[ccpw id="136103"]

Ευρύ εθνικό μέτωπο για την διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, προφανώς και δεν συγκροτήθηκε, δεδομένης της στάσης της Ν.Δ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά παρά τις διακηρύξεις του κ. Τσίπρα στον Προκόπη Παυλόπουλο ότι αυτός ήταν ο στόχος του, τέτοιες ελπίδες στο Μαξίμου, δεν έτρεφαν.

Στην πραγματικότητα, Τσίπρας και πρωθυπουργικό επιτελείο αυτό που επεδίωκαν εξαρχής ήταν να βρεθεί κατά τις επαφές του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, μια μινιμουμ έστω κοινή “γλώσσα” για την διαπραγμάτευση με την FYROM.

Αυτό, εν πολλοίς και grosso modo, επετεύχθη το Σάββατο, τουλάχιστον μεταξύ Κυβέρνησης, ΔΗΣΥ, Ποταμιού, ενώ το ΚΚΕ δια του κ. Κουτσούμπα, δεν έχει επ αυτού αντικυβερνητική ρητορική.

Ο καταρχήν στόχος του Μαξίμου, ήταν στο πεδίο αυτό, να εμφανιστεί η αξιωματική αντιπολίτευση και ο πρόεδρός της, “απομονωμένη” από το υπόλοιπο “προοδευτικό” μπλοκ, το οποίο, εάν και όταν επέλθει συμφωνία με τους γείτονες για λύση, να μπορεί να περάσει από τη Βουλή, με ευρεία πλειοψηφία.

Το “μπλοκ”

Παρά τη δριμεία κριτική που ασκεί η Φώφη Γεννηματά στον Αλέξη Τσίπρα για διαπραγμάτευση εν κρυπτώ , επί της ουσίας στο Μαξίμου εκτιμούν, πως εάν η δυναμική των διαβουλεύσεων με την ΠΓΔΜ, δώσει προοπτική λύσης, τότε ούτε η ΔΗΣΥ, ούτε ο Σταύρος Θεοδωράκης, θα καταψηφίσουν στη Βουλή τη συμφωνία με τα Σκόπια.

Αμφότεροι, απαρτίζουν το “Κίνημα Αλλαγής”, στο οποίο, εν προκειμένω, η Κυβέρνηση προσβλέπει για στήριξη δια της ψήφου τους στη Βουλή.

Και μπορεί ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, να εξετίμησε ότι λύση αυτή τη στιγμή στο Σκοπιανό, δεν πρόκειται να υπάρξει, αλλά ανησυχία στην Ηρώδου Αττικού για τη στάση του Περισσού, στο εν λόγω θέμα, δεν υπάρχει ιδιαίτερη.

Ο κ. Κουτσούμπας πάντως, έκανε και δεύτερη εκτίμηση ( ή να έδωσε την “πληροφορία”) πως ούτε ο Αλέξης Τσίπρας ξέρει τι στάση θα τηρήσει ο συγκυβερνήτης του Πάνος Καμμένος, εάν υπάρξει συμφωνία με την ΠΓΔΜ.

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα σε κάθε περίπτωση, ήταν σαφές: Θα επιδιωχθεί λύση στο χρονίζον θέμα με την ΠΓΔΜ, εδώ και τώρα.

“Καμπανάκι” για ΑΝΕΛ

Με το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, πολλοί από τον ΣΥΡΙΖΑ και επί μακρόν, είναι εξαιρετικά οχλημένοι.

Αυτό το Σαββατοκύριακο ωστόσο φούντωσε “πόλεμος” Κυβέρνησης με “σημαίνοντα” στελέχη των ΑΝΕΛ και ειδικώς με τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Καμμένο.

Οι επιθέσεις του Δ. Καμμένου στην Κυβέρνηση κορυφώθηκαν προχθές, με την αιχμή που άφησε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ εναντίον του Δημήτρη Παπαδημούλη για “χαφιεδισμό”, οδηγώντας την Κουμουνδούρου (η οποία προσπαθούσε ελέω ισορροπιών όλο το προηγούμενο διάστημα), να εκραγεί:

Έχει ξεπεράσει κάθε όριο, διαμήνυσε το κόμμα δια κύκλων του, “επικυρώνοντας” το βαρύ κλίμα μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Μια “κυβίστηση” νέα του κ. Καμμένου, αυτή τη φορά για το θέμα της ΠΓΔΜ, θα ήταν ασφαλώς ευχής έργον για το Μαξίμου, ωστόσο πληθαίνουν οι εκτιμήσεις, ότι στο ζήτημα αυτό τουλάχιστον ο ίδιος, θα είναι δύσκολο να την κάνει.

Καθόλου βέβαιο δεν είναι πάντως, ότι θα ακολουθήσουν την ίδια γραμμή και όλοι οι βουλευτές του.

Υπάρχουν πληροφορίες και σενάρια από καλά πληροφορημένες πηγές, ότι είναι πολύ πιθανό, μια απόφαση του Π. Καμμένου να καταψηφίσει τη συμφωνία με ΠΓΔΜ, οψέποτε έρθει, να οδηγήσει τους ΑΝΕΛ, σε “διάσπαση”.

Της Νίκης Ζορμπά
capital.gr

Πηγή