[ccpw id="136103"]

Οι συντηρητικοί της Άγγελα Μέρκελ (CDU/CSU) και οι σοσιαλδημοκράτες (SPD) κατέληξαν σε συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού έπειτα από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις και αφού ήραν τις τελευταίες διαφωνίες που αφορούσαν την κατανομή των υπουργείων, την μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας και το ρυθμιστικό πλαίσιο των συμβάσεων απασχόλησης ορισμένου χρόνου.


Την είδηση επιβεβαίωσε αρχικά, μέσω twitter και η συντηρητικός πολιτικός Serap Guler.

Σε μήνυμά του που ανήρτησαν μαζί με μια φωτογραφία του επικεφαλής του SPD Μάρτιν Σουλτς και άλλων σοσιαλδημοκρατών διαπραγματευτών να χαμογελούν, οι διαπραγματευτές του SPD έγραψαν: “Κουρασμένοι αλλά χαρούμενοι. Υπάρχει συμφωνία! Επιτέλους. Τώρα γίνεται η επεξεργασία των τελευταίων λεπτομερειών στο κείμενο. Μετά οι 35 διαπραγματευτές του SPD θα το αξιολογήσουν”.

Όπως έγινε γνωστό από πηγές της διαπραγμάτευσης, οι ηγέτες των τριών κομμάτων συμφώνησαν ότι η διάρκεια των συμβάσεων απασχόλησης ορισμένου χρόνου θα πρέπει να περιορισθεί στους 18 μήνες έναντι των 24 μηνών που ισχύει σήμερα και να σταματήσει η επ΄ αόριστον ανανέωσή τους.

Πώς θα μοιραστούν τα υπουργεία

Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa αλλά και του Spiegel οι τρεις επίδοξοι κυβερνητικοί εταίροι έχουν καταλήξει και στην κατανομή των υπουργείων.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς φέρονται να αναλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και Εργασίας, γεγονός που εφόσον επιβεβαιωθεί, μπορεί να θεωρηθεί μεγάλη διαπραγματευτική επιτυχία για το SPD και τον αρχηγό του κόμματος.

Μάλιστα όπως μετέδωσε το dpa, υπουργός Οικονομικών θα αναλάβει ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Αμβούργου Ολαφ Σολτς.

Το SPD τάσσεται υπέρ της αύξησης των δαπανών εις βάρος της λιτότητας και η τοποθέτησή του σημαίνει την απομάκρυνση από την σφικτή δημοσιονομική πολιτική του προκατόχου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχολιάζει το Reuters.

Σύμφωνα με την Bild υπουργός Εξωτερικών θα γίνει ο αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς.

Στους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας πρόκειται να ανατεθεί το αναβαθμισμένο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο, όπως μεταδίδει η Bild, αναμένεται να αναλάβει ο ίδιος ο αρχηγός του κόμματος και απερχόμενος Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ. To CSU σύμφωνα με δημοσιεύματα θα διατηρήσει τα υπουργεία Αναπτυξιακής Βοήθειας και Μεταφορών, στο οποίο θα ενταχθούν οι αρμοδιότητες για την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) θα αναλάβει μεταξύ άλλων τα υπουργεία Άμυνας και Υγείας, ενώ θα αναλάβει τα υπουργεία Οικονομίας και Αγροτικής Οικονομίας.

Εντούτοις ακόμη και μετά τη συμφωνία, ο σχηματισμός κυβέρνησης δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένος. Επί του τελικού κειμένου της κυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ CDU/CSU και SPD που πρόκειται να δημοσιοποιηθεί εντός της ημέρας θα κληθούν να τοποθετηθούν τα 463.000 πλέον μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περί τις τρεις εβδομάδες. Συνεπώς ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης μπορεί να τοποθετηθεί χρονικά και εκτός απροόπτου στα μέσα Μαρτίου.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έχει στο μεταξύ αποχωρήσει από τα κεντρικά γραφεία του CDU, όπου διεξάγονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις, ενώ έχει γίνει γνωστό ότι ο διευρυμένος κύκλος των 91 εκπροσώπων των κομμάτων θα συναντηθεί εκ νέου στις 14:00 (τοπική ώρα) προκειμένου να οριστικοποιήσει την συμφωνία, η οποία είναι ακόμη αντικείμενο επεξεργασίας. Στις 17:00 (τοπική ώρα) αναμένεται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) προκειμένου να ενημερωθεί και να αξιολογήσει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

Πηγή