Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να κλείσει με συνοπτικές διαδικασίες και την γ’ αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου το οποίο η ίδια συμφώνησε τον Ιούλιο του 2015.


Το νομοσχέδιο-μαμούθ αποτελείται από… 1.500 σελίδες και 400 άρθρα που καλύπτουν 50 προαπαιτούμενα, τις οποίες θα πρέπει να προλάβουν να διαβάσουν οι 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι 9 των ΑΝΕΛ μέχρι αύριο το μεσημέρι προκειμένου να τις υπερασπιστούν πρώτα στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και στην συνέχεια στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με την διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση και αυτό το πολυνομοσχέδιο θα περάσει από τη Βουλή με την διαδικασία του επείγοντος και όχι την κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία.

Με την ίδια διαδικασία, του επείγοντος, η κυβέρνηση έκλεισε τα νομοθετικά προαπαιτούμενα και στις άλλες δύο αξιολογήσεις.

Η επιλογή αυτή δίνει ελάχιστο χρόνο ακόμα και στους ίδιους τους βουλευτές τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης να διαβάσουν και να τοποθετηθούν επί των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου, -“τούβλο” όπως το αποκαλούν στην βουλευτική αργκό. 

Ενώ πρόκειται για επιλογή την οποία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στη αντιπολίτευση επέκριναν με εκφράσεις όπως ‘πραξικόπημα’ και ‘δημοκρατική εκτροπή’-, κατηγορώντας τους τότε συναδέλφους τους πως ψηφίζουν χωρίς καν να έχουν διαβάσει τα μνημόνια, άρα δεν ξέρουν τι ψηφίζουν.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Βουλής το νομοσχέδιο-μαμούθ θα συζητηθεί αύριο Τετάρτη και Πέμπτη στις 5 συναρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, ενώ την Παρασκευή, θα εισέλθει στην Ολομέλεια.

Η συζήτηση και επεξεργασία του θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, πιθανότατα με ονομαστική ψηφοφορία αργά το βράδυ κι ενώ θα έχουν προηγηθεί οι τοποθετήσεις των Πολιτικών Αρχηγών.

Η ονομαστική ψηφοφορία, που όπως εκτιμούν κοινοβουλευτικές πηγές είναι βέβαιο πως θα ζητηθεί από κόμματα της αντιπολίτευσης για ορισμένα άρθρα, θα διεξαχθεί με το ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο εγκαταστάθηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας κατά την περίοδο των γιορτών.

Της Μαρίας Νταλιάνη
capital.gr

Πηγή

Share.