Την περασμένη εβδομάδα ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ κ. Χουλιαράκης έβαλε πολλά πράγματα στη θέση τους.

Σε μια εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών είπε πως μετά το τέλος του μνημονίου υπάρχει ο κίνδυνος να γυρίσουμε στις παλιές συνήθειες και ανέφερε πως έχει υποχρέωση η κυβέρνηση να μην αλλάξει πολιτική.

Ο κ. Χουλιαράκης επισήμανε ότι τα προγράμματα ήταν απαραίτητα αλλιώς η δημοσιονομική προσαρμογή θα ήταν πιο βίαιη, η χρεοκοπία σίγουρη και η έξοδος από το ευρώ βέβαιη.

Τα παραπάνω είναι όλα όσα υποστηρίζουμε από το 2010 επί καθημερινής βάσεως ευρισκόμενοι συχνά σε αντιπαράθεση με όσα εξέφραζε τα τελευταία χρόνια ο κ. Χουλιαράκης και το πλειοψηφούν στο δημοψήφισμα του 2015 αντιμνημονιακό μέτωπο του εθνολαϊκισμού.

Με απλά λόγια ο κ. Χουλιαράκης υποστηρίζει πως το 2015 μετά το δημοψήφισμα αν δεν είχαν κάνει με τη στήριξη της αντιπολίτευσης την “κωλοτούμπα” κατά την οποία οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχασαν τη μισή κοινοβουλευτική τους ομάδα η χώρα θα είχε αντιμετωπίσει ανθρωπιστική κρίση με ελλείψεις καυσίμων, τροφίμων και φαρμάκων, όπως ακριβώς εκτιμούσαμε πριν το δημοψήφισμα.

Τώρα η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα πανηγυρίζει πως είναι αυτή που ολοκληρώνει με επιτυχία αυτά που δεν πρόλαβαν, δεν μπορούσαν και δεν άφηνε η ίδια ως αντιπολίτευση από το “πεζοδρόμιο” να ολοκληρώσουν οι προηγούμενες των Σαμαρά-Βενιζέλου, Παπαδήμου και Παπανδρέου.

Όσα ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Χουλιαράκης καταδεικνύουν την ύπαρξη μιας πιο ψύχραιμης και ρεαλιστικής οπτικής γωνίας από αυτήν που εκπροσωπεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός και το ασκέρι των επί χρήμασι χειροκροτητών κάθε εξουσίας…

Παρά τη δημοσιονομική επιτυχία των πλεονασμάτων η Ελλάδα παραμένει αφιλόξενη για επενδύσεις και ανεπίδεκτη μεταρρυθμίσεων που μπορούν να μετατρέψουν το δημόσιο τομέα από μια μη ανταποδοτική “χωματερή” του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας που ορίζει το ύψος του πήχη και για τον ιδιωτικό τομέα.

Τα δημοσιονομικά έσοδα και οι συντάξεις τις οποίες εγγυάται το δημόσιο δεν είναι εξασφαλισμένα χωρίς να προσελκυστούν 100-150 δισ. επενδύσεις στα επόμενα 5-6 χρόνια. Με τα σημερινά δεδομένα αυτό μοιάζει αδύνατο.

Έχουν περάσει 8 συναπτά έτη από τη χρεοκοπία του 2010 και ακόμη οι περισσότεροι Έλληνες δεν έχουμε μια σαφή εικόνα για τα αίτια της χρεοκοπίας μας. 

 
Παρά την ψυχρολουσία που υπέστησαν οι παρατάξεις του λαϊκισμού μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το 2015, οι απαντήσεις που πρέπει να δοθούν δεν έχουν δοθεί και ενδεχομένως δεν έχουν διατυπωθεί ακόμη τα σωστά ερωτήματα…

Πολύ φοβάμαι πως οι προειδοποιήσεις του κ. Χουλιαράκη θυμίζουν εκείνες του κ. Αλογοσκούφη που τον οδήγησαν εκτός κυβέρνησης και την ανάθεση του ΥΠΟΙΚ στον κ. Παπαθανασίου…

Το πολιτικό προσωπικό και ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας συνεχίζει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του. Όπως και πριν το 2010 συνεχίζει να πιστεύει πως επειδή έβγαλαν δυο χρονιές πρωτογενές πλεόνασμα η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα απογείωσης.

Αφελώς πιστεύουν πως επειδή αντικατέστησαν τους βαρόνους της διαπλοκής με μαφιόζους έχουν εξασφαλίσει την πολιτική τους επιβίωση. Νομίζουν πως η Ελλάδα είναι κάπου μεταξύ Μογγολίας και Τατζικιστάν ή συνορεύει με τη Βενεζουέλα…

Στο μόνο πράγμα που ωφέλησε η κρίση χρεοκοπίας του 2010 είναι να αντιληφθούν όσοι μπορούν να αντιληφθούν πόσο εύκολα η Ελλάδα μπορεί να εκτροχιαστεί στον διχασμό και τον εμφύλιο.

Τούτο ενδεχομένως συμβαίνει γιατί είμαστε μια βαθιά διχασμένη κοινωνία στα μεγάλα γεωπολιτικά, πολιτισμικά ρεύματα στο σταυροδρόμι των οποίων βρισκόμαστε.

Το ένα τρίτο περίπου του πληθυσμού κοιτάει προς τη Δύση και τις ανοιχτές κοινωνίες και άλλο ένα τρίτο προς την απολυταρχική Ανατολή με σημείο αναφοράς το πρόσωπο κάποιου ψευτοσουλτάνου ή ψευτοτσάρου…

Καθώς δεν έχουν διορθωθεί τα αίτια που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία του 2010 και την κρίση του 2015 δεν μπορούμε να βεβαιώσουμε πως τα χειρότερα είναι πίσω. 

Η μικρή βελτίωση του κλίματος στην οικονομία οφείλεται κυρίως σε εξελίξεις στη διεθνή οικονομία που θυμίζουν πολύ την περίοδο πριν το διεθνές κραχ του 2008 και την ελληνική χρεοκοπία του 2010.

Κ.Στούπας
capital.gr

Πηγή

Share.