Αναδημοσίευση από: liberal.gr

Ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα μυστήρια είναι η στάση των ΑΝΕΛ και του σημερινού αρχηγού του κόμματος, του Πάνου του Καμμένου. Θα ρίξει την κυβέρνηση ο Πάνος; Θα συμπεριληφθεί στις επόμενες εκλογές στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ; Θα κάνει κόμμα με τον Σαββίδη; Θα πάει μοναχός στο Άγιο Όρος; Μία ολόκληρη χώρα εξαρτάται από τους ΑΝΕΛ. Κι αυτό είναι το μόνο σίγουρο!
Όλοι σας ποντάρετε στην πιθανότητα ο Πάνος να κάνει μία ακόμη κωλοτούμπα και θα ξεχάσει όλα τα ηρωικά που έχει πει τις τελευταίες ημέρες. Άλλωστε, το έχει ξανακάνει, δεν θα είναι η πρώτη του φορά. Έχει κάνει τόσες πολλές κυβιστήσεις που αρχίσαμε να πιστεύουμε ότι την άδεια για τις «νυκτερινές εξόδους» του την έδινε ο ίδιος ο Αλέξης. Ότι δηλαδή ο Πάνος έκανε τα show του και έπαιρνε έτσι τις πολιτικές ανάσες που χρειαζότανε, όταν τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις έπεφταν σημαντικά. Κάθε φορά που χρειαζότανε να επισημάνει την διαφορετικότητά του με την Αριστερά του Τσίπρα, τονίζοντας τις σχέσεις του με την Εκκλησία, το στράτευμα και τα σώματα ασφαλείας, με οτιδήποτε θύμιζε «Δεξιά». Κι αν «ξέφευγε» λιγάκι τα μάζευε με μία διορθωτική δήλωση.
Είναι έτσι κι αυτή την φορά; Καταρχήν θα πρέπει να πούμε ότι οι ΑΝΕΛ δεν είναι ένα φαινόμενο που εκφράστηκε και για κάποιον λόγο θα εξαφανιστεί. Πριν από τους ΑΝΕΛ υπήρξε το ΛΑΟΣ και μετά θα υπάρξει κάτι άλλο. Στην Ελλάδα ο λαϊκισμός έχει βαθιές ρίζες για να πιστεύουμε ότι θα εξαφανιστεί με ευκολία. Ο Πάνος Καμμένος ως πολιτικός μπορεί αύριο το πρωί να έχει την τύχη του Γιώργου Καρατζαφέρη. Να μην τον θέλει ο κόσμος. Κάποιος άλλος θα εμφανιστεί τότε.
Αυτή την στιγμή οι ΑΝΕΛ βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος επειδή μπορεί να ρίξουν την κυβέρνηση. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάει σε εκλογές και τις χάσει, είναι αμφίβολο αν πολλοί από τους σημερινούς πρωταγωνιστές θα δουν άλλη φορά τα βουλευτικά έδρανα. Αυτό δεν ισχύει για τα στελέχη των ΑΝΕΛ. Μπορεί να μην είναι αυτό το σχήμα στις επόμενες εκλογές, να μην ονομάζονται ΑΝΕΛ. Να είναι ένα νέο κόμμα που θα γίνει με αφορμή το «Μακεδονικό». Ή ακόμη και να στελεχώσουν κάποιο άλλο κόμμα, ας πούμε κάποιου πιο αυθεντικού εκπροσώπου της Ρωσίας και της Ορθοδοξίας. Χαμένοι δεν θα πάνε! Μπορεί να μην ξαναδούν κυβέρνηση. Αλλά την Βουλή…
Αν ο Πάνος Καμμένος πιστέψει ότι η πολιτική του επιβίωση περνάει μέσα από κάποιου είδους ρήξη, τότε θα την κάνει. Πολλά μπορεί να πει κανείς για την στάση του, αλλά έχει πολιτικό αισθητήριο. Διαφορετικά δεν θα έκανε καριέρα στην πολιτική, θα πούλαγε αυτοκίνητα ή οτιδήποτε άλλο. Κι αν ο ίδιος ο κ. Καμμένος δεν θέλει για κάποιον λόγο να κάνει την υπέρβαση και επιλέξει να χάσει τα πάντα, ταυτισμένος με τον Αλέξη, το ερώτημα περνάει αυτόματα στα άλλα στελέχη των ΑΝΕΛ.
Θανάσης Μαυρίδης

Πηγή

Share.