Λένε πως αν δεν έχει παίξει κάποιος ποδόσφαιρο ή δεν το παρακολουθεί με προσοχή, δεν μπορεί να κατανοήσει τους πολιτικούς ελιγμούς.


Δηλαδή, την ίδια την πολιτική.

Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν δύο ειδών taklin.

1. Το απλό, στο οποίο ο ποδοσφαιριστής μαρκάρει τον αντίπαλο του για να κερδίσει την κατοχή της μπάλας ή για να την απομακρύνει. Στο απλό taklin ο παίκτης δεν πέφτει κάτω.

2. Το taklin με γλίστρημα στην κατεύθυνση της μπάλας και μερικές φορές και στα πόδια του αντιπάλου.

Αυτά ήταν μέχρι σήμερα τα δύο ήδη taklin.

Αυτές τις ημέρες η ποδοσφαιρική θεωρία και η πράξη εμπλουτίστηκαν και με ένα τρίτο είδος taklin.

Το taklin Μητσοτάκη.

Ποιο είναι αυτό;

Ο αντίπαλος πάει να κάνει ντρίμπλα και ο δικός μας όχι μόνον τον ανακόπτει, αλλά του παίρνει και το τόπι και βγαίνει στην αντεπίθεση.

Αυτό ζήσαμε τις τελευταίες ημέρες.

Ο τρόπος που, ευθύς εξ αρχής, ο Α. Τσίπρας χειρίσθηκε το Σκοπιανό ζήτημα έδειχνε την στόχευση του. Να δημιουργήσει ρήγμα μέσα στην Νέα Δημοκρατία και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις δημιουργίας κόμματος στα δεξιά της.

Ηταν ηλίου φαεινότερον πως ουδόλως ενδιέφερε τον πρωθυπουργό η επίλυση ενός προβλήματος που «σερνόταν» για εικοσιέξι χρόνια.

Δεν το έλυσαν όλοι οι πρωθυπουργοί που πέρασαν, γιατί να το λύσει αυτός.

Ομως ήταν η μοναδική ευκαιρία να ανατρέψει τους, σε βάρος του, συσχετισμούς δυνάμεων μέσα στην κοινωνία και να αναδιατάξει το πολιτικό σκηνικό στην κορυφή, όπως ομολόγησε ο πρόεδρος της Βουλής.

Να χρησιμοπιήσει το Σκοπιανό για την ανέφελη παραμονή του στην εξουσία.

Τι έκανε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας;

Του πήρε το τόπι από τα πόδια.

Εκμεταλλεύθηκε την καθολική διαφωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων και ζήτησε, προ πάντων, να υπάρξει ενιαία κυβερνητική πρόταση.

Συγχρόνως—και αυτό είναι το κυριότερο—θωράκισε την ενότητα της παράταξης του. Από την συνεδρίαση των κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, το κόμμα βγήκε πιο ενωμένο από ποτέ.

Ολοι ερμήνευσαν με ρεαλισμό το αίτημα των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που συγκεντρώθηκαν στην Θεσσαλονίκη, και το πιο σημαντικό:

Δεν έπεσαν στην παγίδα που πήγε να στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκτίμησαν σωστά τις μεθοδεύσεις του και όχι μόνον τις απέφυγαν, αλλά η Νέα Δημοκρατία έχει περάσει στην αντεπίθεση.

Πώς;

Συσπειρώνοντας την βάση της. Οχυρώνοντας τον χώρο της από επίθεση από τα δεξιά της. Αναδεικνύοντας τον θεσμικό ρόλο του κόμματος.

Η συμμετοχή του Κ.Μητσοτάκη στην διαδικασία ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό, ήταν τυπική.

Πήγε -ως αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως εν αναμονή πρωθυπουργός—άκουσε και έφυγε. Και στην συνέχεια με τις γνωστές δηλώσεις του κατήγγειλε τον πρωθυπουργό πως διχάζει τον λαό.

Προφανώς, σε ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα δεν μπορούσε να λειτουργήσει εξωθεσμικά. Δεν έδωσε όμως και δικαίωμα στον πρωθυπουργό για οικειότητες και χαριεντισμούς που θα τους χρησιμοποιούσε η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα πλέον ο Αλέξης τρέχει πίσω από τον Κυριάκο για να του πάρει το τόπι.

Επειδή είναι αγύμναστος και ά-μπαλος, δύσκολο το βλέπω.

Του Σάκη Μουμτζή
liberal.gr

 

Πηγή

Share.