Όλα τα δεδομένα για την οδό Πειραιώς είχαν τοποθετηθεί στο όλο πλάνο των ζυμώσεων για το ονοματολογικό των Σκοπίων, πριν τη μετάβαση Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου για το τετ α τετ του με τον πρωθυπουργό.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσήλθε στη συνάντηση εκ του θεσμικού του ρόλου. Και με το μήνυμα “είναι πολύ αργά για ενημέρωση” να δομεί την οπτική τόσο του ιδίου, όσο και της “γαλάζιας” παράταξης.

Στα τριάντα λεπτά της παρουσίας του στο κεντρικό στρατηγείο των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δε μπήκε σε συζήτηση ουσίας με τον κ. Τσίπρα. Πορεύτηκε, δε, στη γραμμή της παρέμβασής του από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής. Όταν και κατέστησε σαφές πως για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ζήτημα τελειώνει εδώ.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός επιχειρεί να πραγματοποιήσει ασκήσεις τέλειας ισορροπίας ανάμεσα στη… Σκύλλα των εσωτερικών αντιφάσεων της συγκυβέρνησης και στη… Χάρυβδη της αγχωτικής αναζήτησης σωσιβίων στα κόμματα της αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία διαμηνύει, σε όλους τους τόνους, πως το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται πλέον μόνο του στο στίβο της διαπραγμάτευσης. Η οδός Πειραιώς έκλεισε, δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη, ακόμα και την τελευταία χαραμάδα συναίνεσης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που για ακόμα μία φορά θέλησε να καταδείξει ότι αφουγκράζεται το συναίσθημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών (με το βλέμμα στο συλλαλητήριο της ερχόμενης Κυριακής στην Αθήνα) απομόνωσε πλήρως τους δύο εταίρους της κυβέρνησης.

Ανέδειξε το χάσμα που ανοίγει απειλητικά ανάμεσα στην Κουμουνδούρου και το κόμμα Καμμένου, το οποίο περπατάει σε βήμα δικό του. Επεσήμανε την… πολιτική αβελτηρία Τσίπρα να μη διαμορφώσει συνθήκες συνεννόησης και συναίνεσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εκτόξευσε βολές για παντελή απουσία ενημέρωσης. Κυρίως, τόνισε τη βαθύτατη ανησυχία του “γαλάζιου” στρατοπέδου για τον τρόπο, με τον οποίο εξελίσσεται η διαπραγμάτευση. Χτυπώντας…καμπανάκι κινδύνου.

“Η κυβέρνηση προβαίνει ήδη σε παραχωρήσεις χωρίς να λάβει συγκεκριμένα και μη αναστρέψιμα ανταλλάγματα για τη χώρα μας. Η πολύ σοβαρή παράλειψη του κ. Τσίπρα να θέσει ρητά και δημόσια το ζήτημα αλλαγής του Συντάγματος της γειτονικής χώρας ως αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, εξασθένησε την εθνική γραμμή. Ο κατακερματισμός της λύσης σε επιμέρους θέματα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός γιατί υπονομεύει ευθέως τα συμφέροντα της Ελλάδος”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για την οδό Πειραιώς, το πλαίσιο ήταν, είναι και θα παραμείνει στρατηγικά τοποθετημένο στην προμετωπίδα των δημόσιων παρεμβάσεων. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να διχάσει τους Έλληνες, για να ενώσει τους Σκοπιανούς.

Η ουσία του “γαλάζιου” λόγου έχει στο κέντρο της την πρόταση ότι η λύση στο ονοματολογικό των Σκοπίων όχι μόνο πρέπει να είναι συνολική, αλλά πρέπει να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία. Πλέον, το οικοδόμημα των κυρίων Τσίπρα-Καμμένου θα πορευτεί τη…μοναχική οδό που το ίδιο επέλεξε για ένα ζήτημα μείζονος εθνικής σημασίας.

Του Δημήτρη Γκάτσιου
capital.gr

Πηγή

Share.