Σε συμφωνία κατέληξαν πριν από λίγο οι αρχηγοί των δυνητικών εταίρων του “μεγάλου” συνασπισμού (CDU/CSU, SPD), ‘Αγγελα Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ και Μάρτιν Σουλτς, σύμφωνα με κύκλους των διερευνητικών συνομιλιών τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα “Die Welt”.


Αυτή την ώρα οι αντιπροσωπείες των κομμάτων συζητούν την προκαταρκτική αυτή συμφωνία.

Η συμφωνία προέκυψε μετά από έναν μαραθώνιο συνομιλιών που ξεκίνησαν την Πέμπτη το πρωί και είχαν 24ωρη διάρκεια.

Το θετικό αποτέλεσμα των συνομιλιών ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις τις επόμενες εβδομάδες, αίροντας ταυτόχρονα την πολιτική αβεβαιότητα που είχε αποδυναμώσει τον ρόλο της Γερμανίας στη διεθνή σκηνή και είχε προκαλέσει ερωτήματα για το αν η Άγγελα Μέρκελ θα κατάφερνε να διατηρήσει την καγκελαρία.

Σύμφωνα με την Welt τα βασικά προβλήματα ήταν η οικονομική και η μεταναστευτική πολιτική. Επίσης διαφωνίες υπήρχαν και για τις κοινωνικές πολιτικές καθώς και για πολιτικές υγείας.

Αν και αρχικά υπήρχαν εκτιμήσεις ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει ένα οικονομικό περιθώριο 45 δισεκατομμυρίων ευρώ, το κόστος των νέων πολιτικών στις οποίες κατέληξαν σήμερα είναι σχεδόν διπλάσιο.

Μεταξύ αυτών είναι η πρόταση να εισαχθεί μια σύνταξη αλληλεγγύης η οποία θα βοηθήσει τους χαμηλοσυνταξιούχους. Επιπλέον συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση των πόλεων με δεκάδες δισεκατομμύρια.

Προβλήματα είχαν δημιουργηθεί και εξαιτίας του αιτήματος του SPD να αυξηθεί ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής από το 42% στο 45%.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα

Από εδώ και πέρα αναμένεται οι αρχηγοί των κομμάτων να προτείνουν στα προεδρία των κομμάτων τους την επίσημη έναρξη διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Από την πλευρά τους οι Σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει να λάβουν πράσινο φως σε έκτακτο συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιανουαρίου στη Βόννη.

Ήδη πάντως η Juso, η κομματική οργάνωση του SPD, που εξ΄ αρχής τάχθηκε ανοιχτά κατά της συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού, έχει ανακοινώσει ότι θα προβάλει αντίσταση στο συνέδριο. 

 
Ο πρόεδρoς της κομματικής νεολαίας Κέβιν Κίνερτ δήλωσε μάλιστα στο dpa ότι θα προσπαθήσει να πείσει προσωπικά τοπικές οργανώσεις του κόμματος στα ομόσπονδα κρατίδια έτσι ώστε να καταψηφίσουν το αναμενόμενο αίτημα του Μάρτιν Σουλτς για πράσινο φως σε διαπραγματεύσεις με τους Συντηρητικούς με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης.

Άλμα του ευρώ στα υψηλά 3 ετών μετά τη συμφωνία στη Γερμανία

Το ευρώ εκτοξεύεται στα υψηλά τριών ετών καθώς οι συντηρητικοί του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και οι αντίπαλοι Σοσιαλδημοκράτες κατέληξαν σε συμφωνία Μεγάλου Συνασπισμού.

Η είδηση έδωσε νέα ώθηση στο ράλι που σημειώνει το ενιαίο νόμισμα από χθες μετά την ανακοίνωση των πρακτικών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τα οποία έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να επιταχύνει το ρυθμό μείωσης των τεράστιων νομισματικών της κινήτρων.

Έτσι, το ευρώ σημειώνει άνοδο 0,7% έναντι του δολαρίου, φθάνοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2015 στο 1,2120.

Συνολικά, αυτές τις δύο ημέρες, το ενιαίο νόμισμα έχει σημείωσει άνοδο 1,4%, στις καλύτερες επιδόσεις του από τον Αύγουστο του περασμένου έτους.

Την Πέμπτη, τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου στην ΕΚΤ έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής θα μπορούσαν να επανεξετάσουν την επικοινωνιακή τους στάση στις αρχές του 2018, αυξάνοντας τις προσδοκίες ότι ετοιμάζονται να μειώσουν το QE εάν ο ισχυρός ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης συνεχιστεί.

 

Ελευθερία Κούρταλη
capital.gr

Πηγή

Share.