[ccpw id="136103"]

17 Ιανουαρίου 2015. Ακριβώς 3 χρόνια πριν.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκφωνεί πανηγυρικό λόγο στο Αγρίνιο. 

Μία εβδομάδα μετά κερδίζει τις εκλογές συγκεντρώνοντας 36,34% έναντι 28,8% της ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά.

Βλέποντας κανείς την απομαγνητοφώνηση εκείνης της ομιλίας διαβάζει:

«Όλοι πια γνωρίζουν τι περιμένει τον ελληνικό λαό αν ο κ. Σαμαράς επανεκλεγεί.
Νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Κατάργηση των κατώτατων συντάξεων σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
Αυξήσεις του ΦΠΑ, αυξήσεις στα φάρμακα, στα τρόφιμα, στους λογαριασμούς ρεύματος, ύδρευσης, φυσικού αερίου, στον τουρισμό.
Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που από 1/1/2015 είναι ανεξέλεγκτοι.
Και ό,τι άλλο παράλογο ζητήσει η τρόικα, με διάφορα προσχήματα.
Ο κ. Σαμαράς ζητάει την ψήφο σας για να συνεχίσει τις περικοπές, τους πλειστηριασμούς και τα Μνημόνια
(…) Για παράδειγμα, οι ομαδικές απολύσεις. Όπου κυβέρνηση, γραφείο του πρωθυπουργού, τρόικα και ολιγαρχία, με κυνισμό συνωμοτούν σε βάρος εργαζομένων. Ομαδικές απολύσεις, με την κυβέρνηση Σαμαρά που λειτουργεί ως νομικός σύμβουλος των βιομηχάνων για να εγκριθούν και τυπικά
(…) Και αφού υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη και συνέθλιψε το βιοτικό επίπεδό της, τώρα, την τελευταία προεκλογική στιγμή, τη θυμήθηκε ξανά. Αλλά για να της πει τι, ακριβώς; Ότι δήθεν θα ελαφρύνει τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ; Πήρε άραγε την άδεια από την τρόικα που διαφωνεί; Και αν η τρόικα του πει όχι τι θα κάνει; Μονομερείς ενέργειες ; Εμείς θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ, γιατί θα καταργήσουμε και την τρόικα και το Μνημόνιο. Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός για να πράξουμε το σωστό και το λογικό
(…) Θα υποσχεθεί, μήπως, ο κ. Σαμαράς ελάφρυνση στον φόρο εισοδήματος; Ποια ελάφρυνση; Όταν έχει καταργήσει το αφορολόγητο όριο των €12000, που εμείς θα το επαναφέρουμε για όλους. Και σας λέει τόσα ψέματα «που ντράπηκαν και τα ίδια, μια και δεν ντρέπονταν τα στόματα που τα ‘λεγαν», όπως γράφει ο Μενέλαος Λουντέμης. Στις 25 Ιανουαρίου ο λαός, με την ψήφο του, κάνει τα Μνημόνια παρελθόν».

Ας ξαναδιαβάσουμε, λοιπόν, πρόταση πρόταση, 
τι περιέγραφε ότι θα έκανε μία κυβέρνηση ΝΔ και τι τελικά έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

1.«Όλοι πια γνωρίζουν τι περιμένει τον ελληνικό λαό αν ο κ. Σαμαράς επανεκλεγεί. Νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Κατάργηση του ΕΚΑΣ για στους χαμηλοσυνταξιούχους»

Με το τρίτο μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τον Αύγουστο του 2015 μειώθηκαν οριζόντια οι συντάξεις μέσω της αύξησης της εισφοράς υγείας σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Το καλοκαίρι του 2016 με τον επαναϋπολογισμό Κατρούγκαλου μειώθηκαν σε 250.000 συνταξιούχους μέχρι και 40% οι επικουρικές, όπως είχε παραδεχτεί σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ και ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος. Την ίδια χρόνια μειώθηκε το ΕΚΑΣ σε σχεδόν 160.000 χαμηλοσυνταξιούχους και κάθε χρόνο μειώνεται κι άλλο. Πλέον έχει φτάσει ανώτατο όριο 35 ευρώ, ενώ στο τρίτο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προβλέπεται η πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους το 2019. Ταυτόχρονα έγιναν μειώσεις έως και 65% στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων. Την ίδια χρονιά, το 2016, μειώθηκαν αλλά και επιβλήθηκαν αυστηρότερα κριτήρια στους συντάξεις χηρείας. Με τον νόμο Κατρούγκαλου επιβλήθηκε περικοπή κατά 60% σε συντάξεις όσων συνταξιούχων εργάζονται

2. «Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Κατάργηση των κατώτατων συντάξεων σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία»

Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξήθηκαν με το τρίτο μνημόνιο των ΣΥΡΖΑ- ΑΝΕΛ, το οποίο μάλιστα προβλέπει πλήρη κατάργηση των πρόωρων έως το 2022. Οι κατώτατες συντάξεις αρχικά μειώθηκαν με την εγκύκλιο Χαϊκάλη το καλοκαίρι του 2015, ενώ με τον νόμο Κατρούγκαλου αποτέλεσε οριστικά παρελθόν η κατώτατη 486 ευρώ που προέβλεπε το ΙΚΑ. Τον Μάιο η κυβέρνηση ψήφισε κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από 1.1.2019.

3. «Αυξήσεις του ΦΠΑ, αυξήσεις στα φάρμακα, στα τρόφιμα, στους λογαριασμούς ρεύματος, ύδρευσης, φυσικού αερίου, στον τουρισμό»

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρέλαβε ΦΠΑ 13% και τον εκτόξευσε στο 24% από 1 Ιουνίου 2016. Με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες καταργήθηκαν οι φοροαπαλλαγές από ιατροφαρμακευτικές δαπάνες. Όσον αφορά στον τουρισμό υπενθυμίζεται ότι αυξήθηκαν οι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, ενώ τον Μάιο του 2016 ψηφίστηκε και άρχισε να ισχύει από 1.1.2018 η επιβολή σε όλα τα ξενοδοχεία τέλους διαμονής, ο οποίος επιβαρύνει τον πελάτη.

4. «Πλειστηριασμοί στους πρώτης κατοικίας υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που από 1/1/2015 είναι ανεξέλεγκτοι. Και ό,τι άλλο παράλογο ζητήσει η τρόικα, με διάφορα προσχήματα»

Υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο θα γίνονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς το δημόσιο από την 1η Μαΐου 2018. Επίσης με ηλεκτρονικό τρόπο θα μπορούν να διενεργούνται και οι πλειστηριασμοί επί κινητών πραγμάτων για οφειλές προς το Δημόσιο. Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και Δικαιοσύνης στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε τη Δευτέρα.

5. «Για παράδειγμα, οι ομαδικές απολύσεις. Όπου κυβέρνηση, γραφείο του πρωθυπουργού, τρόικα και ολιγαρχία, με κυνισμό συνωμοτούν σε βάρος εργαζομένων. Ομαδικές απολύσεις, με την κυβέρνηση Σαμαρά που λειτουργεί ως νομικός σύμβουλος των βιομηχάνων για να εγκριθούν και τυπικά»

Στις σελίδες 27 και 28 του νέου μνημονίου αναφέρεται επί λέξει: «Οι αρχές θα διαβεβαιώσουν ότι δόθηκαν οι απαιτούμενες πληροφορίες από τον εργοδότη και ότι έλαβε χώρα η διαδικασία διαβούλευσης με τους εργαζόμενους, κάτι που θα επιτρέψει να τεθούν σε ισχύ οι ομαδικές απολύσεις πριν από την τυπική περίοδο των 3 μηνών. Σε αντίθετη περίπτωση, οι ομαδικές απολύσεις μπορούν να τεθούν σε ισχύ 3 μήνες μετά την κοινοποίηση». Δηλαδή, εάν υπάρξει συμφωνία εργοδότη εργαζομένων οι απολύσεις θα γίνονται και πριν το 3μηνο. Σε διαφορετική περίπτωση θα πραγματοποιούνται μετά την παρέλευση του 3μήνου. Η δυνατότητα βέτο του Υπουργού καταργήθηκε.

6. «Και αφού υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη και συνέθλιψε το βιοτικό επίπεδό της, τώρα, την τελευταία προεκλογική στιγμή, τη θυμήθηκε ξανά. Αλλά για να της πει τι, ακριβώς; Ότι δήθεν θα ελαφρύνει τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ; Πήρε άραγε την άδεια από την τρόικα που διαφωνεί; Και αν η τρόικα του πει όχι τι θα κάνει; Μονομερείς ενέργειες; Εμείς θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ, γιατί θα καταργήσουμε και την τρόικα και το Μνημόνιο»

Ο ΕΝΦΙΑ συνεχίζει να ισχύει, δεν μειώθηκε, αντίθετα επιβλήθηκε και συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ, ενώ οι δόσεις μειώθηκαν από 6 σε 5.

7. «Θα υποσχεθεί, μήπως, ο κ. Σαμαράς ελάφρυνση στον φόρο εισοδήματος; Ποια ελάφρυνση; Όταν έχει καταργήσει το αφορολόγητο όριο των €12000, που εμείς θα το επαναφέρουμε για όλους»

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρέλαβε το αφορολόγητο στις 9.545 ευρώ και τον Μάιο του 2016 το μείωσε στα 8.636 ευρώ. Τον Μάιο του 2017 ψήφισε ότι από 1.1.2020 το αφορολόγητο θα υποχωρήσει στα 5.681 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η ομιλία του κ. Τσίπρα κατέληγε ως εξής:

«Λέει τόσα ψέματα… “που ντράπηκαν και τα ίδια, μια και δεν ντρέπονταν τα στόματα που τα ‘λεγαν”, όπως γράφει ο Μενέλαος Λουντέμης. Στις 25 Ιανουαρίου ο λαός με την ψήφο του, κάνει τα Μνημόνια παρελθόν».

Κατερίνα Παναγοπούλου
athensvoice.gr

Πηγή