Είναι αρκετοί αυτοί που θεωρούν τον Στηβ Λάλα έναν ήρωα γι’ αυτά που προσέφερε στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες και στην Ελλάδα γενικότερα.

Ο 65χρονος πλέον Στηβ Λάλας είχε συλληφθεί το 1993 από τις αμερικανικές αρχές και φυλακίστηκε για 12 χρόνια με την κατηγορία ότι υπέκλεπτε απόρρητα έγγραφα της αμερικανικής πρεσβείας και τα παρέδιδε στην ελληνική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων και ονόματα πρακτόρων της CIA.

Αποφυλακίστηκε και επέστρεψε τελικά στην Ελλάδα το 2007, ενώ έκτοτε μένει με την οικογένειά του στην Χρυσούπολη Καβάλας.

Ο σπουδαιότερος Έλληνας κατάσκοπος μίλησε στον Χρήστο Μελίδη για τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις σε μια αποκλειστική συνέντευξη με κυρίαρχο θέμα το ζήτημα του ονόματος της Μακεδονίας, καθώς και τις Τουρκικές προκλήσεις αλλά και την στάση της Αλβανίας.

– Κύριε Λάλα, γιατί πιστεύετε ότι το Μακεδονικό ζήτημα έρχεται ξανά στην επιφάνεια και τι πιστεύετε για τον τρόπο με τον οποίο το χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση;

Στηβ Λάλας: Το Μακεδονικό ζήτημα είναι ένα ζήτημα που έχει αναφερθεί από το 1923 από ορισμένα κομμουνιστικά κόμματα μιας μακεδονικής μειονότητας ως τέτοια. Ωραία. Η Μακεδονία είναι μια γεωγραφική περιοχή. Αλλά όταν λες Μακεδονία, εάν θέλεις να διερευνήσεις την ιστορία, στην αρχαιότητα και στη σύγχρονη εποχή, η Μακεδονία είναι η Ελλάδα. Και αν σκάψεις εκεί πάνω, στα Σκόπια ή όπου θέλεις να σκάψεις, θα βρείς ελληνικά γράμματα επειδή αυτοί οι άνθρωποι, οι Σλάβοι, ήρθαν στην περιοχή τον 7ο, τον 8ο αιώνα μ.Χ. Και δεν υπήρχαν πριν, οπότε πώς μπορούν να συσχετίζουν τον εαυτό τους με τον Μέγα Αλέξανδρο; Δεν υπάρχει συσχέτιση. Ο Μέγας Αλέξανδρος μιλούσε ελληνικά, έγραφε ελληνικά, τα στρατεύματά του ήταν ελληνικά, ήταν Έλληνας. Πέρα από αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν και να παραδεχτούν την αλήθεια, γιατί η αλήθεια θα σε απελευθερώσει. Αυτή είναι μια δήλωση γραμμένη στην Αγία Γραφή. Και ο Γκλιγκόροφ, ο πρώτος πρόεδρος των Σκοπίων, βγήκε και δήλωσε ότι ήταν Σλάβοι. Θέλω να πω, δεν εμπιστεύονται τον πρώτο τους πρόεδρο; Ο άνθρωπος τον σέβομαι γιατί είπε την αλήθεια. Θέλουν να έχουν μια χώρα, ωραία, θέλουν να διεκδικήσουν ένα όνομα που δεν τους ανήκει, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα, αλλά το κύριο ζήτημα είναι η διαστρέβλωση των γεγονότων.

– Γιατί πιστεύετε ότι η κυβέρνηση της πΓΔΜ θέλει αυτό το όνομα τόσο πολύ;

Στηβ Λάλας: Θέλουν να ταυτιστούν με κάτι που υποθέτω ότι είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο, και αυτό είναι καλό. Ο Μέγας Αλέξανδρος υπήρχε, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία. Γιατί θέλουν να συσχετιστούν μαζί του, δεν ξέρω πραγματικά. Αυτό που δεν μου αρέσει είναι όταν διαστρεβλώνουν τα γεγονότα και λένε ψέματα. Αυτό δεν είναι σωστό.

– Βλέπετε ίσως κάποια σχέση με αυτό που θέλει το ΝΑΤΟ για την Ευρώπη; Επειδή αυτή τη στιγμή η αμερικανική διπλωματία και το ΝΑΤΟ πιέζουν την Ελλάδα να αποδεχθεί το όνομα.

Στηβ Λάλας: Ο καθένας φροντίζει για το δικό του συμφέρον. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν ό, τι πρέπει να κάνουν όπως όλες οι χώρες. Τώρα η ελληνική κυβέρνηση είναι στα χέρια τους, πρέπει να κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν. Λένε ότι τα πράγματα έγιναν λάθος πριν, από άλλες προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεν ξέρω, ό, τι συνέβη στο παρελθόν συνέβη στο παρελθόν. Αν υπήρχαν λάθη στο παρελθόν στην ελληνική πλευρά, ήρθε η ώρα να τα διορθώσουμε. Δύο λάθη δεν κάνουν ένα σωστό.

– Τι πιστεύετε για τη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη και αυτή που πρόκειται να συμβεί στην Αθήνα;

Στηβ Λάλας: Νομίζω ότι είναι η βούληση του λαού. Αυτή είναι μια δημοκρατία και ο κόσμος διαμαρτύρεται και έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει. Οι άνθρωποι κάνουν την κυβέρνηση, η κυβέρνηση δεν κάνει τους ανθρώπους.

– Το ρωτώ αυτό γιατί ο κ. Κοτζιάς, ο υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι η διαδήλωση δεν θα παίξει κανένα ρόλο στις διαπραγματεύσεις.

Στηβ Λάλας: Δεν ξέρω, όλοι έχουν τη γνώμη τους. Αλλά οι άνθρωποι είναι εναντίον και έχουν το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν.

– Η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να πει ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που κατέβηκαν στη διαδήλωση ήταν ακραίοι ή «νεοναζί».

Στηβ Λάλας: Νομίζω ότι όποιος το είπε αυτό πρέπει να σκεφτεί δύο φορές γι ‘αυτό. Δεν ήταν νεοναζί. Όλοι οι άνθρωποι δεν ήταν νεοναζί. Ήταν ο μέσος πολίτης που αγαπά τη χώρα του και έχει κληρονομιά και θέλει να πει την αλήθεια. Η Μακεδονία από την αρχαιότητα είναι ελληνική. Όλοι το γνωρίζουν, οπότε είναι φυσιολογικό να διαμαρτυρηθείς για κάτι που κάποιος λέει ψέμματα. Έκαναν το σωστό πράγμα να διαμαρτυρηθούν και όλοι όσοι είπαν ότι ήταν νεοναζί θα πρέπει να σκεφτούν τι είπαν. Είδα στις ειδήσεις ότι ορισμένοι άνθρωποι γελοιοποίησαν και έκαναν σάτιρα διαφόρων κοστουμιών που φορούσαν οι γυναίκες και ο κόσμος. Νομίζω ότι αυτό είναι λάθος. Νομίζω ότι θα’ πρεπε να ντρέπονται για τον εαυτό τους, διότι εάν έχουν κάτι να πουν θα πρέπει να συγχαρούν αυτούς τους ανθρώπους για την τιμή και την αφοσίωση και την αγάπη προς αυτή τη χώρα. Επειδή οι ίδιοι που τους επικρίνουν ζουν σε αυτή τη χώρα και απολαμβάνουν την ελευθερία και απολαμβάνουν ό, τι έχει να προσφέρει η Ελλάδα. Και αν δεν τους αρέσει αυτό, δεν το σέβονται, τότε ήρθε η ώρα να ψάξουν στις ψυχές τους και να πούν ποιός είμαι εγώ και τι είμαι εγώ. Πρέπει να βρίσκομαι εδώ; Εάν δεν τους αρέσει, μπορούν να σηκωθούν και να φύγουν, είναι ελεύθεροι να φύγουν. Αλλά δεν έχουν κανένα δικαίωμα, μερικοί άνθρωποι πολέμησαν και πέθαναν για την ελευθερία που απολαμβάνουν σήμερα αυτοί οι άνθρωποι. Θα ήθελα να δω τους ίδιους ανθρώπους που τους αποκαλούν όλους φασίστες, αυτό είναι μια πολύ εύκολη λέξη στην Ελλάδα, όλοι είναι φασίστες, είναι μια ετικέτα που δίνουν εύκολα, θα έπρεπε να έχουν ζήσει στη δεκαετία του ’70, στη δεκαετία του ’60 στο κομμουνιστικό μπλοκ, τότε θα έβλεπαν τι σημαίνει πραγματικά η λέξη φασίστας.

– Ποια είναι η γνώμη σας για την απόφαση της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή να εμποδίσει την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ το 2008;

Στηβ Λάλας: Έχω μεγάλο σεβασμό για το τι έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επίσης με την πρώην υπουργό Ντόρα Μπακογιάννη. Συγχαρητήρια και στους δυο τους, έκαναν το σωστό πράγμα εκείνο το διάστημα.

Ο Στηβ Λάλας μαζί με τον Χρήστο Μελίδη σε ένα διάλειμμα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

– Τώρα, ας πάμε στο θέμα με την Τουρκία και τις τελευταίες προκλήσεις από την πλευρά τους. Είχαμε πάντα αυτές τις προκλήσεις, αλλά κάποιοι λένε τώρα ότι φοβούνται πως κάτι κακό θα συμβεί.

Στηβ Λάλας: Δεν υπάρχει τίποτα να φοβούνται. Όλοι γνωρίζουν τη δουλειά τους. Ο ελληνικός στρατός είναι ικανός στρατός και ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και πότε πρέπει να το κάνουν αν συμβεί κάτι. Το θέμα είναι ότι όλοι γνωρίζουν τα σύνορά τους. Τα σύνορα έχουν καθοριστεί, έχουν γίνει συμφωνίες, αν θέλουν να αμφισβητήσουν τη συνθήκη της Λωζάννης όπου εμπλέκονται πολλά μέλη έχουν το δικαίωμα να το κάνουν, αλλά κάνουν λάθος. Ξέρουν πολύ καλά τα όριά τους στο Αιγαίο. Τα παραβιάζουν όλη την ώρα.

– Μια άλλη ευαίσθητη περιοχή είναι η Θράκη. Πιστεύετε ότι εάν η Τουρκία είχε την ευκαιρία θα έκανε μια κίνηση στη Θράκη;

Στηβ Λάλας: Δεν νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον του οποιουδήποτε να κάνει πόλεμο. Νομίζω ότι οι προκλήσεις τους απαντώνται με τον τρόπο που πρέπει. Ξέρω πολύ καλά ότι από την ελληνική πλευρά, όπως είπα και προηγουμένως, ο στρατός είναι ικανός και ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Στη Θράκη δεν νομίζω ότι υπάρχει απειλή. Βλέπω συνυπάρχουσες κοινότητες στην Κομοτηνή στην Ξάνθη, οι άνθρωποι μένουν δίπλα δίπλα ειρηνικά, όλοι έχουν ελευθερία λόγου, θρησκευτική ελευθερία, η μουσουλμανική μειονότητα απολαμβάνει τη θρησκεία και τον τρόπο ζωής τους όπως πρέπει. Έχουν κάθε δικαίωμα να το πράξουν, η Ελλάδα είναι μια ελεύθερη χώρα.

– Το ίδιο πρόβλημα με τις προκλήσεις το έχουμε επίσης και με την Αλβανία, και όλα αυτά τα πράγματα συμβαίνουν την ίδια στιγμή. Τι νομίζετε;

Στηβ Λάλας: Πράγματα συμβαίνουν, και υπάρχουν περίπου 120.000 Αλβανοί που εργάζονται εδώ. Δεν βλέπω καμία διαφορά, εργάζονται στην Ελλάδα, απολαμβάνουν την ελληνική φιλοξενία, βγάζουν χρήματα και ζουν. Και είναι ευπρόσδεκτοι. Και έχω δει πολλούς από τους γιους τους να μεγαλώνουν εδώ, είναι ελληνικά παιδιά αλβανικής κληρονομιάς.

– Γιατί λοιπόν όλες αυτές οι προκλήσεις για την «Μεγάλη Αλβανία»;

Στηβ Λάλας: Μερικοί άνθρωποι σε αυτή τη χώρα αισθάνονται έτσι, ωραία. Έχουν το δικαίωμα να έχουν αυτό το συναίσθημα και να εκφραστούν. Το αν συμβαίνει είναι μια άλλη ιστορία. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως μεγαλύτερο αυτό ή μεγαλύτερο εκείνο. Όπως είπα, τα σύνορα έχουν καθοριστεί. Είναι καθορισμένα, σεβαστά, πρέπει να τιμηθεί η κυριαρχία της κάθε χώρας και πρέπει να υπενθυμίσουν στον εαυτό τους ότι πολλοί από τους συμπατριώτες τους που εργάζονται εδώ στην Ελλάδα έχουν στείλει εκατομμύρια ευρώ στη χώρα τους και έχτισαν τη χώρα, από την ελληνική οικονομία, και πρέπει να το σέβονται. Και νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι αισθάνονται έτσι.

– Είναι ικανοποιημένος ο κ. Λάλας με τη ζωή του όπως είναι τώρα και με το πως η Ελλάδα και οι ελληνικές κυβερνήσεις αντιμετώπισαν τον κ. Λάλα;

Στηβ Λάλας: Ευχαριστώ τον Θεό που είμαι με την οικογένειά μου, είμαι στη θρησκεία μου, είμαι στον πολιτισμό μου, είμαι στη γλώσσα μου, δεν μπορώ να παραπονεθώ, ευχαριστώ τον Θεό που είμαι εδώ. Και λέω ειρήνη στο σπίτι και ειρήνη στο εξωτερικό. Ο Θεός να ευλογεί την Ελλάδα, ο Θεός να ευλογεί τον κόσμο και ο Θεός να ευλογεί και την Αμερική, γιατί γεννήθηκα και μεγάλωσα εκεί και υπάρχουν και πολλοί καλοί άνθρωποι εκεί. Ειρήνη για όλους. Όλοι θέλουμε να ζήσουμε, όλοι θέλουμε να τα πηγαίνουμε καλά, είμαστε όλοι άνθρωποι. Αν μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον, ας βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον. Ο πόλεμος είναι όπως είπε ο Marvin Gay, ο πόλεμος, για τι είναι καλό, για απολύτως τίποτα.

– Τέλος, κ. Λάλα, γνωρίζω ότι οι αναγνώστες μας θα ήθελαν να μάθουν, πότε θα είναι η ώρα να μιλήσετε για το παρελθόν;

Στηβ Λάλας: Δεν ξέρω. Ίσως μια μέρα μπορεί να συμβεί, δεν μπορώ πραγματικά να πω τώρα.

– Κύριε Λάλα σας ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συνέντευξη.

Στηβ Λάλας: Σας ευχαριστώ κι εγώ.

ethnikosmaxitis.gr

Πηγή

Share.