[ccpw id="136103"]
Αναδημοσίευση από: iefimerida.gr
Την άποψη ότι ο πρωθυπουργός έχει διασφαλισμένες τις 151 ψήφους σε περίπτωση που έρθει το Σκοπιανό στη Βουλή, αποκομίζουν συνομιλητές του.
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει διαβεβαιώσει δύο τουλάχιστον παράγοντες ότι διαθέτει την, ελάχιστη απαιτούμενη θεσμικά, κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Οι ζυμώσεις έχουν ξεκινήσει ώστε να υπάρξει «νησίδα» βουλευτών που σαν άλλο «μέτωπο λογικής» θα υποστηρίξει μια τέτοια λύση.

Ποιοι είναι οι 6 βουλευτές
Κατά πληροφορίες του iefimerida.gr στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός το Σάββατο με τους πολιτικούς αρχηγούς φέρεται να είπε στον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη πως «ανεξάρτητα με το τι θα πράξουν συνολικά οι ΑΝΕΛ, εγώ έχω τους 151».
Στους 145 που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ (μετά την προσχώρηση και της κας Μεγαλοοικονόμου) ο Αλέξης Τσίπρας προσμετρά τουλάχιστον έξι ακόμη βουλευτές που εκτιμά ότι θα δώσουν θετική ψήφο στο Σκοπιανό.
Κατά τις ίδιες πηγές, η αισιοδοξία του πρωθυπουργού εδράζεται στην πεποίθηση ότι δύο τουλάχιστον βουλευτές των ΑΝΕΛ (Παπαχριστόπουλος και ένας ακόμη) θα ψηφίσουν θετικά.
Επίσης εκτιμά ότι από την Ενωση Κεντρώων θα υπερψηφίσουν οι κ.κ.Μεγαλομύστακας και Κατσιαντώνης. Η απουσία του κ. Μεγαλομύστακα κατά την κρίσιμη ψηφοφορία των προαπαιτουμένων και η τοποθέτηση του κ. Κατσιαντώνη υπέρ της σύνθετης ονομασίας, ενισχύουν τις πληροφορίες αυτές. Ο ίδιος ο κ. Μεγαλομύστακας διέψευσε πληροφορίες «μετάβασης» στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο αρκετοί (εντός κι εκτός κόμματός του) περιμένουν τη στάση του στο επίμαχο ζήτημα.
Το Ποτάμι υπέρ σύνθετης ονομασίας
Στο Μαξίμου ελπίζουν ότι και οι βουλευτές του Ποταμιού, που μιλούν καθαρά για σύνθετη ονομασία, θα δώσουν θετική ψήφο κατά την ψηφοφορία. Ο επικεφαλής του Σταύρος Θεοδωράκης, συγκάλεσε σήμερα, Τρίτη, την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος όπου αποφασίστηκε να στηριχθεί και στην Βουλή η λύση εφόσον κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Μιλώντας στον Real fm ο Σπ.. Δανέλλης, τόνισε πως το μικροκομματικό όφελος και σκοπιμότητα δεν είναι υπεράνω του εθνικού συμφέροντος. για να προσθέσει πως πρέπει να καταφέρουμε να διώξουμε ένα άγος, ένα βαρίδι που μας έχει κοστίσει χρόνια. «Αυτό θα είναι εθνική επιτυχία και όποιος δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων, προφανώς δεν υπηρετεί την πατρίδα και δεν είναι άξιος πολιτικός».
Επίσης, με ενδιαφέρον αναμένουν από την κυβέρνηση και τη στάση του επικεφαλής της ΔΗΜ.ΑΡ. Θανάση Θεοχαρόπουλου.
Κοτζιάς: «Θα έχουμε πλειοψηφία στη βουλή»
Και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ υποστήριξε ότι σε περίπτωση λύσης, εάν υπάρξει συμφωνία αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από την ελληνική Βουλή και εκτίμησε ότι μια καλή κυβερνητική πρόταση για το ονοματολογικό θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία στη Βουλή. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν βρεθεί λύση μέχρι τον Ιούνιο, σημείωσε ότι η επίλυση του ονοματολογικού είναι προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Κίνημα Αλλαγής: Μόνο συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων
Από την πλευρά της ΔΗΣΥ διατυπώνονται ενστάσεις για σαλαμοποίηση της λύσης του Σκοπιανού Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά ανέφερε στην πρόσφατη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό «την ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας».
Ας σημειωθεί ωστόσο ότι η επικεφαλής της ΔΗΣΥ δεν έκανε λόγο για αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων, πράγμα που ζητάει μετ’ επιτάσεως η ΝΔ.

Συμβούλιο αρχηγών ζητά το ΠΑΣΟΚ -Επικρίνουν τον Μητσοτάκη που αρνείται
Στη Χ. Τρικούπη, επικρίνουν σφόδρα επίσης τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη για το γεγονός ότι δεν δέχεται να συμμετάσχει σε Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για ένα μείζον εθνικό θέμα.
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, με ανάρτησή του στα social media ζητά σύγκληση Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών: «Με αφορμή την επίσκεψη του κ. Νιμιτς και τις ανακοινώσεις για προτάσεις Κοτζιά, αναδεικνύεται η ανάγκη αποδοχής της πρότασης της Φώφης Γεννηματά, για άμεση σύγκληση συμβούλιου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» έγραψε.
Στελέχη του Κινήματος Αλλαγής που κλήθηκαν να σχολιάσουν το ενδεχόμενο κάποιοι βουλευτές από ΔΗ.ΣΥ και Ποτάμι να υπερψηφίσουν μια λύση σύνθετης ονομασίας για το Σκοπιανό, απαντούσαν με νόημα: «Θα ζήσουμε και με αυτό» ενώ ορισμένοι σχολίαζαν δηκτικά πως ο Τσίπρας «είπε στον νέο του φίλο, τον Σταύρο, ότι διαθέτει πλειοψηφία 151».
Επιπλέον δεν αποκλείουν – εφόσον η λύση είναι «καλή» – να υπάρξουν και βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι να δώσουν θετική ψήφο.
Την ίδια ώρα, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου της Φώφης Γεννηματά Μανώλης Οθωνας, έκανε την εξής ανάρτηση: «Η Προοδευτική Παράταξη λειτουργεί ως ΡΥΜΟΥΛΚΟ για διαμόρφωση Εθνικής Γραμμής. Ως ναυαγοσωστικό δεν προσφέρεται…». Ενα σχόλιο πολλαπλών αποδεκτών προφανώς, με το οποίο θέλησε να κλείσει τα σενάρια για ενδεχόμενο συμμετοχής του Κινήματος Αλλαγής στην κυβέρνηση, σε περίπτωση που αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ.

Η ΝΔ αντιτίθεται σε λύση σε δόσεις
Την άποψη ότι η κυβέρνηση έχει τους 151 φέρεται να μετέφερε κατά πληροφορίες και ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμις, στην Πειραιώς. Μάλιστα φέρεται να είπε στον τομεάρχη εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο ότι ο Αλέξης Τσίπρας, «με διαβεβαιώνει πως διαθέτει την κυβερνητική πλειοψηφία». Επίσης, ο Μάθιου Νίμιτς εξέφρασε στον κ. Κουμουτσάκο την άποψη ότι η λύση στο ονοματολογικό της πΓΔΜ δεν θα γίνει μία και έξω.
Εκτίμησε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι θα γίνει σταδιακά, γεγονός που προκάλεσε την επιφύλαξη του κ. Κουμουτσάκου. Οσον αφορά τα ονόματα, ο κ. Νίμιτς φάνηκε να εκτιμά ότι η λύση εφόσον βρεθεί, θα είναι πιο πιθανό να είναι γύρω από τα ονόματα Βόρεια, Ανω και Νέα Μακεδονία.

Η δήλωση Κουμουτσάκου μετά την συνάντηση με τον κ. Νίμιτς:
«Η ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Νίμιτς, δυστυχώς, δεν αμβλύνει τις ανησυχίες μας. Γι αυτό και κρίνουμε σκόπιμο να επαναλάβουμε την ξεκάθαρη θέση της Νέας Δημοκρατίας. Η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη και να προβλέπει:
  • Πρώτον, την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα.
  • Δεύτερον, αποδεκτή από τους Έλληνες ονομασία.
  • Και τρίτον, την υιοθέτησή της για όλες τις χρήσεις και από όλους.
Είναι προφανές ότι μόνη εγγύηση για όλα αυτά είναι η αλλαγή του Σκοπιανού Συντάγματος».
Την στάση της ΝΔ υπέρ μιας λύσης-πακέτο στο Σκοπιανό υπερασπίστηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη, με ανάρτησή της:
«Εάν δε τα λύσουμε όλα πακέτο, πριν μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, αφήνοντας όλα τα υπόλοιπα να υλοποιηθούν στη συνέχεια, θα έχει χαθεί για την Ελλάδα το κεκτημένο του Βουκουρεστίου».

Πηγή