[ccpw id="136103"]
Kaz – pixabay

Αναδημοσίευση από: toxrima.gr

του Λουκά Γεωργιάδη

Σήμερα συμπληρώνονται 3 χρόνια από τον ερχομό στην εξουσία ενός κόμματος που αυτοπροσδιοριζόταν ως αριστερό. Ήρθε για να αλλάξει τη μοίρα του τόπου και μάλλον φαίνεται να το… καταφέρνει δια της δημιουργικής καταστροφής! Κάποιοι θα πουν ότι ο πραγματικός ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που προέκυψε από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, δηλαδή πριν από 2 χρόνια και 4 μήνες. Είναι σαφές ότι το κόστος που προκάλεσε προέρχεται από το πρώτο οκτάμηνο διακυβέρνησης με την τότε σύνθεση στην κοινοβουλευτική του ομάδα, δηλαδή τη μετέπειτα Λαϊκή Ενότητα. Η δεύτερη θητεία ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, απλά ήρθε να βάλει την ταφόπλακα στο αριστερό αφήγημα…

Με διάφορες… ουσίες η κυβέρνηση προσπαθεί να ναρκώσει ακόμη και σήμερα όσους ακόμη από τους πολίτες ή πιστούς ψηφοφόρους της βρίσκονται σε κατάσταση… ήπιας αποχαύνωσης. Η… απόπειρα διαμόρφωσης κλίματος «καθαρής εξόδου» στις αγορές ή… απαλλαγής από τα μνημόνια είναι μια απέλπιδα προσπάθεια να καλύψει τις βαρύτατες ευθύνες για το τεράστιο άμεσο και έμμεσο κόστος των σχεδόν 210 δισ. ευρώ που προκάλεσε το 2015. Χωρίς να θέλουμε να γίνουμε κουραστικοί για ακόμη μία φορά, οφείλουμε να αναλύσουμε τη σχετική ζημιά: 86 δισ. δανεισμός από το πρόγραμμα διάσωσης, 35 δισ. που έφυγαν από το τραπεζικό σύστημα το α΄ εξάμηνο 2015, απώλεια 36 δισ. από τη χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών λόγω ανακεφαλαιοποίησης, 14,5 δισ. ευρώ πρόσθετα μέτρα, 15 δισ. ευρώ διαφυγόν ΑΕΠ (περίοδος 2015-2017), 11 δισ. που επιστρέψαμε στους δανειστές και θα χρησίμευαν ως προληπτική γραμμή πίστωσης και 10 δισ. κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων που διακρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες κεντρικές τράπεζες. Επίσης, είχαμε τα capital controls, την επιτροπεία τουλάχιστον έως το 2060 και το Υπερταμείο με τα περιουσιακά στοιχεία του Κράτους που περνούν στον έλεγχο των δανειστών για 99 χρόνια! Αναμφίβολα μέσα σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία θα περιληφθούν και τα χιλιάδες ακίνητα που θα προκύψουν από τις κατασχέσεις αλλά και την οριστική απώλεια αν δεν δηλωθούν στο Κτηματολόγιο!

Πριν από 3 χρόνια, ο κ. Βαρουφάκης διαπραγματευόταν για να αλλάξει την Ευρώπη πείθοντας Τσίπρα και Καμμένο ότι «τους έχουμε τους κουτόφραγκους». Αν κάποιοι βιαστούν να καταδικάσουν τον κ. Βαρουφάκη, καλό είναι να λάβουν υπόψιν τους ότι είχαν προηγηθεί από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους οι διακηρύξεις περί κατάργησης των μνημονίων, επιστροφής των συντάξεων στα επίπεδα προ μνημονίου, κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, αύξησης του αφορολόγητου ορίου κλπ. Συνεπώς, μάλλον ο κ. Βαρουφάκης είναι ο τελευταίος που φταίει για την εθνική συμφορά που προκλήθηκε το 2015. Και μόνο η ομιλία Χουλιαράκη στο London School of Economics την περασμένη εβδομάδα θα αρκούσε έτσι ώστε σε άλλη χώρα κάποιοι να έκαναν… χαρακίρι. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μίλησε για την ανάγκη των μνημονίων ώστε να μη χρεοκοπήσει η χώρα κάνοντας παράλληλα συστάσεις για να μην υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός από τη σημερινή κυβέρνηση! Απίστευτα πράγματα. Ή, μάλλον, προβλέψιμα όταν κάποια στιγμή είσαι αναγκασμένος να δεις κατάματα την πραγματικότητα.

Οι εταίροι μας βλέποντας ότι ο… ενθουσιασμός έχει παρασύρει αρκετούς στη χώρα μας μέσω της Γενικής Διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και του πρόεδρου του Euroworking Group Τόμας Βίζερ μας… προειδοποιούν ότι έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε στο θέμα των περικοπών, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει «καθαρή έξοδος» από τη στιγμή που δεν έχουμε εξοφλήσει το 75% των δανείων που έχεις λάβει από τις χώρες της Ευρωζώνης. Το Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας και οι δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών για το τι πρόκειται να γίνει προσεχώς. Όλα θα τηρηθούν μέχρι κεραίας σε σημείο μάλιστα απόλυτου εξευτελισμού της ελληνικής κυβέρνησης. Πλειστηριασμοί, ιδιωτικοποιήσεις, μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου ορίου, μειώσεις παροχών υγείας και πολλά ακόμη. Είναι γεγονός ότι η πραγματικότητα… συνωμοτεί κατά της σημερινής κυβέρνησης η οποία βλέπει παντού σενάρια υπονόμευσης με την καταγγελία των οποίων προσδοκά να κρατάει σε ύπνωση όσους περισσότερους γίνεται. Αλλά δυστυχώς, η πραγματικότητα δεν συγχωρεί και δεν αφήνει περιθώρια για… συριζανελιές!

Ένα είναι σίγουρο: ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για… καθαρή έξοδο της σημερινής συγκυβέρνησης από την εξουσία. Οι ξένοι συνειδητοποιώντας το δικό τους έγκλημα που δεν ήταν άλλο από το να επιτρέψουν στην ελληνική κυβέρνηση να διαπράξει το έγκλημα της υπερφορολόγησης, φαίνεται ότι έχουν καταλάβει τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα. Η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με το… γλυκαντικό της εξουσίας έπεσε στην αντιμνημονιακή παγίδα που υποτίθεται ότι πήγε να στήσει στους… άλλους. Έχουν εκτεθεί ανεπενόρθωτα σε επίπεδο αξιοπιστίας τόσο στα μάτια των ξένων όσο και στους Έλληνες πολίτες για τους οποίους επεφύλαξαν έναν πραγματικό Αρμαγγεδώνα αφού πρώτα υποσχέθηκαν απαλλαγή από… τον εφιάλτη των «Σαμαροβενιζέλων» και το «e-mail Χαρδούβελη».

Οι εταίροι μας έχουν συνειδητοποιήσει ότι μέχρι στιγμής η δουλειά έχει γίνει με τους χρήσιμους… πρόθυμους της αντιμνημονιακής υστερίας. Επί της ουσίας η αποκαθήλωση της αντιμνημονιακής απάτης τους, ενισχύει και τα δικά τους εσωτερικά ακροατήρια. Θα έχουν να λένε στους πολίτες των χωρών τους το πώς έπεισαν μια παρέα αριστεροαδέξιων και λαϊκιστών τυχοδιωκτών να υπογράφει ο,τιδήποτε είναι γραμμένο ακόμη και στα… πλακάκια! Οι εταίροι έχοντας συνειδητοποιήσει τα δικά τους λάθη στην αποδοχή εγκληματικών κυβερνητικών αποφάσεων που γονατίζουν την επιχειρηματικότητα και την οικονομία, αναμένεται να προχωρήσουν μέσα στο προσεχές διάστημα σε ένα πιο εξαντλητικό pressing. Η κατάσταση συναγερμού στην οποία έθεσε το Eurogroup τους πάντες σχετικά με τους πλειστηριασμούς και τις αποκρατικοποιήσεις, μάλλον τα λέει όλα. Επιπλέον, ζητούν την αποστολή των σημειωμάτων προς τους συνταξιούχους οι περισσότεροι εκ των οποίων θα δουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να μειώνονται λόγω κατάργησης της προσωπικής διαφοράς. Και το… κερασάκι στην τούρτα θα είναι η μείωση του αφορολόγητου ορίου (ίσως και από το 2019) που θα οδηγήσει σε μείωση κατά 50 ευρώ των μηνιαίων αποδοχών ενός που αμείβεται με 700 ευρώ μηνιαίως.

Οι εταίροι-δανειστές είναι προφανές ότι πέτυχαν τον σκοπό τους να «δέσουν» την Ελλάδα δημοσιονομικά για τουλάχιστον 40 χρόνια και περιουσιακά για 99 χρόνια! Αυτό που θέλουν όμως τώρα για να μην τιναχτεί στον αέρα το πρόγραμμα, είναι η εφαρμογή και η μέγιστη αποτελεσματικότητα. Γνωρίζουν ότι με τους σημερινούς «παίκτες» το ματς είναι χαμένο από τα… αποδυτήρια. Όσο θα φτάνουμε στο πλήρωμα του χρόνου και την επιβεβαίωση των… προφητειών του πρόσφατου παρελθόντος μόνο μια φράση θα μένει στα χείλη όλων: μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη (αριστερή) κουβέντα μη λες…

Πηγή