[ccpw id="136103"]
Alexas_Fotos – pixabay

Γιάννης Λοβέρδος (fb)

Εδώ και καιρό υποστηρίζω οτι το μείζον πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι το χρέος. Ακόμα κι αν βρεθεί λύση για το χρέος (κάτι αμφίβολο αλλα όχι κι αδύνατον), τα προβλήματα θα συνεχισθούν αμείλικτα στην πραγματική οικονομία.

Διότι η πηγή του κακού είναι η χαμηλή παραγωγικότητα κι ανταγωνιστικότητα της σε συνδυασμό με τη μεγάλη γραφειοκρατία, διαφθορά κι αναποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης. Όσο δεν αντιμετωπίζουμε αυτά τα προβλήματα, όσο πνιγούμε την ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα, όσο αποτυγχανουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις, να διαμορφώσουμε ένα δίκαιο, αποτελεσματικό και σταθερό φορολογικό σύστημα, δε θα μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις.

Και θα σερνόμαστε μέσα στη μιζέρια. Και το χειρότερο: θα βλέπουμε να καταρρέουν οι δομές του κοινωνικού κράτους, να μην πληρώνονται οι συντάξεις, που φοβάμαι ότι θα μειωθούν κι άλλο, κι η ανεργία θα παραμένει στα ύψη προκαλώντας συγκλονιστικά κοινωνικά προβλήματα.

Όποια κυβέρνηση καταφέρει να δωσει συνολικές λύσεις, κι όχι αποσπασματικές και μπαλώματα, στα θέματα αυτά, η κυβερνηση αυτή θα πετύχει και θα παγιωθεί στην εξουσία. Μέχρι τότε όλες οι κυβερνήσεις κι όλοι οι πολιτικοί θα είναι αναλώσιμοι και μιας χρήσεως. Και τα χειρότερο, η κοινωνία μας θα βρίσκεται προ εκρήξεως, αν κάποια στιγμή δεν εκραγεί κιόλας.

. .

..

. . . ..

loading…

loading…



Πηγή