Μόνο στο τέλος Ιουνίου θα ξέρουμε από που βγαίνουμε οικονομικά και που μπαίνουμε, για μια δεκαετία. Τα “πακέτα” δεν ανοίχθηκαν ακόμη. Υπομονή.

Να μια πρώτη γεύση. 

 
Είναι γνωστό πως το κράτος μπαταχτσής δεν εξοφλεί τις επιχειρήσεις – προμηθευτές του και δεν επιστρέφει (στην ώρα του) τον ΦΠΑ στους εξαγωγείς. Με το “κόλπο” αυτό εξασφαλίζει και τα πλεονάσματα του μνημονίου.

Τα φέσια (πηγαινοέρχονται μέσα στην κρίση) έχουν φθάσει τα 7 δισ. ευρώ (κάποιοι “πονηροί” τα βρίσκουν λιγότερα) αλλά πάνε να ξεφύγουν συντομότατα.

Η δόση δανεικών του Φεβρουαρίου θα φέρει στον κορβανά 6,7 δισ. ευρώ για να πληρωθούν φέσια του κράτους.

Ξέρετε πόσα θα πάνε στους επιχειρηματίες – προμηθευτές και εξαγωγείς. Με το ζόρι κάτι περισσότερο από 1 δισ. ευρώ (σύμφωνα και με όσα συζήτησαν και στο χθεσινό Εurogroup).

Πάμε λίγο παρακάτω. Ψάξτε ή και ψειρίστε τις 600 σελίδες του πολυνομοσχεδίου. Δεν θα βρείτε έστω και ένα κλειδί να ξεκλειδώνει υποχρεώσεις επιχειρήσεων για κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. Αν βρείτε δώστε το στον εργάτη να το δείχνει όταν θα αναζητά το δίκιο του, όπως του έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση.

Θυμάστε, από τα χρόνια της “εργατικής κραιπάλης”, κάποιο (μουχλιασμένο σήμερα) θεσμό, κοινωνικών εταίρων για τα δίκια εργατών και εργοδοτών στις αμοιβές, στις υποχρεώσεις και στις πληρωμές. Που αν δεν τα έβρισκαν τα έστελναν στη Διαιτησία (κρατική) η οποία βόλευε πάντα τον εργαζόμενο, προς δόξα της ΓΣΕΕ και των άλλων εργατοπατέρων;

Σκαλίστε όσο θέλετε το πολυνομοσχέδιο των 600 σελίδων που έγινε ήδη αλυσίδα νόμων του κράτους και βρείτε (αν τα καταφέρετε) που δεν θα τα καταφέρετε, την κατάντια τόσο του θεσμού όσο και της Διαιτησίας.

Θα διαπιστώσετε και εσείς (όπως και αυτοί που έχουν κάνει τα προαπαιτούμενα φύλλο και φτερό) πως όλα αυτά είναι περασμένα μεγαλεία εποχών Τσάρου… όπως και άλλα ξεθωριασμένα αριστοκρατικά μεγαλεία της εργατικής μπουρζουαζίας…

Το αστείο είναι εδώ πως (πριν από κάποιες ημέρες) ο Αλέξης Τσίπρας απένειμε στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και το “παράσημο” του κοινωνικού εταίρου που μέχρι σήμερα κατείχε αποκλειστικά στην Αθήνα ο ΣΕΒ. Καλή κορνίζα… σύντροφοι.

Υπάρχει αντίλογος; Όποιος τον τολμήσει θα έχει την υποχρέωση να μας πει ποιες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις θα υπογραφούν μέσα στο 2018. Ποιος είναι σήμερα ο πραγματικός ρόλος των κοινωνικών εταίρων. Και πως θα λειτουργεί –αν λειτουργήσει– η Διαιτησία που θα αναλάβει το δίκιο του εργάτη, σε κάθε περίπτωση διαφωνίας.

Στις 30 ΔΕΚΟ τώρα. Αυτές του Υπερταμείου και στο βέτο των δανειστών για 99 χρόνια στην περίπτωση που ξεμείνουν στο κράτος επειδή ίσως δεν φανεί κάποιος να τις ψωνίσει όπως, για παράδειγμα, συμβαίνει με τη ΛΑΡΚΟ και με κάποια κομμάτια της ΔΕΗ. Μισθοί, επιδόματα, δικαιώματα και προοπτικές εργασίας, σε όσους παραμείνουν όπως και στις Διοικήσεις τους, θα ορίζονται από τις Βρυξέλλες, μέχρι το Υπερταμείο να λειτουργήσει πλήρως και να εγκατασταθεί κλιμάκιο ή εκπρόσωπος των δανειστών στα γραφεία του, ειδικά για τον σκοπό αυτό.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπαίνουν σε κονίστρα για κοσκίνισμα περισσότεροι από 100.000 κρατικοί υπάλληλοι (των ΔΕΚΟ) η πλειοψηφία των οποίων διορίσθηκε από τους Μαυρογιαλούρους της εκπληκτικής ταινίας που αποτύπωσε το χάλι της ελληνικής κρατικής μηχανής.

Και πάμε στους άλλους κρατικούς υπαλλήλους. Της κεντρικής μηχανής. 

 
Ψαχουλεύοντας το πολυνομοσχέδιο σε κάτι ειδικότητες επιστημόνων, μηχανικών, δικηγόρων, πολεοδόμων και άλλων, με ειδικά προνόμια (που έκαναν τη γκάφα και μπήκαν στο κράτος νομίζοντας πως θα αξιοποιήσουν καλύτερα το πτυχίο τους και ίσως και το μεταπτυχιακό τους) θα συναντήσουμε την ισοπέδωσή τους με το πόπολο… και τους μη πτυχιούχους. Πρόκειται για νέα κατάσταση πραγμάτων του τύπου αποφασίζουμε και διατάσσουμε.

Όλα αυτά τα “φρούτα” (της νέας εποχής στην Ελλάδα), που φέρνει η έξοδος από τα μνημόνια και την κρίση, τα “κόψαμε” από το δένδρο της “αχλάδας” του πολυνομοσχεδίου της τρίτης αξιολόγησης. 

 
Το “κλάδεμα” με το πολυνομοσχέδιο της τέταρτης αξιολόγησης, θα γίνει τον Ιούνιο. 
 
Από την πλευρά μας (χωρίς να διαφωνούμε -επί της ουσίας- για τους τομείς όπου το κακό είχε παραγίνει) απλά σκεφθήκαμε να προϊδεάσουμε, κάπως, τους μόνιμους αριστερούς πανηγυρτζήδες… και τους χορευτές τι έχει η ουρά… της “αχλάδας” του Αλέξη Τσίπρα πριν πιαστούν στα τσάμικα. Αυτό και τίποτε περισσότερο…

Του Γιώργου Κράλογλου
capital.gr

Πηγή

Share.