[ccpw id="136103"]

Αναδημοσίευση από: mignatiou.com

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ

Μπακάλικα, πολύ μπακάλικα ερμηνεύει η κυβέρνηση την δυναμική, αλλά και την ιδεολογική ανθρωπογεωγραφία του προχθεσινού συλλαλητηρίου και να βγάζει συμπεράσματα εντελώς αυθαίρετα για να μην πω παιδαριώδη.

Ακόμη και ο Νίκος Κοτζιάς που μόνο χαζός δεν είναι, έπεσε στη λούμπα και ξεστόμισε μια μνημειώδη μπαρούφα. Ότι η δήθεν περιορισμένη προσέλευση στην συγκέντρωση για τη Μακεδονία, νομιμοποιεί την πολιτική του στο Σκοπιανό και τον ενθαρρύνει να συνεχίσει!

Και ποιος σου είπε ρε τρισμέγιστε ότι τα 9,5 εκατομμύρια των Ελλήνων που δεν κατέβηκαν στο Σύνταγμα, τάσσονται υπέρ της σύνθετης ονομασίας που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία»; Κι ότι σου κλείνουν το μάτι να συνεχίσεις;

Φοβούμαι ότι με την αυθόρμητη λαική απάντηση των δύο γιγαντιαίων συλλαλητηρίων, η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου και του Κοτζιά, έχασε τη μπάλα. Καλά θα κάνει από δω και μπρος να αφήσει τις στρεψοδικίες και να ασχοληθεί με την διαχείριση του διαφαινόμενου ναυαγίου της διαπραγμάτευσης και του συνακόλουθου blame game.

Ας κοιτάξει και ο υπουργός εξωτερικών τι έκανε λάθος στην αφετηρία της διαδικασίας και βρέθηκε παγιδευμένος από τον ανεκδιήγητο Νίμιτς που πέτυχε να διαχωρίσει τις έννοιες της «ονομασίας» και της «εθνικής ταυτότητας».

Προς αυτή την κατεύθυνση είχα επισημάνει εγκαίρως ότι η διαπραγμάτευση ξεκίνησε λάθος. Επρεπε να θέτει ως προαπαιτούμενο έναρξης των συνομιλιών την αποδοχή του “erga omnes” και την δέσμευση των Σκοπιανών ότι δέχονται να βαπτιστούν με την ονομασία που θα συμφωνηθεί «έναντι όλων». ΠΡΟΣΟΧΗ: Όχι μόνο ως κράτος, αλλά και ως εθνότητα με αντίστοιχο προσδιορισμό και της γλώσσας.

Γιατί δεν έγινε αυτό το τόσο απλό και αρχίσαμε από τα αγάλματα, τα αεροδρόμια και άλλες χειρονομίες χαμηλής πολιτικής αξίας; Δεν θα μπω στον πειρασμό ακόμη να σχολιάσω την σύνθεση της «επιτροπής σοφών» που επεξεργάζεται, νυχθημερόν υποτίθεται …την ελληνική πρόταση συμβιβασμού με τα Σκόπια. Παρότι αν πιστέψουμε τα σχετικά δημοσιεύματα σε αυτή φιγουράρουν γνωστοί αργόσχολοι των Αθηνών, αλλά και πρόσωπα ταυτισμένα με την στήριξη άκρως ενδοτικών θέσεων σε μείζονος σημασίας εθνικά ζητήματα όπως η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Δεν θα σχολιάσω επίσης προς το παρόν τις διάφορες επινοήσεις με τα… «αμετάφραστα» στο κυριλλικό αλφάβητο που προορίζονται για …σανοφάγους.

Αναμένω το τελικό αποτέλεσμα. Και κυρίως ποιος θα φορτωθεί προς τα έξω τον…μουτζούρη της αδιαλλαξίας. Μέχρι να έρθει αυτό ας αφήσουμε κατά μέρος τις επαγωγικές εξυπνάδες για την «δυναμική της πλατείας»…

Πηγή