Τα έξι σημεία που ορίζουν το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την εμπροσθοβαρή εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που στοχεύουν στην απελευθέρωση του αναπτυξιακού δυναμικού της ελληνικής οικονομίας, έφερε στο προσκήνιο ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην παρέμβασή του από το βήμα του του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέλυσε το τρίπτυχο-κλειδί για περισσότερες μεταρρυθμίσεις, λιγότερους φόρους και λιγότερες εισφορές, επισημαίνοντας πως οι “γαλάζιες” δράσεις αφορούν:

-Στη μείωση της φορολογίας.

-Στην απλοποίηση της αδειοδότησης επενδύσεων.

-Στη μείωση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις.

-Στην τόνωση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.

-Στην εξάλειψη
των εμποδίων για το υγιή ανταγωνισμό στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

-Στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.

“Οι προτεραιότητές μας είναι κοινές και η συναντίληψη αυτή κάνει τη συνεργασία μας πιο εύκολη.

Συμπυκνώνοντάς τα, όπως κι εσείς αναφέρετε, οι κοινοί στόχοι μας είναι:
επενδύσεις- ανάπτυξη-αλληλεγγύη και το μέσο είναι περισσότερες μεταρρυθμίσεις, λιγότεροι φόροι και εισφορές.
Το πρόγραμμά μας συμπίπτει στοχεύει στο κύριο ζητούμενο. Πώς δηλαδή θα δημιουργηθεί πλούτος και δουλειές.
Και αυτό θα γίνει με ατμομηχανή τον ιδιωτικό τομέα. Τους ανθρώπους της αγοράς, των επιχειρήσεων, τους επαγγελματίες, όλους όσοι δίνουν έναν καθημερινό αγώνα.
Δυστυχώς αγώνα επιβίωσης, αντί για αγώνα δημιουργίας”,

…σημείωσε, απευθυνόμενος στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΒΕΑ, ο κ. Μητσοτάκης.

Αναλύοντας την οικονομική στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως αυτή έρχεται και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία 5ετία, ώστε αυτές να φτάσουν στο 20% του Α.Ε.Π., καθώς και για αύξηση των εξαγωγών σε επίπεδο μεγαλύτερο του 40% του ΑΕΠ.
Με στόχο τη διαμόρφωση ετήσιων ρυθμών ανάπτυξης 4% του ΑΕΠ και τη δημιουργία τουλάχιστον 120 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας από τον ιδιωτικό τομέα κάθε χρόνο.
“Αυτές είναι οι δυνατότητες της οικονομίας μας, την οποία σήμερα ο κ. Τσίπρας κρατά καθηλωμένη στα όρια των δικών του δυνατοτήτων”,

…είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας που παρουσίασε βήμα προς βήμα τις “γαλάζιες προτάσεις”.

Η οδός Πειραιώς προτείνει:

1-Δραστική μείωση της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

2-“Δεσμευόμαστε για μείωση της φορολογίας σε όλες τις επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, από 29% σε 20% σε 2 χρόνια και μείωση της φορολογίας στα μερίσματα στο 5%”, επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

3-Στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, μέσα από το πρόγραμμα “Δεύτερη Ευκαιρία”, την απλοποίηση του πτωχευτικού κώδικα, τη μεταφορά φορολογικών ζημιών για περίοδο έως δέκα ετών και την αύξηση του ορίου για υποβολή Φ.Π.Α. στα 25.000 ευρώ.

4-Στήριξη με πόρους του ΕΣΠΑ. Με συγκεκριμένες ημερομηνίες προκηρύξεων κάθε χρόνο για να μπορεί ο κάθε επενδυτής να προγραμματίζει τις κινήσεις του και με δέσμευση τα αποτελέσματα των προκηρύξεων θα εκδίδονται σε τέσσερις μήνες, όπως έγινε το 2013, ώστε να μπει τέλος στις σημερινές καθυστερήσεις.

5-Απλούστερο και αυτοματοποιημένο σύστημα αδειοδότησης. Η αδειοδότηση θα γίνεται ηλεκτρονικά και αυθημερόν. Παράλληλα, θα υπάρχει δυνατότητα διεξαγωγής ελέγχων και από πιστοποιημένους φορείς, με τη ΝΔ να προτείνει να λειτουργούν τα επιχειρηματικά πάρκα ως ενδιάμεσοι φορείς έκδοσης άδειας εγκατάστασης και άδειας λειτουργίας.

6-Ριζική βελτίωση του χωροταξικού και πολεοδομικού πλαισίου για τις επενδύσεις και τις οικονομικές δραστηριότητες.

7-Χαμηλότερο ενεργειακό κόστος που θα στοχεύει στην πραγματική απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

8-Ενίσχυση εξωστρέφειας-εξαγωγών, με διεύρυνση του ωραρίου στα τελωνεία, ενοποίηση των επιμέρους δημοσίων δομών για την εξωστρέφεια σε ένα ενιαίο φορέα με διοικητική αυτονομία και ταχεία επιστροφή του Φ.Π.Α. στους εξαγωγείς.

9-Στήριξη της νέας και δυναμικής επιχειρηματικότητας με φορολογικά κίνητρα για τη χρηματοδοτική υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων (όπως φορολογική έκπτωση έως και 75% στο κεφάλαιο που επενδύεται και θέσπιση αφορολόγητου για τα κέρδη από πώληση μετοχών) παροχή κινήτρων για “επιχειρηματικούς αγγέλους” (business angels), ώστε να επενδύουν σε ελληνικές startups και υιοθέτηση των προτάσεων του διεθνούς κύρους οργανισμού ΥΟΖΜΑ για την ανάπτυξη της καινοτομίας (συνεργασία πανεπιστημίων-επιχειρήσεων, ενίσχυση θερμοκοιτίδων)

10-Ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης. Αυτό θα γίνει μέσα από την υιοθέτηση ενός ενοποιημένου συστήματος ψηφιακής ταυτοποίησης και ηλεκτρονικής υπογραφής, την έμφαση στα ανοιχτά δεδομένα, μέσα από τα οποία προάγεται η διαφάνεια και η λογοδοσία αλλά και δημιουργούνται νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, τις δράσεις για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης και την κατάρτιση και άμεση εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος μείωσης του χάσματος e-skills και απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων για όλους, και ιδιαίτερα για τους κοινωνικά αδύναμους.

Του Δημήτρη Γκάτσιου
capital.gr

Πηγή

Share.