Η ελληνικότητα της Μακεδονίας και η ιστορική παρακαταθήκη του Φιλίππου του Β’ και του Μεγάλου Αλέξανδρου «δεν μπορεί να παραποιηθεί από κανέναν» δήλωσε κατά την επίσκεψή του στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.


Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «σπουδαίο και μοναδικό» τον αρχαιολογικό χώρο, ένα «σημείο αναφοράς για τον ελληνικό πολιτισμό» και ένα «από τα πιο σπουδαία μουσεία». 

Απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, τόνισε:

«Είναι ένα μουσείο, το οποίο πιστεύω ότι πρέπει να επισκέπτονται όλοι, προκειμένου να πιστοποιείται, αυτό το οποίο ανέφερες, την ελληνικότητα της Μακεδονίας και την ιστορική παρακαταθήκη του Φιλίππου και του Μ. Αλέξανδρου, η οποία δεν μπορεί να παραποιηθεί από κανέναν».

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα έργα που έγιναν και για άλλα που προωθούνται, μέσω ΕΣΠΑ, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την υποστήριξη του αρχαιολογικού μουσείου και για την ανασκαφή του Ανακτόρου του Φιλίππου του Β’.

«Ο καλύτερος τρόπος να γνωρίζουμε και να μαθαίνουμε όλοι πραγματικά την ιστορία μας είναι με το να μελετάμε και με το να επισκεπτόμαστε εμείς οι ίδιοι αυτούς τους αρχαιολογικούς χώρους, που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας» δήλωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στον χώρο του μουσείου από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας, Ε. Τσιγαρίδα και είδε από κοντά τα πλούσια εκθέματα, τα χρυσά καλλιτεχνήματα και τα κοσμήματα, τα σκεύη, τις χρυσοποίκιλτες εξαρτήσεις και τα όπλα της αρχαίας μακεδονικής περιόδου, τα εξαιρετικά γλυπτά και τα περίτεχνα ψηφιδωτά, που φιλοξενούνται στο μουσείο.

Στο τέλος της ξενάγησης η προϊσταμένη της τοπικής εφορείας αρχαιοτήτων του δώρισε ένα βιβλίο, μια πολυσέλιδη, εικονογραφημένη έκδοση, του αρχαιολογικού μουσείου της Πέλλας.

«Θα το βάλω πάνω στο γραφείο μου, να το βλέπουν οι επισκέπτες μου, Έλληνες και ξένοι» της είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι έχουν ήδη δοθεί πεντέμισι εκατομμύρια ευρώ για την Αρχαία Αγορά κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο και ένα εκατομμύριο θα δοθεί στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο για την ανασκαφή του ενός κτιρίου και της εισόδου του Ανακτόρου του Φιλίππου, το οποίο ήταν ο τόπος γέννησης και διαμονής, ως την ηλικία των 15 χρόνων, του Μεγάλου Αλέξανδρου.

«Σε αυτόν τον αρχαιολογικό τόπο -η Πέλλα αποτελούσε την πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου- αποδεικνύεται η ιστορικότητα, η μοναδικότητα και η ελληνικότητα της Μακεδονίας με τον πιο ισχυρό τρόπο» υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Τον πρόεδρο της ΝΔ συνόδευε ο γραμματέας του κόμματος, Λευτέρης Αυγενάκης. Στον χώρο του μουσείου τον υποδέχθηκαν ο τοπικός βουλευτής της ΝΔ Γ. Καρασμάνης, ο δήμαρχος Γρ. Στάμκος, ο πρώην βουλευτής Ι. Τζαμτζής, στελέχη και μέλη της ΝΔ.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το δημαρχείο στα Γιαννιτσά και τη λαϊκή αγορά και συνομίλησε με πολίτες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα επισκεφθεί επίσης την Έδεσσα και την Αριδαία, καθώς και κωμοπόλεις και χωριά της περιοχής.

Πηγή

Share.