Μετά από ένα συλλαλητήριο, μήτινγκ του Τσίπρα με τον Ζάεφ,

  • φημολογούμενες πιέσεις των Αμερικάνων και των Γερμανών, 
  • πύρινες κατηγορίες του Τζανακόπουλου στην ΝΔ γιατί δεν παίρνει θέση, 
  • διαρροές της αλβανικής κυβέρνησης και του Νίμιτς, 
  • δηλώσεις κάθε πονεμένου συριζαίου και 
  • προπονήσεις του Πάνου Καμμένου στις ασκήσεις εδάφους 

…το μόνο που έχουν μάθει οι έλληνες πολίτες είναι ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι πρόθυμη να αλλάξει την ονομασία του αεροδρομίου της. 

Not bad για μια αριστερή κυβέρνηση που υποτίθεται ότι δεν θα έκανε μυστική διπλωματία.

Ο Τσίπρας έχει συμφωνήσει σε μία ή περισσότερες προτάσεις για μετονομασία της ΠΓΔΜ.

Λόγω πιέσεων ή αδυναμιών στην διαπραγμάτευση οι ονομασίες που έχει συμφωνήσει μοιάζει να δυσαρεστούν το 68% των πολιτών που δήλωσαν ότι δεν θέλουν το όνομα Μακεδονία στο νέο όνομα της ΠΓΔΜ.

Και έχοντας πάγια πρακτική να ρίχνει τα βάρη της αποτυχίας στους άλλους ο Αλέξης Τσίπρας συνοδεία της μεγάλη χορωδίας του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πείσει ότι η αντιπολίτευση είναι υπεύθυνη για την αποτυχία.

Ο Δημητρης Παπαδημούλης με mail ανέβασε φωτογραφία της Εύας Καϊλή από το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Πιστεύοντας ότι παρουσιάζει την Καϊλή σαν ακροδεξιά και το ευρωκοινοβούλιο θα την κάνει ντα.

Ο Τζανακόπουλος επιτέθηκε στην ΝΔ και κυρίως στην λογική. Λέγοντας ότι ««Ο κ. Μητσοτάκης και η κα Σπυράκη έχουν πνιγεί στις αντιφάσεις της Νέας Δημοκρατίας… Έχει ο κ. Μητσοτάκης το σθένος να πει στον ελληνικό λαό ποια είναι πραγματικά η θέση της ΝΔ ή θα συνεχίσει να είναι όμηρος της ακροδεξιάς τάσης του κόμματός του, των κ.κ. Σαμαρά, Γεωργιάδη και Βορίδη». (Σαν ο Μητσοτάκης να έχει κάνει την διαπραγμάτευση και ο Πάνος Καμμένος με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάζεται να είναι η μετενσάρκωση του Τσε.)

Ο Γιώργος Κυρίτσης είπε χθες στο Θέμα «η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με συλλαλητήρια». Ο ίδιος Κυρίτσης που στις 29 Δεκεμβρίου έλεγε στον Σκάι «Κακώς έχει ανακηρυχθεί σε εθνικό θέμα η ονομασία της ΠΓΔΜ».

Ο Νίκος Κοτζιάς είπε «Κόμματα που κυβέρνησαν οφείλουν να πουν τι πραγματικά υποστήριζαν στις διαπραγματεύσεις που έκαναν τότε για το όνομα και γιατί εμφανίζουν τώρα άλλες θέσεις». (Σαν η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ να είναι τα κόμματα που έκαναν την σημερινή διαπραγμάτευση και θα φέρνουν το όνομα της ΠΓΔΜ στην Βουλή. Ή σαν οι θέσεις πριν από 10 και 25 χρόνια να δεσμεύουν τα κόμματα αιώνια. Στον ΣΥΡΙΖΑ που οι προεκλογικές του υποσχέσεις πριν από 3 χρόνια είναι σήμερα «περσινά ξινά σταφύλια».)

Την ίδια ώρα ο Τσίπρας προσπαθούσε να καλύψει την αλήθεια με πολλά λόγια «Στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας, που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο, ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον».

Τα πάντα όλα εκτός του ονόματος της ΠΓΔΜ.

Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε μπροστά στο αποτέλεσμα μιας κακής διαπραγμάτευσης. 

Με τον διαπραγματευτή να είναι πρόθυμος να μιλήσει για καλές γειτονίες, ανοικτά παράθυρα και προκλήσεις του μέλλοντος εκτός από την «ταμπακέρα». Ποιο ή ποια θα είναι τα ονόματα που συμφώνησε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει για την ΠΓΔΜ.

Το Ποτάμι ή το ΠΑΣΟΚ μπορούν 

  • να βγάλουν τον ΣΥΡΙΖΑ από την δύσκολη θέση και 
  • να δώσουν ένεση ζωής στους ΑΝΕΛ δηλώνοντας ότι θα στηρίξουν μια ονομασία που ακόμα δεν έχουν μάθει.

Η ΝΔ όμως, για τον ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα της άκρας δεξιάς επειδή βουλευτές βρέθηκαν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης δεν πρόκειται να δώσει λευκή επιταγή.

Στα βαφτίσια πρώτα θα ακουστεί το νέο όνομα της ΠΓΔΜ και μετά το απεταξάμην. Και το τελευταίο θα είναι κομμάτι δύσκολο.

Αντώνης Πανούτσος
capital.gr

Πηγή

Share.