Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

Αναδημοσίευση από: mignatiou.com

Γράφει ο Σίμος Ρέκτης

«Μικρό σοφό» είχε χαρακτηρίσει ο πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις τον Αλέξη Τσίπρα λίγα λεπτά αφού ο Πρωθυπουργός τον είχε…καρατομήσει από την κυβέρνηση.

Δεν ξέρω αν ειναι σοφός, αλλά έξυπνος και τακτικιστής είναι. Και το απέδειξε χθες το βράδυ με μια κίνηση στην σκακιέρα που παίζονται οι εντυπώσεις για το Σκοπιανό.

Ο πρωθυπουργός είδε ότι ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τις προτάσεις του, οι οποίες είχαν γίνει γνωστές μέσα σε λίγες ώρες, έβαλε …«φωτιά στα τόπια». Τι έκανε λοιπόν;

Αμέσως μετά την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία έγινε μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης, ο πρωθυπουργός έσπευσε αργά το βράδυ να κάνει την πρώτη κίνηση:

  • Να ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.

Γιατί αυτή η πρεμούρα;
Η απάντηση ήρθε λίγα λεπτά μετά την συνάντηση…
Ο Αρχιεπίσκοπος βγήκε και έκανε έκανε ανακοινώσεις:

  • Όχι συλλαλητήρια
  • Όχι φωνές
  • Εθνική συναίνεση

Ο κύριος Τσίπρας πέτυχε το μέγιστο που μπορούσε. Την ανοχή της εκκλησίας σε ενα θέμα που την είχε απο την αρχή μεγάλο αντίπαλο.

Σαββατοκύριακο έρχεται, συλλαλητήρια ετοιμάζονται, και δεν θα ήταν ο,τι καλύτερο για την κυβέρνηση να άρχισουν οι αφορισμοί από τους άμβωνες, οι προσκλήσεις σε συγκεντρώσεις και οι κραυγές του τύπου «φωνή λαού, οργή Θεού».

Σε αυτό το βραδυνό ραντεβού ο Πρωθυπουργός είχε μεγάλη επιτυχία…

Πόσο μάλλον που ο επίσημος αγαπημένος της συγκυβέρνησης… κάνει νερά. Οι ΑΝΕΛ σκληραίνουν τη στάση τους. Δεν ανέχονται τον όρο «Μακεδονία» και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ζητά δημοψήφισμα που μεγαλώνει τον πονοκέφαλο της κυβέρνησης.

Ειναι χαρακτηριστική η αντίδραση του προέδρου της Βουλής που όταν ρωτήθηκε για δημοψήφισμα απάντησε «Όχι… Όχι… Όχι.», προκαλώντας συνειρμούς με το « Τορα Τορα Τορα» των καμικάζι πιλότων στο Περλ Χάρμπορ.

Ο κύριος Τσίπρας κέρδισε μια μάχη αλλά ο δρόμος είναι μακρύς ακόμα, και η έκβαση της παρτίδας αβέβαιη.

Πάντως απέδειξε ότι έχει ένα στόχο μπροστά του για τον οποίο έχει δεσμευθεί. Αυτό που πρέπει να καταφέρει είναι το «πώς». Και μέρα με τη μέρα αυτό αποκαλύπτεται.

Πηγή

Share.