[ccpw id="136103"]

Η κατάσταση φαίνεται πως ξέφυγε από τα όσα είχε αρχικώς σχεδιάσει το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο μάλλον δεν «μέτρησε» σωστά την αντίδραση των πολιτών αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΔΓΜ.

Μετά από σχεδόν έναν μήνα που οι διαπραγματεύσεις με τη γειτονική μας χώρα βρίσκονται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας η κυβέρνηση δείχνει πλέον να κατεβάζει τον πήχη, υιοθετώντας σαφώς ηπιότερους τόνους στη ρητορική της. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο όγκος του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης, ο οποίος ξάφνιασε τα στελέχη του Μαξίμου.

Την ίδια ώρα η νέα διαμαρτυρία της ερχόμενης Κυριακής, αυτή τη φορά στο κέντρο της Αθήνας, έχει μπει στο μικροσκόπιο των κυβερνητικών σχεδιασμών, με τα μηνύματα παράλληλα που φτάνουν από τις έρευνες κοινής γνώμης, να μην είναι διόλου ενθαρρυντικά για τον κ.Τσίπρα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρία Pulse για το Action 24.

Σε αυτή το 59% των ερωτηθέντων λέει «όχι» σε σύνθετη ονομασία που θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» έναντι 35% που λέει «ναι».

Στην ίδια δημοσκόπηση το 65 % των ερωτηθέντων αξιολογεί θετικά τα συλλαλητήρια και αντίστοιχες ενέργειες για το «Σκοπιανό», στοιχείο δίνει έναν άλλο «αέρα» στη συγκέντρωση της ερχόμενης Κυριακής.

Ενδιαφέρουσα παράμετρος παράλληλα αποτελεί το εύρημα σύμφωνα με το οποίο η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, σε ποσοστό 57% κρίνουν και αυτοί σίγουρα και μάλλον θετικά τα συλλαλητήρια, κάτι που μάλλον είχαν υποτιμήσει στους κόλπους της κυβέρνησης.

Στο γκάλοπ της Pulse το 72% των ερωτηθέντων θεωρούν το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ πολύ ή αρκετά σημαντικό για τη χώρα, με το 32% των ερωτηθέντων να δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για τη διαχείριση και λύση του ζητήματος με την ΠΓΔΜ στον Κυριάκο Μητσοτάκη έναντι 24% στον Αλέξη Τσίπρα.

Αρνητικό δείχνει να είναι το κλίμα στην κοινωνία για τους χειρισμούς της κυβέρνησης , με το 58% να χαρακτηρίζει μάλλον και σίγουρα αρνητικούς τους χειρισμούς της, ενώ μάλλον και σιγουρα αρνητικούς χαρακτηρίζει το 52% των ερωτώμενων και τους χειρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η ΝΔ προηγείται με 32% έναντι 21% του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο συγκεκριμένα :

-ΝΔ: 32%
-ΣΥΡΙΖΑ: 21%
-Κίνημα Αλλαγής 9%,
-Χρυσή Αυγή 8,5%,
-ΚΚΕ 5,5%,
-Ανεξάρτητοι Έλληνες 2%
-Ένωση Κεντρώων 2%
-Λαϊκή Ενότητα 1%
-ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%
-Πλεύση Ελευθερίας 1%
-Ελληνική Λύση (Βελόπουλος) 1%

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σε μία ακόμα έρευνα κοινής γνώμης αδυνατούν να συγκεντρώσουν το «3%», κάτι που πιθανόν να εξηγεί και το «κλείσιμο» του ματιού τους στο ενδεχόμενο αποχώρησης από την κυβέρνηση, όπως άφησε να εννοηθεί ο Παναγιώτης Σγουρίδης.

Στην ΝΔ εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη δημοσκόπηση επιβεβαιώνει το προφανές, το ότι η κοινή γνώμη δηλαδή αποδοκιμάζει τους χειρισμούς του πρωθυπουργού στις διαπραγματεύσεις.

Είναι σαφές ότι το Μέγαρο Μαξίμου αλλιώς τα είχε σχεδιάσει και αλλιώς εξελίσσεται η υπόθεση των Σκοπίων.

Οι δημόσιες τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών είναι πλέον πιο προσεχτικές και λιγότερο απαξιωτικές από ότι ήταν στην αρχή προς όσους διαφωνούσαν με την στρατηγική του Μαξίμου, μια και κατάλαβαν ότι το σκοπιανό δεν είναι ένα ζήτημα «ευκαιριακό» αλλά «ουσίας» για την πλειοψηφία των Ελλήνων.

Του Γιάννη Κ. Τρουπή
liberal.gr

Πηγή