Πραγματικά απίθανο και ευρηματικό το χθεσινό πρωτοσέλιδο του Ποντικιού. Δανείζομαι στον τίτλο την εμπνευσμένη ερώτηση της γοργόνας της λαϊκής μυθοπλασίας, όπως την αποτύπωσε η εφημερίδα. Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος με 400 ευρώ;


Σε αυτή την κορυφαία ατάκα του Ποντικιού εμπεριέχεται όλη η ουσία της σημερινής κατάστασης της ελληνικής κοινωνίας. Μίας κοινωνίας που ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της καλείται να ζήσει με ψίχουλα. 

 
Όχι δεν θα συμφωνήσω με κανέναν εγχώριο τεχνοκράτη, με κανέναν ξένο γραφειοκράτη, που προσπαθεί να μας πείσει ότι πρέπει να ζούμε σε διαρκές καθεστώς ανέχειας. Γιατί είμαστε όλοι ένοχοι – γιατί μαζί τα φάγαμε κατά Πάγκαλο- για τη χρεοκοπία της χώρας. Και γι’ αυτό θα πρέπει να καιγόμαστε αιωνίως στις φωτιές της προτεσταντικής τιμωρητικής γερμανικής κόλασης. Ρε άντε από δω. 
 
Να με συμπαθάτε, αλλά δεν είμαστε υποχρεωμένοι να μας αρέσει από πάνω ο βιασμός! Όπως παριστάνουν ορισμένοι…

Και με εκείνους που υποστηρίζουν ότι οι συντάξεις των 600 ευρώ είναι υψηλές και το ετήσιο εισόδημα των 8-10 χιλιάδων ευρώ ικανό να συντηρήσει μία ολόκληρη οικογένεια. Και με τους κυβερνητικούς λειτουργούς που θεωρούν ιδεοληπτικά και συμφεροντολογικά ότι η ισοπέδωση της κοινωνίας συνιστά επίτευξη ισότητας. Ας απαντήσουν λοιπόν όλοι όσοι ενδιαφέρονται να διαφεντέψουν τις μοίρες μας. Μπορείτε εσείς να ζήσετε με 400 ευρώ; Προφανώς και δεν υπάρχει απάντηση σε αυτό. Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η σιωπή στο ερώτημα, είναι η σιωπή στις ιδέες. Στο πώς θα ξεφύγουμε από το τέλμα…

Στα πολιτικά κόμματα επικρατεί αυτή την περίοδο έντονη ανησυχία για την επίδραση που θα έχει το Σκοπιανό στην πολιτική και εν τέλει εκλογική επιρροή τους. Και χάνουν πάλι την ουσία. Το ανάθεμα της κοινωνίας δεν έχει ως πρώτη αιτία το Σκοπιανό. 

 
Πρώτη και κυρίαρχη αιτία είναι η άδεια τσέπη. Η καταραμένη φτώχεια. Η εξαθλίωση. Η διάψευση προσδοκιών και η κοροϊδία. Η έλλειψη οράματος. Το εθνικό ζήτημα είναι προφανώς ιδιαίτερα σοβαρό. Αλίμονο… 
 
Οι τριγμοί ωστόσο που δύναται να προκαλέσει στο πολιτικό σύστημα θα ήταν εντελώς διαφορετικού μεγέθους, αν δεν υπήρχε η βασική αιτία του κακού στην ελληνική κοινωνία.

Πώς να το κάνουμε. άλλο το “ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;” και άλλο το “ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος με 400 ευρώ;”. 

 
Η σημερινή κυβέρνηση δεν θα κριθεί στο Σκοπιανό. Και το γνωρίζει. Άλλες πλευρές θα έπρεπε να έχουν πολύ μεγαλύτερες ανησυχίες γι’ αυτό. Και αυτό το γνωρίζει επίσης. 
Όμως αυτό δεν της δίνει το δικαίωμα να σπεκουλάρει με το εθνικό θέμα για να αποπροσανατολίσει. Γιατί πολύ φοβάμαι ότι αυτό κάνει.
 
Τέλος πάντων, ας ελπίσουμε ότι από το… νταραβέρι με τους Σκοπιανούς δεν θα καταλήξει στο να θεωρούνται πολλά και τα 400 ευρώ. Να μην τους μπουν τίποτε ιδέες… παραδειγματιζόμενοι από τους γείτονες…

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
capital.gr

 

Πηγή

Share.