[ccpw id="136103"]

Οι Θεσσαλονικείς στα social media αντιμετωπίζουν με καυστικό και απαξιωτικό χιούμορ το κυβερνητικό – τουριστικό – βίντεο για τον ένα χρόνο από την ίδρυση του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας ότι ως τουριστικό είναι προϊόν ερασιτεχνικής δημιουργίας κατώτερο προσδοκιών, και επ΄ουδενί θα ανέθεταν στον πρωθυπουργό την τουριστική προβολή της πόλης.


Ωστόσο μένουν άναυδοι, και το εκφράζουν στα social media, από την κοροϊδία της πρωθυπουργικής ανάρτησης στο twitter, η οποία ισχυρίζεται: «Ένα χρόνο από την ίδρυσή του, το γραφείο του πρωθυπουργού έφερε πιο κοντά την κεντρική εξουσία στη Θεσσαλονίκη. Αλλάξαμε την ατζέντα της πόλης, με έμφαση στις υποδομές και στοχευμένες παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών».

Αλλά αν αυτό είναι σαρκασμός της εφηβικής αφέλειας που διακατέχει το Μαξίμου (γιατί είναι αδύνατο σοβαρός άνθρωπος να πάρει στα σοβαρά το βίντεο και το tweet), μετατρέπεται σε πανελλήνιο θυμό η ειρωνεία Τσακαλώτου στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο. 

 
Ο ανελλήνιστος ως υπόσχεση της «ροζ» εξόδου από τα μνημόνια είπε «όπως λένε και στην Αμερική δεν έχετε δει τίποτα ακόμα» – οι Έλληνες πάντως το εκλαμβάνουμε ως απειλή!

Είχε προλάβει κατά την ομιλία του, αναφερόμενος στα πετσοκομμένα επιδόματα, να προτρέψει τους Έλληνες στην ευχάριστη αναπαραγωγική διαδικασία «να κάνουν και δεύτερο παιδί όσες οικογένειες έχουν ένα»! «Λέτε πως έχουμε υπογεννητικότητα και πρέπει να υποστηριχθούν οι πολύτεκνοι. Όμως είναι προφανές ότι η μεγάλη ανάγκη είναι να κάνει και δεύτερο παιδί το ζευγάρι που έχει ένα». Δικαιολόγησε δε τις περικοπές των επιδομάτων λέγοντας «Οι οικογένειες με τρία παιδιά ή παραπάνω είναι πολύ λιγότερες»(άρα λίγοι θα στερηθούν τα επιδόματα).

 
Όμως και στους εργατικούς αγώνες μας επιφύλαξε μια πρωτότυπη άποψη, αυτός ο μέγας αγωνιστής του πεζοδρομίου στο κολέγιο του Ήτον και στα πανεπιστήμια του Σάσσεξ και της Οξφόρδης. «Κάθε εμπόδιο για καλό. Να γίνουν πιο ενεργητικοί και οι εργαζόμενοι», είπε με στόμφο για την καθιέρωση του «50+1» για την κήρυξη απεργίας. «Να βρουν τρόπο να ενεργοποιηθούν οι εργαζόμενοι»!

Να ενεργοποιηθούν οι εργαζόμενοι για μέτρα που δεν θα τα φαντάζονταν ούτε οι ιδεοληπτικοί εραστές της ολοκληρωτικής κατάργησης των εργατικών διεκδικήσεων. Αυτές στη χώρα μας έχουν παρεξηγηθεί. Ως τώρα επί 40ετία οι απεργίες γίνονταν κυρίως από τον «κοινωνικοποιημένο» τομέα της παραγωγής, τις ΔΕΚΟ. Ο στενός Δημόσιος τομέας έκανε μία, άντε δύο, εθιμικού χαρακτήρα απεργίες το χρόνο. Η ρύθμιση αφορά τον ιδιωτικό τομέα, εκεί όπου ορθώνεται ο πέλεκυς της απόλυσης, από την εποχή της «απασχολησιμότητας» του Κώστα Σημίτη, και όπου δεν τολμάει εργατικό ρουθούνι να σκάσει μύτη σε απεργία. Αυτούς του ιδιωτικού τομέα χτυπάει, που ήδη έχουν στερηθεί στοιχειώδη δικαιώματα, ελέω – και -της ανίκανης αριστερής κυβέρνησης.

Τρίτο σημείο εμπαιγμού σε δύο μόνο μέρες, είναι ότι ο ζεν αριστερός Γιώργος Σταθάκης, άνοιξε διάπλατα τις πύλες προκειμένου να αναγερθεί το φαραωνικό – όπως τα χαρακτήριζε ουρλιάζοντας κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ – εμπορικό κέντρο της Academy Gardens (θυγατρικής της BlackRock), 22.000 τετραγωνικών μέτρων, στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Η αντίθεση στο έργο δεν απορρέει από κάποια αρχαιοπληξία και αίσθηση βεβήλωσης της Ακαδημίας. Η σύγχρονη αρχιτεκτονική μπορεί όχι μόνο να συνδυάσει αλλά και να αναδείξει ιστορικούς τόπους που διατηρούν μεν ιστορική αλλά όχι καλλιτεχνική αξία.

Ωστόσο α) ο Σταθάκης υπέγραψε χωρίς καμιά ντροπή ένα έργο για το οπoίο ο ΣΥΡΙΖΑ λυσσομανούσε β) Το έργο δεν θα προσφέρει τίποτα στην Οικονομία της περιοχής και της χώρας γ) Δείχνει ότι ως κυβέρνηση δεν έχουν κανένα παραγωγικό σχέδιο.

Η χώρα έχει ανάγκη από παραγωγικές επενδύσεις, από μονάδες που θα παράγουν προϊόντα τόσο για εσωτερική κατανάλωση όσο και εξαγωνική συναλλαγματοφόρα δυναμική. Ένα τέτοιο «μαγαζί», απλώς θα οδηγήσει σε κλείσιμο πολλές τοπικές επιχειρήσεις, παραδίδοντας στη λαιμητόμο της ανεργίας χιλιάδες μικρομαγαζάτορες και εργαζόμενους. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν στα χέρια τους οι κάτοικοι από εμπορικούς συλλόγους της Δυτικής Αθήνας, θα στείλει στην ανεργία έξι χιλιάδες εργαζόμενους από τις περιοχές Σεπολίων, Κολωνού, Λόφου Σκουζέ, Ακαδημίας Πλάτωνος.

Δεν είναι ανάπτυξη να διαλύεις τα μικρομάγαζα για να συσσωρεύει κέρδη η BlackRock που θα τα εξάγει στο εξωτερικό, απισχνάζοντας περαιτέρω την ήδη αποδυναμωμένη ρευστότητα της χώρας. Δεν είναι παραγωγική επένδυση τα mall.

Τρία στιγμιότυπα ευτελούς εμπαιγμού. Και δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα, όπως είπε ο Τσακαλώτος.

liberal.gr

Πηγή