[ccpw id="136103"]

Συλλαλητήριο ήταν και πέρασε. Η συγκέντρωση ήταν μεγαλειώδης, η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων, και δεν συγκρίνεται επ’ ουδενί με τα συλλαλητήρια των αγανακτισμένων.


Δίνει ωστόσο το δικαίωμα στους «επαγγελματίες» κακόβουλους να τη θεωρήσουν «όχι και σεισμό», λόγω των δυσθεώρητων προσδοκιών που είχαν ανυψωθεί. 

 
Αιτίες η λογοδιάρροια επί μια εβδομάδα στα ξαφνιασμένα ΜΜΕ, μετά την αυθόρμητη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης (έχασαν ειδησεογραφικά τη Θεσσαλονίκη και έκαναν υπερθέαμα την επερχόμενη Αθήνα). 
 
Η υστερική αντίθεση του Μετώπου Λογικής στα social media και τις επιφυλλίδες των ΜΜΕ, το οποίο έβλεπε μόνο εθνικιστές και φασίστες να συμμετέχουν. Ο φόβος του «θα χυθεί αίμα». 
 
Ασχέτως τι εννοούσαν οι εμπνευστές του, γεγονός είναι ότι οι λέξεις είναι «σήματα», και το «θα χυθεί αίμα» ήταν σήμα που απέτρεψε κόσμο. Η πολεμική διάθεση της κυβέρνησης κατά του συλλαλητηρίου με τα ΜΜΕ της και τα troll της.

Σε επίπεδο λαού, η συντριπτική πλειοψηφία του συγκεντρωθέντων ήταν η απεικόνιση του μέσου Ελληνα της διπλανής πόρτας. Αν κάτι εντυπωσίαζε ήταν η απρόσμενα μεγάλη παρουσία της νέας γενιάς.

Οι ακραίοι σαφώς υπήρχαν αλλά χάθηκαν μέσα στο πλήθος. Δεν έδωσαν κατ’ ελάχιστο τον τόνο στη συγκέντρωση.

 
Φυσικά η τηλεοπτική εικόνα μπορεί να δημιουργεί αλλοιωμένες εντυπώσεις γιατί από τη φύση της έλκεται από τα ακραία. Δε θα προσεγγίσει τον μειλίχιο οικογενειάρχη, αλλά τον οργισμένο, αυτόν που θα εξακοντίσει απειλές ή εκείνον που θα δώσει τη γραφική πινελιά, τον «παράφορο» που έχει ντυθεί στρατιώτης του Μεγαλέξανδρου με στολή από τα Jumbo και τον Μακεδονομάχο νέας κοπής με καθαρή σιδερωμένη στολή, απομίμηση της φορεσιάς των παλιών πολεμιστών.

Η συγκέντρωση όμως δεν ήταν αυτοί. Όπως δεν ήταν και οι εθνικιστές και οι φασίστες, για τον φόβο των οποίων επί τόσες μέρες μας τριβέλιζαν τα μυαλά οι υστερικοί του Μετώπου Λογικής και οι εντεταλμένοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συγκέντρωση ήταν η μέθεξη του Συνανήκειν. Η κατακερματισμένη κοινότητα των Ελλήνων, διαφορετικών στρωμάτων, οικονομικών δυνατοτήτων και πολιτικών επιλογών, που συγκεντρώθηκαν για έναν εθνικό σκοπό και τον οποίο υποστήριξαν με μια αθωότητα και φιλοπατρία που έχουμε λησμονήσει μέσα στο τοξικό κλίμα των μισερών συλλαλητηρίων των τελευταίων χρόνων.

Η επόμενη μέρα όμως φέρνει κενό! Είναι δεδομένο ότι τα αιτήματα της συγκέντρωσης θα μείνουν απραγματοποίητα. 

 
Το πώς θα αντιδράσει αυτός ο κόσμος και όσοι συμμερίζονται τα αιτήματά του, και απλώς δεν συμμετείχαν, είναι ζητούμενο. Πάντως η αμετροέπεια που δείχνει η κυβέρνηση με αφορμή τις δύο συγκεντρώσεις, δείχνει την ανωριμότητα, την επιθετικότητα και την εγγενή αδυναμία της να διαχειριστεί τη νέα κατάσταση.

Ευτέλισε το συλλαλητήριο γιατί μόνο έτσι μπορεί να κάνει. Αντί να βγάλει ανακοίνωση με την οποία θα έλεγε ότι κατανοεί τις επιφυλάξεις και τις ευαισθησίες του λαού και προσπαθεί για το καλύτερο, έδωσε αφενός στη δημοσιότητα πλάνα από τα ελικόπτερο της αστυνομίας για να δείξει ότι δήθεν δεν είχε κόσμο – Κύριος είδε τι ώρα ελήφθησαν (σ.σ. από πού κι ως που χρησιμοποιούνται οι κάμερες της αστυνομίας για ευτελείς προπαγανδιστικούς σκοπούς;).

Αφετέρου ο απερίγραπτος Κοτζιάς αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσαν ότι διαψεύστηκαν οι δημοσκοπήσεις της διαπλοκής (που έφεραν άνω του 70 % του λαού να διαφωνούν με τη σύνθετη ονομασία), ενώ ο «σεισμός και τα εκατομμύρια των διαδηλωτών που φαντάστηκαν ο διοργανωτές και οι Σαμαράς –Μητσοτάκης «παρέμειναν ευσεβείς πόθοι».

Δηλαδή ένα θέμα ατόφιας εθνικής ευαισθησίας και αγνής φιλοπατρίας του λαού, εκ μέρους της κυβέρνησης διαστρεβλώθηκε και ευνουχίστηκε, ενταγμένο στη διαμάχη με τη ΝΔ. Με ποιο δικαίωμα καταχωρεί όλους αυτούς στη ΝΔ; 

 
Άλλωστε και πέντε εκατομμύρια να είχαν μαζευτεί η κυβέρνηση δεν θα έπεφτε. Το πλήθος και τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων, δεν αποτελούν ψήφισμα επί της γενικής κυβερνητικής πολιτικής. Τη δεσμεύουν μόνο επί του Σκοπιανού, και τη δεσμεύουν αυστηρά. 
 
Και επ’ αυτού οι δυσχέρειες είναι απροσπέλαστες. Ο κ. Κοτζιάς δεν θα μπορέσει να συνεχίσει όπως στόχευε την πολιτική του. Δεν αποφαινόμαστε αν αυτό είναι καλό ή κακό. Είναι η πραγματικότητα.

Το συλλαλητήριο πέρασε αλλά οι επιπτώσεις του δεν τελείωσαν για την κυβέρνηση. 


Οι κατηγορίες περί γερμανοτσολιάδων που οι οπαδοί της εξεμούσαν κατά των αντιπάλων της, επικρέμονται λόγω Σκοπιανού και επί της κεφαλής της, παρότι οι συγκεντρωμένοι ήταν ευπρεπείς και δεν εκτόξευαν τέτοιες κατηγορίες.

Του Γιάννη Σιδέρη
liberal.gr

Πηγή