[ccpw id="136103"]

Αναδημοσίευση από: eleftherostypos.gr

Στο Μαξίμου μάλλον πιστεύουν ότι έξω από τις πύλες του κυκλοφορούν ακόμη κορόιδα. Οπως το 2015, όταν έταζαν στους πάντες τα πάντα για να καταλάβουν την εξουσία. Ολοι έχουν καταλάβει τώρα, ακόμη και ο Κουβέλης, ότι οι υποσχέσεις του Τσίπρα για κατάργηση της λιτότητας και συμφωνία που θα παρακαλούσε η Μέρκελ να υπογράψει δεν ήταν τίποτε άλλο παρά το μέσο για κερδίσουν τις εκλογές του Ιανουαρίου.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Ακόμη χειρότερη ήταν η κοροϊδία το καλοκαίρι του 2015. Τότε που η κυβέρνηση προκήρυξε δημοψήφισμα ενώ γνώριζε ότι μόνο με το άκουσμα της λέξης το πιστωτικό σύστημα θα κατέρρεε και οι φορολογούμενοι θα φορτώνονταν με πρόσθετα δανειακά βάρη άνω των 20 δισεκατομμυρίων για να ξανασώσουν τις τράπεζες.

Τότε η κοροϊδία μετατράπηκε σε πρωτοφανή εμπαιγμό. Το Μαξίμου καλούσε τους ψηφοφόρους να πουν «όχι» σε κάτι ακαταλαβίστικα ερωτήματα του δημοψηφίσματος ενώ εντός των πυλών στελέχη του προετοίμαζαν το «ναι».

Οι περιβόητοι χορευτές του Συντάγματος για το 62% του περήφανου «όχι» ακόμη και σήμερα προβάλλονται ως τα απόλυτα θύματα των τελευταίων δεκαετιών.

Στην παγίδα έπεσαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εμπιστεύθηκαν τον κ. Τσίπρα στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, όταν έλεγε ότι δεν θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, για να υφαρπάξει την ψήφο τους στη Βουλή.

Ενα μήνα αργότερα ο πρωθυπουργός έστηνε κάλπες με βασικό σύνθημα «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν».

Είναι γνωστή η ρήση του Αβραάμ Λίνκολν ότι δεν μπορείς να κοροϊδεύεις τους πάντες για πάντα. Την ξεχνούν όμως στο Μαξίμου.

Τώρα που τα έχουν θαλασσώσει στο Σκοπιανό, έχοντας βάλει απέναντί τους την κοινωνία, προσπαθούν να διασωθούν πολιτικά διαρρέοντας σενάρια αλλαγής κυβερνητικού εταίρου.

Δηλαδή να φύγουν οι ΑΝ.ΕΛ. που διαφωνούν για το Σκοπιανό και να πάρουν τη θέση τους στα υπουργικά έδρανα οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού.

Δηλαδή, τώρα που η κυβέρνηση μπαίνει στην τελική φάση της θητείας της (είτε γίνουν οι εκλογές τον Σεπτέμβριο είτε τον Μάιο του 2019) και το Κίνημα Αλλαγής δείχνει δημοσκοπικά σημάδια ανάκαμψης, θα πάει να αυτοκτονήσει πολιτικά για να κερδίσει λίγους μήνες κυβερνητικής θητείας!

Προφανώς στο Μαξίμου δεν έχουν χωνέψει ότι έτσι όπως χειρίστηκαν το ζήτημα του Σκοπιανού απομονώθηκαν πολιτικά και κυρίως σε επίπεδο κοινωνίας. Ακόμη και οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. στήνουν καθημερινώς τρικούβερτους καβγάδες σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς με τους συναδέλφους τους από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ολα έχουν την εξήγησή τους. Οσο πλησιάζουμε προς το τέλος της κυβερνητικής θητείας όλοι θα κοιτάζουν περισσότερο τα του οίκου τους.

Στο Μαξίμου πίστεψαν ότι έξω κυκλοφορούν ακόμη κορόιδα, όμως αυτή τη φορά θα πρέπει να κοιταχτούν μεταξύ τους.

«Ούτε μία στο δισεκατομμυρίο»

Ο πρωθυπουργός δεν ανέμενε αυτή την εξέλιξη στο Σκοπιανό. Εκεί που περίμενε να πλαγιοκοπήσει τη Νέα Δημοκρατία βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, με τους ΑΝ.ΕΛ. να έχουν προτάξει τη γραμμή της πολιτικής επιβίωσης από τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία του γειτονικού κράτους. Επειδή όμως τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι ΑΝ.ΕΛ. δεν θα δουν εύκολα ξανά υπουργικά γραφεία και μεγαλεία, δεν θα αυτοκτονήσουν. Ούτε μία στο δισεκατομμύριο που έλεγε χθες ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Για αυτό θα αφήσουν στο ράφι το Σκοπιανό και θα συνεχίσουν να κυβερνούν μέχρι νεωτέρας…

Ανάπτυξη χωρίς ακίνητα δεν γίνεται

Σημαντική η πρωτοβουλία της Ν.Δ. να δεσμευθεί για την παροχή φορολογικών κινήτρων στην οικοδομή. Η ανάπτυξη στην Ελλάδα συνδέεται άμεσα με την κτηματαγορά και κάθε προσπάθεια ανάκαμψης δεν θα έχει αποτέλεσμα εάν δεν πάρει μπροστά ο κλάδος των κατασκευών. Η Ν.Δ. προτείνει κίνητρα για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των υφιστάμενων ακινήτων. Τα συγκεκριμένα κίνητρα θα έχουν τη μορφή έκπτωσης φόρου, η οποία θα ισοδυναμεί με 40% έως 50% της συνολικής δαπάνης και θα μπορεί να αποσβεσθεί με οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου, συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ, για τα τρία επόμενα έτη.

O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπο

Πηγή