[ccpw id="136103"]

Αναδημοσίευση από: bankingnews.gr

Σπύρος Γκουτζάνης

Ο Α.Τσίπρας όμως προκρίνει το Νέα Μακεδονία, θεωρώντας ότι είναι πιο κοντά στο να αποκλείει τις αλυτρωτικές διεκδικήσεις….της FYROM

Να απομονώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να τον ταυτίσει με “ακροδεξιά και εθνικιστικά στοιχεία”, -όπως χαρακτηρίζουν εκείνους που πρωτοστατούν στην άρνηση της συνθετης ονομασίας στο Σκοπιανό-, επιχειρεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με την εσωτερική πολιτική διαχείριση του εθνικού ζητήματος.

Στο πλαίσιο αυτό σήμερα 27/1 θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις συναντήσεις που είχε με τον ομόλογό του των Σκοπίων ,στο περιθώριο του Νταβός και θα επιχειρήσει να τους δεσμεύσει σε μία “κοινή εθνική γραμμή” για την περαιτέρω διαπραγμάτευση.

Ο Α. Τσίπρας θα αναπτύξει και την δική του θέση, που περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία με χρονικό ή γεωγραφικό προσδιορισμό.

Στην συνάντηση με τον κ. Ζάεφ συζήτησε το “Νέα Μακεδονία” όπως και το “Βόρεια” και “Άνω Μακεδονία”.

Ο Α.Τσίπρας όμως προκρίνει το Νέα Μακεδονία, θεωρώντας ότι είναι πιο κοντά στο να αποκλείει τις αλυτρωτικές διεκδικήσεις.

Επίσης θα υπογραμμίσει ότι στην λύση που θα επιδιώξει θα υπάρχει δέσμευση των Σκοπίων και εγγυήσεις επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου που θα ακυρώνουν τον μέχρι τώρα αλυτρωτισμό των Σκοπίων.

Στην χθεσινή 26/1 συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προέκρινε τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες είχε συνομιλήσει για τη νομική διάσταση του θέματος με τον κ. Παυλόπουλο, πριν αναχωρήσει για το Νταβός.

Όπως έλεγαν συνομιλητές των δύο “ο κ. Παυλόπουλος του έκανε ταχύρυθμα μαθήματα περί διεθνούς δικαίου και διεθνών συνθηκών”.

Ίσως γι αυτό χθες φάνηκαν να κινούνται στην ίδια γραμμή.

Οι πολιτικές εξελίξεις

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι το σκοπιανό τέμνει οριζόντια το πολιτικό σύστημα και στην εξέλιξή του, τους προσεχείς μήνες θα προκαλέσει αναδιάταξη των πολιτικών συσχετισμών.

Στην δύσκολη συνάρτηση βάζουν και την σχέση τους με τον κυβερνητικό εταίρο, Πάνο Καμμένο.

Γι αυτό και ο πρωθυπουργός μετά την επιστροφή του από το Νταβός, ξεκίνησε τις πρωτοβουλίες του με συνάντηση με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Είναι δε ενδεικτικό της δυσκολίας ότι η συνάντηση έγινε εν κρυπτώ, χωρίς να έχει ανακοινωθεί και χωρίς να υπάρξουν δηλώσεις ή διαρροές αργότερα από καμία πλευρά.

Κομματικές πηγές λένε ότι ο κ. Καμμένος θα αναζητήσει τρόπο ώστε να μην κινδυνεύσει η κυβέρνηση.

Με τις δηλώσεις του κατά την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας θέλησε να εμφανιστεί ως εκφραστής της πολιτικής μετριοπάθειας και της συναίνεσης στα εξωτερικά θέματα, ενώ εμφάνισε την προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος, σαν συνέχεια της πολιτικής της κυβέρνησης Καραμανλή, όπως κωδικοποιήθηκε στο Βουκουρέστι.

Το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι είναι αρκετά πιθανό να προκύψει μία συμφωνία επί της αρχής με την Δημοκρατική Συμπαράταξη, παρά την κριτική της Φώφης Γεννηματά.

Ακολούθως ότι το θέμα θα απομακρύνει τη ΝΔ από την Κεντροαριστερά.

Από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν έχουν προσδοκίες καθώς ήδη ο πρόεδρος της ΝΔ, ξεκαθάρισε ότι θα πάει μόνο για να πει την δική του θέση, αφού ο χρόνος για ενημέρωση παρήλθε, ότι στο εσωτερικό της χώρας δεν υπάρχουν οι συνθήκες και ότι θα πρέπει η λύση να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία.

Η ΝΔ είναι επίσης σε δύσκολη θέση και αυτό φάνηκε χθες 26/1 το πρωί μετά την κοινοποίηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα καλέσει τους αρχηγούς για ενημέρωση.

Η πρώτη αντίδραση της Πειραιώς ήταν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα πάει αφού άλλωστε είχε προγραμματίσει ταξείδι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μέσα σε 10 λεπτά όμως η θέση άλλαξε και διέρρευσε ότι “παρότι δεν υπάρχει περιθώριο, για θεσμικούς λόγους τελικά θα πάει στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα”.

Χθες πάντως ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε πίεση και από τον αμερικανό πρέσβη στην συνάντηση που είχαν.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι δεν είναι βέβαιο αλλά υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να υποχωρήσει και η νέα ηγεσία των Σκοπίων από τις αλυτρωτικές θέσεις και να προκύψει συμβιβαστική λύση. ΧΡειάζεται γι αυτό μία μεταβολή της πλειοψηφίας με 11 βουλευτές.

Εν τω μεταξύ και μόνο με την προθυμία που έχει επιδείξει η κυβέρνηση παίρνει τα εύσημα των ΗΠΑ και των ευρωπαίων εταίρων.

Στο παρασκήνιο δε, επιχειρεί να εξαργυρώσει την θετική του στάση με ανταλλάγματα στο πεδίο της οικονομίας, που αποτελεί και την νούμερο ένα προτεραιότητα του Αλέξη Τσίπρα.

Γι αυτό άλλωστε και η συζήτηση με τον Πάνο Καμμένο ήταν για το Σκοπιανό σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στην οικονομία.

Το κυβερνητικό επιτελείο, εμφανίζεται ικανοποιημένο από την συνάντηση με την Λαγκάρντ και προσδοκά στήριξη στην διευθέτηση του χρέους που θα αυξήσει τις πιθανότητες καθαρής εξόδου στις αγορές τον προσεχή Αύγουστο.

Πηγή