[ccpw id="136103"]

Η κυβέρνηση αυτή έχει ψηφίσει τόσους πολλούς ​μνημονιακούς νόμους και διατάξεις όσο καμιά άλλη. Ενδεικτικό αυτό που συνέβη με τον εφαρμοστικό νόμο-γίγα και την καταιγίδα των ατάκτως ερριμμένων διατάξεων για να κλείσει η 3η αξιολόγηση.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις εφαρμόζονται. Δεν σημαίνει ότι οι νόμοι και οι διατάξεις που συνδέθηκαν με το 3ο μνημόνιο και με αυτή την 3η αξιολόγηση υλοποιήθηκαν.

Δυστυχώς οι μεταρρυθμίσεις είτε χρονοκαθυστερούν είτε υλοποιούνται μερικώς και αναποτελεσματικά.

Και έτσι χάνονται τα οφέλη που θα μπορούσαν να αλλάξουν την ελληνική οικονομία και να διασφαλίσουν ότι έχει τεθεί σε τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας.

Χάνονται παρεμβάσεις που θα διασφάλιζαν έσοδα και περιστολή δαπανών και θα θωράκιζαν την αγορά και τους πολίτες από τα νέα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και έρχονται.

Το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι αυτό της μάχης κατά της φοροδιαφυγής.

Μετά από δεκάδες παρεμβάσεις, εξαγγελίες και πολλές λίστες το μόνο που κατάφερε η κυβέρνηση είναι την εισροή κάποιων εκατομμυρίων ευρώ ως έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο. Ο στόχος των δισεκατομμυρίων που θα γέμιζαν τα κρατικά ταμεία παραμένει άφαντος.

Αλλά και στο πεδίο των πλειστηριασμών η κυβέρνηση δίνει μάχη με το πολιτικό κόστος.

Όσο για τη διάταξη επέκτασης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στο Δημόσιο, κατάφερε να την περάσει από τη Βουλή για να εφαρμοσθεί όμως από τον Μάιο.

Τα παραδείγματα είναι πολλά ακόμη.

Από τις ιδιωτικοποιήσεις και το Ελληνικό έως τις νέες αντικειμενικές αξίες και την εφαρμογή των διατάξεων για την απλούστευση του επιχειρείν.

Ακόμη και για το σχέδιο Ανάπτυξης και το πλαίσιο δημιουργίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας που η ίδια η κυβέρνηση ζητά από τους δανειστές από το 2015, αλλά τελικά δεν το ανακοινώνει…

Με τη στάση της η κυβέρνηση δίνει λαβές. Δίνει το δικαίωμα στους δανειστές να ζητούν μετα-μνημονιακή υβριδική “επιτροπεία”. Γιατί δεν την εμπιστεύονται.

Γιατί δεν έχει αποδείξει η ίδια ότι μπορεί να εφαρμόσει όλα αυτά που πραγματικά θα συμβάλλουν για να βγει η χώρα από την κρίση.

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
capital.gr

Πηγή