος αντιφάσεις, αοριστίες και φαιδρότητες. Κάποιες από αυτές τις καταγγελλίες των προστατευομένων μαρτύρων, τις είχαν δημοσιοποιήσει, προγενέστερα, έντυπα φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι υπονομεύθηκε μια υπόθεση ενδεχόμενης διαφθοράς, εν τη γενέσει της. Κάποιοι που παρανόμησαν θα τρίβουν τα χέρια τους.

Η προσπάθεια της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να σπιλώσει την υπόληψη πολιτικών της αντιπάλων, φαίνεται πως γίνεται τελικά μπούμερανγκ. Επαναλαμβάνεται η υπόθεση Κοσκωτά.

Δεν θα υπάρξουν πολιτικές συνέπειες; Λάθη χωρίς συνέπειες δεν υπάρχουν στην πολιτική, πολύ δε περισσότερο όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απέναντι του τον Α.Σαμαρά, τον Β.Βενιζέλο, τον Α.Γεωργιάδη, τον Α.Λοβέρδο.

Όταν ένα κόμμα στοχοποιεί πρωτοκλασάτους πολιτικούς αντιπάλους του, θα πρέπει η επίθεση του να είναι άριστα οργανωμένη , δηλαδή πλήρως στοιχειοθετημένη.

Διαφορετικά, τα πυρά γίνονται άσφαιρα. Με αμφιβόλου ποιότητος μάρτυρες και με καταγγελλίες αστήρικτες και αόριστες, η υπόθεση μετατρέπεται πολύ εύκολα σε σκευωρία.

Και η εμπειρία του σκανδάλου Κοσκωτά ήταν τραυματική για την πολιτική ζωή του τόπου και άκρως διδακτική. Με ψευδομάρτυρες κανένας πρωθυπουργός δεν μπαίνει φυλακή.

Δεύτερος Μαμανέας και δεύτερος Σηφακάκης, μόνον σαν ανέκδοτο μπορεί να υπάρξει. Και όταν τα Pampers του 1989 αντικαθίστανται με Samsonite το 2018, αυτό μόνον θυμηδία και αγανάκτηση προκαλεί.

Έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα μιλούμε για σκάνδαλο ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο συνέπραξαν και επίορκοι κρατικοί λειτουργοί.

Συμμετείχαν, με πλήρη επίγνωση της πράξεως τους, σε μια πολιτική σκευωρία, καθώς δέχθηκαν να συντονισθούν οι υπηρεσιακές δραστηριότητες τους με τις συγκεκριμένες πολιτικές στοχεύσεις της κυβέρνησης.

Δέχθηκαν να συμμετάσχουν σε ένα πολιτικό παιχνίδι, καταλύοντας την διάκριση των εξουσιών, που όφειλαν να υπερασπισθούν.

Το σκάνδαλο ΣΥΡΙΖΑ θα κυριαρχήσει στην πολιτική ζωή του τόπου, μέχρις ότου ο Α.Τσίπρας αναγκασθεί να αλλάξει για μια ακόμα φορά την πολιτική ατζέντα.

Οι άσοι όμως τελειώνουν. Θα μείνει στο χέρι με σκάρτα φύλλα και θα πληρώσει. Αν θα χάσει τα ρέστα του, αυτό εξαρτάται και από τις ικανότητες του αντιπάλου.

Την περίοδο 2013-14 ο ΣΥΡΙΖΑ σημάδευε την κερκίδα και η μπάλα πήγαινε στα δίχτυα. Σήμερα προσπαθεί να σημαδέψει δίχτυα και στέλνει την μπάλα στην κερκίδα.

Και όσο πιο πολύ βυθίζεται, τόσο πιο πολύ παραλογίζεται.

Του Σάκη Μουμτζή
liberal.gr

Πηγή

Share.