[ccpw id="136103"]
Αναδημοσίευση από: liberal.gr
Του Πέτρου Τρουπιώτη*
Σε άρθρο με τον τίτλο «Το novamakedonija είναι… ελληνικός όρος;» που αναρτήθηκε στο Liberal στις 28 Δεκεμβρίου, επισημαίναμε στο υστερόγραφο
«ΥΓ. Κρίσιμη (και χρήσιμη νομίζω) επισήμανση. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, σε όλες τις αναφορές του τελευταία , εκφράζει την αντίθεση του σε σύνθετη ονομασία, λέγοντας χαρακτηριστικά «όχι στην χρήση του ελληνικού όρου Μακεδονία». Επισημαίνω πάλι την λέξη Ελληνικού. Γιατί , για παράδειγμα, το novamakedonija (και μάλιστα ως μια λέξη) είναι ελληνικός όρος;»
Και «πριν αλέκτωρ φωνήσαι», οι υποψίες μας επιβεβαιώθηκαν. Και μάλιστα από τα πιο «επίσημα» χείλη. Αυτά του υπουργού των Εξωτερικών, του κ Ν. Κοτζιά.
Μιλώντας χθες το βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ανάμεσα στα διάφορα «απίθανα» που είπε απαντώντας (η ενίοτε …μη απαντώντας) στις ερωτήσεις του Ν Χατζηνικολάου «αποκάλυψε» και την όλη αλήθεια πίσω από την «άρνηση» Καμμένου στην χρήση του ονόματος Μακεδονία.
Είπε συγκεκριμένα ο κ Κοτζιάς, αποκαλύπτοντας έτσι και το κόλπο Καμμένου-Τσίπρα στο ζήτημα αυτό.
«Θέλω απλώς να σας σημειώσω ότι ο κ. Καμμένος είπε όχι ότι δε συμφωνεί με τη χρήση του όρου «Μακεδονία», είπε ότι δε συμφωνεί με τη χρήση του όρου στα ελληνικά της «Μακεδονίας». Έχει μια μεγάλη σημασία και αυτό πρέπει να το δούμε πώς θα προκύψει μέσα από την ίδια τη διαπραγμάτευση.»
Ο υπουργός των Εξωτερικών , και επικεφαλής της άλλης «συνιστώσας» της κυβέρνησης της κίνησης «Πράττω», αποκάλυψε με μια φράση όλο το σχέδιο των δυο άλλων της κυβέρνησης, για το πώς προσπαθούν να κρατήσουν «και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολάκερη».
Δηλαδή από την μια να προχωρήσουν στην ρύθμιση του θέματος του ονόματος των Σκοπίων , θέμα που για την συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Σύριζα δεν φαίνεται να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και από την άλλη να δείξει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πόσο «πατριώτης» είναι στο ζήτημα του ονόματος.
Βέβαια, όπως είναι φυσικό είναι δύσκολο να κρατήσεις «δυο καρπούζια σε μια μασχάλη». Οπότε τα κόλπα αυτά, δεν μπορούν να έχουν καμία τύχη , πέραν της προσωρινής επικοινωνιακής. Που όμως καταρρέει σύντομα και με θόρυβο.
Το αν το θέμα του ονόματος των Σκοπίων πρέπει να λυθεί είναι ένα άλλο ζήτημα. Ίσως μάλιστα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και δεκαετίες. Όμως άλλο είναι αυτό και άλλο είναι να προσπαθείς να κοροϊδέψεις (για μια ακόμα φορά) όλους τους πολίτες, γιατί απλώς «δεν μπορείτε να τα βρείτε οι συγκυβερνήτες».
Το ένα έχει πολύ μεγάλη διάφορα από το άλλο. Και η κοροϊδία δεν παίρνει πια.
Έξαλλου όπως λέει και ο λαός « Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται». Και εδώ σε λίγες μέρες κλείνουμε τρία χρόνια…
ΥΓ. Και για να μείνουμε λίγο και στην ουσία του θέματος. Ίσως να έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από το όνομα ( που ελπίζω να μην είναι ΝΕΑ Μακεδονία , μια και αυτό κάνει σαφές ότι πρόκειται για συνέχεια της παλαιάς), το πώς θα χαρακτηρίζεται η γλωσσά τους αλλά και ποια θα είναι επισήμως η εθνικότητα τους. Γιατί τι νόημα θα είχε ας πούμε, αν τους ονομάσουμε novamakedonija και ως εθνικότητα έχουν την «Μακεδονική»…..
*Ο Πέτρος Τρουπιώτης είναι δημοσιογράφος.

Πηγή