Στο χρονοντούλαπο της πολιτικής ιστορίας φαίνεται ότι µπαίνει οριστικά και αµετάκλητα το πολύπλευρο και παρατεταµένο «φλερτ» του Μεγάρου Μαξίµου προς την πλευρά του Κώστα Καραµανλή.

Η στάση του πρώην πρωθυπουργού έναντι των διεργασιών του τελευταίου διαστήµατος για το Σκοπιανό, η οποία επί της ουσίας ακυρώνει την κυβερνητική επιχειρηµατολογία περί διαπραγµάτευσης στη βάση της γραµµής του Βουκουρεστίου, έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισµό στους κόλπους του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.

Βλέπετε, άπαντες στο σύστηµα Τσίπρα αναζητούσαν ένα επικοινωνιακό πάτηµα για να προµοτάρουν τη θέση για σύνθετη ή διπλή ονοµασία και η περίπτωση Καραµανλή φάνταζε ως η πλέον ιδανική.

Ωστόσο η Παναγή Κυριακού άφηνε να διαρρέει όλες αυτές τις ηµέρες πως επουδενί η τότε κυβέρνηση είχε προτάξει σύνθετη ονοµασία, µε τον πρώην πρωθυπουργό να υπογραµµίζει µέσω παρεµβάσεών του την ανάγκη ταυτόχρονα µε το όνοµα να λυθούν και κοµβικά ζητήµατα, όπως αυτό της ταυτότητας των πολιτών της γειτονικής χώρας ή του συντάγµατος…

Κάπως έτσι, και προκειµένου να βγάλουν τους κυβερνώντες από τη δύσκολη θέση, ανέλαβαν δράση τα φίλα προσκείµενα στον ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ, τα οποία µε εµφανώς ειρωνική διάθεση έναντι του Κώστα Καραµανλή έκαναν λόγο για… παιχνίδι που έπαιζε τότε ο ίδιος, µε φόντο την προοπτική υιοθέτησης ενός σύνθετου ονόµατος. «Κώστας Καραµανλής: Νέα, Βόρεια, οποιαδήποτε Μακεδονία» ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος στο πρωτοσέλιδο της ∆ευτέρας της «Εφηµερίδας των Συντακτών», η οποία µεταξύ άλλων σηµείωνε ότι σε απόρρητο τηλεγράφηµα του τότε πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντ. Σπέκχαρντ, επισηµαινόταν ότι, ναι µεν ο πρώην πρωθυπουργός κρατούσε σκληρή γραµµή έναντι του ζητήµατος του ονόµατος, αλλά αποκλειστικά στη βάση της σύνθετης ή της διπλής ονοµασίας.

Μία ηµέρα νωρίτερα, το «Documento» του Κώστα Βαξεβάνη έβγαινε µε κεντρικό τίτλο: «Οι κρυφές Μακεδονίες Καραµανλή, Ντόρας και Σαµαρά», µε το ρεπορτάζ να κινείται σε ανάλογο µήκος κύµατος.

Ωστόσο, όπως είναι σε θέση να ξέρουν οι γνωρίζοντες τα σχετικά παρασκήνια, τα εν λόγω (και τόσα άλλα) δηµοσιεύµατα αποτελούν τη φυσιολογική εξέλιξη του κλίµατος που έχει διαµορφωθεί εδώ και µερικούς µήνες. Αφενός, η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να κρύψει την ανυπαρξία του κρατικού µηχανισµού στις καλοκαιρινές πυρκαγιές στην Αττική πίσω από τις συγκρίσεις µε τις αντίστοιχες καταστροφές της εποχής Καραµανλή, αφετέρου, η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού στο συνέδριο της Ν∆ ότι η «γαλάζια» παράταξη θα παίξει και πάλι ιστορικό ρόλο στο µέλλον της χώρας (σε µια προφανή επιδίωξη να βάλει οριστικό τέλος στα σενάρια περί ύπαρξης υπόγειου διαύλου µε το Μαξίµου), ήταν οι δύο βασικοί παράγοντες που επέτειναν τη δυσαρέσκεια της µιας πλευράς για την άλλη και προκάλεσαν το «ξεσπάθωµα» των κυβερνητικών εφηµερίδων.

Η συνέχεια θα έχει ακόµη µεγαλύτερο ενδιαφέρον…

Πηγή: Secret

Πηγή

Share.